Udělali jsme cheesecake à la dubajská čokoláda: Dokonale propojuje chutě virální cukrovinky a nechybí v něm křupavé kataifi
25. 2. 2025 Vaření
Ještě nedávno byla u nás dubajská čokoláda tou zvláštní drahou exotickou cukrovinkou z daleké Dubaje, nyní dobývá i Českou republiku. Pokud by vás ale obyčejná tabulka čokolády nudila, cheesecake s příchutí dubajské čokolády, je ideálním řešením. Tento netradiční dort vás dostane.
Virální dubajská čokoláda
Snad žádná jiná cukrovinka nezažila v posledních letech takový boom jako dubajská čokoláda. Po této tabulce, v níž se ukrývá speciální zelená náplň, která tak efektně vypadá na videích, když po rozlomení téměř vytéká ven, zkrátka touží snad každý.
Za těch pár let, od doby, co ji v Dubaji roku 2021 vymyslela podnikatelka Sarah Hamouda, jak jsme psali v našem starším článku, a později proslavila influencerka Maria Vehera, si získala spoustu příznivců.
Mohlo by vás zajímat
Neskutečně drahá čokoláda
Samozřejmě se najdou i odpůrci, kteří tvrdí, že čokoláda za takový poprask nestojí, nicméně stále je více těch, kteří jsou ochotni za čokoládu s náplní z křupavého nudličkového těsta kataifi (kadayif), pistáciového másla a sezamové tahini pasty dát na čokoládu poměrně horentní sumy (na českých eshopech lze sehnat čokoládu přímo z Dubaje za 799 Kč, české verze stojí i přes 400 Kč).
Inspirace orientální cukrovinkou
Zatímco u nás se dubajská čokoláda dostává do popředí, v zahraničí se už vymýšlí, kam její chutě propašovat. S její příchutí se objevuje horká čokoláda, zmrzlina i vafle. Jedním z hitů poslední doby se tak stal cheesecake s příchutí právě dubajské čokolády, který i u nás nabízejí některé cukrárny či restaurace (např. La Zmrzka, Ollies nebo restaurace Hliněná bašta).
Používají se na něj vlastně úplně stejně suroviny, jen krémový čerstvý sýr navíc, aby šlo o pravý cheesecake. Navíc jeho příprava je mnohem jednodušší, než kdybyste měli vyrábět klasickou tabulku.
Netradiční cheesecake
Propojení chutí dubajské čokolády s populárním americkým moučníkem je přímo geniální nápad. Pistácie výborně dochutí smetanový krém, křupavé nudličkové těsto kataifi je jako dělané na korpus místo sušenek. Užijete si tak chutě virální čokolády, ale ještě vytvoříte vynikající dort, který využijete třeba i na narozeninovou oslavu. A protože jsme už ochutnali i různé verze dubajské čokolády, rozhodli jsme se vyzkoušet i cheesecake jí inspirovaný.
- Na dezertu je super, jak je jednoduchý na přípravu. Do dubajské čokolády je nutné těsto kataifi osmažit, my jsme ale sehnali již smažené křupavé, což značně usnadnilo přípravu, stačilo je jen nalámat a smíchat s pistáciovou pastou. Korpus šel snadno udělat a dobře držel pohromadě.
- Snadná je i příprava krému. Zvolili jsme kombinaci mascarpone, krémového sýra a šlehačky a krém krásně držel pohromadě. Navíc jsme ho dochutili pistáciovou pastou. Tu jsme měli neslazenou, do korpusu i do krému tak bylo nutné přidat i trochu cukru.
- Cheesecake, který jsme zvolili, je navíc nepečený, takže jej stačí nechat jen ztuhnout v lednici.
- Na cheesecaku nás nejvíc nadchl křupavý korpus z těsta kataifi, který krásně kontrastuje s jemným pistáciovým krémem. V korpusu byla příjemně cítit i tahini pasta. Čokoládová poleva jen vše příjemně propojila. Skoro by se dalo říct, že cheesecake nám chutnal ještě víc než samotná dubajská čokoláda.
Recept na cheesecake à la dubajská čokoláda
Pokud jste si dubajskou čokoládu zamilovali a chcete si ji vychutnat v jiné podobě nebo prostě jen chcete vyzkoušet nějaký netradiční cheesecake, určitě si ten inspirovaný dubajskou čokoládou připravte. Jak na to?
Budete potřebovat: 150 g těsta kataifi (k dostání je i opečené, případně počítejte s trochou másla na osmažení těsta), 90 g pistáciové pasty, 1 lžíci tahini pasty, 1 lžíci moučkového cukru. Na krém si připravte: 150 g mascarpone, 150 g krémového sýra (Philadelphia, Lučina), 100 g smetany ke šlehání, 50 g pistáciové pasty, 50 g moučkového cukru, pár kapek vanilkové esence. Na polevu: 70 g mléčné čokolády, 30 ml smetany ke šlehání a nasekané (nejlépe nepražené) pistácie na ozdobu.
- Těsto kataifi rozdrťte na menší kousky, dejte je do misky a smíchejte s cukrem a pistáciovou a tahini pastou tak, aby vznikla soudržná hmota. Pokud máte čerstvé, předem je osmažte na pánvi na másle a nechte vychladnout.
- Malou dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dno i boky). Těsto pak naneste po celém dně a dobře namačkejte.
- Do mísy dejte mascarpone, krémový sýr, šlehačku. Přidejte cukr a vanilkovou esenci a šlehejte asi 5 minut, dokud nevznikne krém. Nakonec do něj vmíchejte pistáciovou pastu a opět prošlehejte. Krém naneste na korpus a uhlaďte.
- V misce ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu se smetanou na hladkou polevu. Tu rozetřete na krém a cheesecake dejte vychladit do lednice na 5-6 hodin. Klidně tam může být přes noc, aby dobře ztuhnul.
- Hotový cheesecake vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a dort posypejte nasekanými pistáciemi.
Náš tip: Cheesecake může mít hodně příchutí. Co třeba zkusit i ten s Lotus sušenkami podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více