Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vdolky podle receptu Pepy Nemravy si může dozdobit podle svých chutí.
Zdroj: se souhlasem Pepy Nemravy, Toprecepty, koláž Toprecepty

Vdolky mají v české kuchyni své pevné a nezastupitelné místo. Patří nejen mezi pochoutky, oblíbené dětmi a milovníky sladkého, ale také k jednomu z nejveselejších období roku – masopustu. A právě masopustní vdolky umí skvěle připravit i Pepa Nemrava, účastník MasterChef Česko 2020.

Masopust a vdolky

Masopust, doba veselí, hodování a oslav před tradičním postním obdobím, byl odjakživa spjat s tím nejlepším, co kuchyně mohla nabídnout. A co by to bylo za masopustní hostinu bez voňavých vdolků? V minulosti bývaly právě ty jedním z hlavních lákadel slavnostních setkání. Byly symbolem hojnosti a připomínkou, že brzy začne postní období, kdy taková radost na talíři nebude samozřejmostí.

Vdolky ovšem nejsou výsadou pouze české kuchyně. Své obdoby mají v mnoha evropských zemích – například rakouské krapfen nebo polské pączki. U nás se vdolky těší oblibě po staletí a každá rodina má svůj osvědčený recept, který se předává z generace na generaci.

Těsto je základ úspěchu

Klíčem k vynikajícím vdolkům je pochopitelně těsto. Tradičně je kynuté, které je lehké, nadýchané a krásně drží tvar při smažení. Příprava kynutého těsta však vyžaduje čas, péči a také trpělivost. Pokud však nechcete čekat, můžete se pustit do přípravy tvarohového těsta, které nevyžaduje kynutí, a vdolky se tak dají připravit doslova za pár minut. Problém není ani zdravější verze těsta, můžete připravit třeba celozrnné nebo bezlepkové.

Náplně, které zachutnají

Jedním z největších kouzel vdolků je jejich rozmanitost. Můžete si je přizpůsobit přesně podle své chuti a fantazie. Především díky různým naplním můžete potěšit úplně každého strávníka. Zvolit můžete třeba povidla, která jsou klasikou všech klasik. Sladká, mírně nakyslá chuť povidel perfektně ladí s těstem. Skvěle se hodí i krémová náplň z tvarohu, rozinek a citronové šťávy a kůry.

Oblíbenou naplní je i marmeláda všeho druhu, zvolit můžete i čerstvé ovoce. Dá se pochopitelně i experimentovat. V posledních letech se stále častěji objevují i netradiční náplně jako mascarpone nebo čokoládový krém, zajímavá je i slaná verze s kozím sýrem a bylinkami.

Smažení nebo pečení

Tradiční vdolky se smaží na pánvi nebo ve friťáku, kde získají svou typickou zlatavou barvu a jemně křupavou krustu. Ovšem pokud jste spíše zastáncem lehčích variant, skvělou alternativou je pečení v troubě, kde dosáhnete stejně nadýchaného a voňavého výsledku. Nezáleží na tom, kterou metodu zvolíte, důležité je vdolky hned po přípravě nechat chvíli odpočinout a pak je rychle servírovat, ideálně ještě teplé.

Svůj způsob přípravy má i Pepa Nemrava, účastník soutěže MasterChef Česko z roku 2020. Ten na svém instagramovém účtu předvedl, jak masopustní dobroty chystá on. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte recept, s kterým doma určitě zabodujete.

Masopustní vdolky

Na přípravu vynikajících vdolků podle oblíbeného kuchaře budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, 3/4 kostky droždí (cca 30 g), 2 žloutky, 3 lžíce rumu, 40 g cukru, 70 g másla, špetku soli, 500 g sádla na smažení, olej na smažení, 1 sáček vanilkového cukru, moučkový cukr , 200 g tvarohu, citronovou kůru z jednoho citronu, 4 lžíce smetany, marmeládu nebo povidla dle chuti, čerstvé oblíbené ovoce a mátu.

Jak na to?

  1. Mléko dejte do rendlíku a zahřejte tak, aby bylo vlažné. Přidejte rozdrolené droždí, lžičku cukru, rozmíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Mezi tím smíchejte v míse hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, rum, žloutky, rozpuštěné máslo, kvásek a důkladně vyhněťte těsto.
  3. Když máte těsto řádně propracované (10 minut hníst minimálně), přikryjte misku utěrkou a dejte kynout na teplé místo 1-1,5 hodiny, tak, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  4. Po vykynutí těsto rozválejte na plát tlustý 1 cm a pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvořte kolečka.
  5. Kolečka nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou a pak smažte na vyšší vrstvě sádla s olejem 3-4 minuty z každé strany. Poměr sádla k oleji je cca na 500 g sádla na 300 ml oleje a teplota 160-180 stupňů.
  6. Mezi tím si připravte tvarohový krém. V misce vyšlehejte tvaroh, 1 lžíci moučkového cukru, nastrouhanou citronovou kůru a 4 lžíce smetany.
  7. Usmažené vdolky dejte na talíř nebo plech, vyložený papírovými utěrkami, které odsají přebytečný tuk.
  8. Hotové vdolky potřete marmeládou, dozdobte krémem, který můžete aplikovat pomocí cukrářského pytlíku, ovocem a kouskem máty.

Náš tip: Naprosto perfektní vdolky si můžete připravit i podle našeho video receptu.

Témata

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku