Vynikající masopustní vdolky podle Pepy Nemravy: Nadýchané dobroty vonící rumem a máslem doplní lahodný krém
25. 2. 2025 Vaření
Vdolky mají v české kuchyni své pevné a nezastupitelné místo. Patří nejen mezi pochoutky, oblíbené dětmi a milovníky sladkého, ale také k jednomu z nejveselejších období roku – masopustu. A právě masopustní vdolky umí skvěle připravit i Pepa Nemrava, účastník MasterChef Česko 2020.
Masopust a vdolky
Masopust, doba veselí, hodování a oslav před tradičním postním obdobím, byl odjakživa spjat s tím nejlepším, co kuchyně mohla nabídnout. A co by to bylo za masopustní hostinu bez voňavých vdolků? V minulosti bývaly právě ty jedním z hlavních lákadel slavnostních setkání. Byly symbolem hojnosti a připomínkou, že brzy začne postní období, kdy taková radost na talíři nebude samozřejmostí.
Vdolky ovšem nejsou výsadou pouze české kuchyně. Své obdoby mají v mnoha evropských zemích – například rakouské krapfen nebo polské pączki. U nás se vdolky těší oblibě po staletí a každá rodina má svůj osvědčený recept, který se předává z generace na generaci.
Mohlo by vás zajímat
Těsto je základ úspěchu
Klíčem k vynikajícím vdolkům je pochopitelně těsto. Tradičně je kynuté, které je lehké, nadýchané a krásně drží tvar při smažení. Příprava kynutého těsta však vyžaduje čas, péči a také trpělivost. Pokud však nechcete čekat, můžete se pustit do přípravy tvarohového těsta, které nevyžaduje kynutí, a vdolky se tak dají připravit doslova za pár minut. Problém není ani zdravější verze těsta, můžete připravit třeba celozrnné nebo bezlepkové.
Náplně, které zachutnají
Jedním z největších kouzel vdolků je jejich rozmanitost. Můžete si je přizpůsobit přesně podle své chuti a fantazie. Především díky různým naplním můžete potěšit úplně každého strávníka. Zvolit můžete třeba povidla, která jsou klasikou všech klasik. Sladká, mírně nakyslá chuť povidel perfektně ladí s těstem. Skvěle se hodí i krémová náplň z tvarohu, rozinek a citronové šťávy a kůry.
Oblíbenou naplní je i marmeláda všeho druhu, zvolit můžete i čerstvé ovoce. Dá se pochopitelně i experimentovat. V posledních letech se stále častěji objevují i netradiční náplně jako mascarpone nebo čokoládový krém, zajímavá je i slaná verze s kozím sýrem a bylinkami.
Smažení nebo pečení
Tradiční vdolky se smaží na pánvi nebo ve friťáku, kde získají svou typickou zlatavou barvu a jemně křupavou krustu. Ovšem pokud jste spíše zastáncem lehčích variant, skvělou alternativou je pečení v troubě, kde dosáhnete stejně nadýchaného a voňavého výsledku. Nezáleží na tom, kterou metodu zvolíte, důležité je vdolky hned po přípravě nechat chvíli odpočinout a pak je rychle servírovat, ideálně ještě teplé.
Svůj způsob přípravy má i Pepa Nemrava, účastník soutěže MasterChef Česko z roku 2020. Ten na svém instagramovém účtu předvedl, jak masopustní dobroty chystá on. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte recept, s kterým doma určitě zabodujete.
Masopustní vdolky
Na přípravu vynikajících vdolků podle oblíbeného kuchaře budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, 3/4 kostky droždí (cca 30 g), 2 žloutky, 3 lžíce rumu, 40 g cukru, 70 g másla, špetku soli, 500 g sádla na smažení, olej na smažení, 1 sáček vanilkového cukru, moučkový cukr , 200 g tvarohu, citronovou kůru z jednoho citronu, 4 lžíce smetany, marmeládu nebo povidla dle chuti, čerstvé oblíbené ovoce a mátu.
Jak na to?
- Mléko dejte do rendlíku a zahřejte tak, aby bylo vlažné. Přidejte rozdrolené droždí, lžičku cukru, rozmíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Mezi tím smíchejte v míse hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, rum, žloutky, rozpuštěné máslo, kvásek a důkladně vyhněťte těsto.
- Když máte těsto řádně propracované (10 minut hníst minimálně), přikryjte misku utěrkou a dejte kynout na teplé místo 1-1,5 hodiny, tak, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Po vykynutí těsto rozválejte na plát tlustý 1 cm a pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvořte kolečka.
- Kolečka nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou a pak smažte na vyšší vrstvě sádla s olejem 3-4 minuty z každé strany. Poměr sádla k oleji je cca na 500 g sádla na 300 ml oleje a teplota 160-180 stupňů.
- Mezi tím si připravte tvarohový krém. V misce vyšlehejte tvaroh, 1 lžíci moučkového cukru, nastrouhanou citronovou kůru a 4 lžíce smetany.
- Usmažené vdolky dejte na talíř nebo plech, vyložený papírovými utěrkami, které odsají přebytečný tuk.
- Hotové vdolky potřete marmeládou, dozdobte krémem, který můžete aplikovat pomocí cukrářského pytlíku, ovocem a kouskem máty.
Náš tip: Naprosto perfektní vdolky si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více