Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Dokonalé palačinky à la dubajská čokoláda vás ohromí svou náplní s kombinací čokolády
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Aktuálně není větší hit než dubajská čokoláda. Když si ji připravíte ve formě palačinek, plných pistáciového krému a přelitých čokoládou, tak při prvním ochutnání zažijete nebe v ústech. Kombinace pistácií, křupavého těsta kataifi a mléčné čokolády je prostě dokonalá.

Virální hit: Dubajská čokoláda 

Čokoládová cukrovinka naplněná pistáciemi, sezamovou pastou tahini a křupavým těstem kataifi zažívá v posledních měsících takový boom jako snad žádná jiná sladkost v posledních letech.

Připomeňme si, že originál této delikatesy vymyslela v Dubaji roku 2021 podnikatelka Sarah Hamouda, jak jsme psali v našem starším článku, a později cukrovinku proslavila influencerka Maria Vehera. K nám tento hit tak dorazil s menším zpožděním, ale zato teď po čokoládě „šílí“ každý.  Originál je ovšem jen jeden a ten je k dostání pouze v Dubaji pod značkou Fix Dessert Chocolatier

Nicméně, mnoho výrobců se snaží původní verzi napodobit a tak se dnes setkáte s již desítkami více či méně zdařilých kopií. Možná jste tak ochutnali už i verzi, která nebyla moc povedená a dubajskou cukrovinku tak zařadili do kategorie „nebrat“. To je ovšem škoda, protože když se spojí ty správné ingredience, vznikne skutečně lahodná chuť. 

A dobrou zprávou je, že si dezert à la čokoláda můžete snadno připravit i doma. Buď jako klasickou plněnou čokoládu, třeba ve formě pralinek podle tohoto receptu, anebo jako výtečný cheesecake

Ze všeho nejsnazší jsou ale palačinky à la dubajská čokoláda. Spojení jemného těsta s výbornou náplní a to vše přelité čokoládou a posypané oříšky a křupavým těstem, to je zkrátka „nebe v hubě“. Sama jsem to vyzkoušela a za chuť ručím. U nás doma mizely palačinky ze stolu rychlostí světla. 

Recept na dubajské palačinky 

Když jsem přemýšlela, jak připravit palačinky à la dubajská čokoláda, dvě věci mi byly hned jasné. Tou první bylo, že palačinkové těsto udělám podle receptu Zdeňka Pohlreicha (s jednou drobnou změnou). A tou druhou, že náplň do palačinek bude podobná té, kterou jsem si sestavila sama loni při výrobě dubajských pralinek, ovšem s tím rozdílem, že musí být tekutější. 

Palačinky podle slavného šéfkuchaře dělám od té doby, co vyšla jeho knížka Zlatá klasika. Recept je podle mě skvělý a funguje. Já do těsta ale, na rozdíl od „velkého šéfa“ nedávám žádný cukr, palačinky pak mají tendenci se rychleji připalovat.

Ale už vás nebudu napínat a pojďme na recept. 

Dubajské palačinky 

Na těsto budete potřebovat: 130−150 g hladké mouky, špetku soli, 300 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla

Na náplň a dozdobení potřebujete: Přibližně 140 g 100% pistáciového másla (kupuji u firmy Diana), 100 g arabského těsta kataifi (kadayif), 2 lžíce ghí nebo másla na osmažení, 40 g tahini pasty, moučkový cukr dle chuti, mléčnou čokoládu a pistácie na dozdobení. Množství surovin přizpůsobte tomu, jak chcete mít náplň tekutou nebo hustou. 

Jak na to? 

  1. Připravte si nejdříve těsto na palačinky. Mouku dejte do mísy, přidejte sůl, mléko a vejce a metličkou rozšlehejte, nakonec přilijte rozpuštěné máslo a vymíchejte hladké těsto. Pokud jsou v něm hrudky, těsto přeceďte. Nechte v lednici odstát a správnou hustotu pak před smažením zkoušejte čistým prstem - když jej namočíte do těsta, musí na něm ulpívat v tenké, ale neprůhledné vrstvě. 
  2. Mezitím, co těsto odpočívá, připravte náplň. Kataifi těsto nakrájejte nadrobno a osmažte v pánvi na másle dozlatova (anebo kupte už hotové osmažené). Nechte vychladnout, část odložte bokem na dozdobení. Smíchejte pistáciové máslo, tahini pastu, cukr a křupavé kataifi těsto. Ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte olej z tahini pasty pro větší tekutost náplně. 
  3. Osmažte palačinky. Pánev rozehřejte, vytřete ji pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem nebo olejem, na pánev naneste jednu naběračku těsta a krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a pečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.
  4. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce nechte rozpustit čokoládu. Palačinky naplňte připravenou pistáciovou náplní, přelijte rozpuštěnou čokoládou a dozdobte kataifi těstem a drcenými pistáciemi. Ihned podávejte. 

Tipy navíc: 

  • Kataifi těsto koupíte obvykle ve větším balení (500 g), proto si ho rovnou nakrájejte nadrobno všechno a co nevyužijete hned, zamrazte. Anebo lze koupit v obchodech s arabskými potravinami již osmažené těsto. 
  • Pistáciové máslo je asi nejdražší položka, ale jedině díky němu má náplň tak bohatou chuť. Navíc jde o mimořádně prospěšnou potravinu, plnou rostlinných bílkovin a zdravých tuků. Můžete si je ale udělat i doma sami rozemletím pražených nesolených (a oloupaných) pistácií. Pokud nechcete kupovat máslo ani si je dělat, levnější náhražkou jsou různé pistáciové krémy v tubě nebo ve sklenici. 
  • Tahini pastu také nevyužijete celou, obvykle se prodává v balení nejméně kolem 100 g, ale v lednici vydrží a použít se dá při přípravě domácího hummusu nebo orientálního dresinku

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku