Holka u plotny radí: Dokonalé palačinky à la dubajská čokoláda vás ohromí svou náplní s kombinací čokolády
28. 2. 2025 Vaření
Aktuálně není větší hit než dubajská čokoláda. Když si ji připravíte ve formě palačinek, plných pistáciového krému a přelitých čokoládou, tak při prvním ochutnání zažijete nebe v ústech. Kombinace pistácií, křupavého těsta kataifi a mléčné čokolády je prostě dokonalá.
Virální hit: Dubajská čokoláda
Čokoládová cukrovinka naplněná pistáciemi, sezamovou pastou tahini a křupavým těstem kataifi zažívá v posledních měsících takový boom jako snad žádná jiná sladkost v posledních letech.
Připomeňme si, že originál této delikatesy vymyslela v Dubaji roku 2021 podnikatelka Sarah Hamouda, jak jsme psali v našem starším článku, a později cukrovinku proslavila influencerka Maria Vehera. K nám tento hit tak dorazil s menším zpožděním, ale zato teď po čokoládě „šílí“ každý. Originál je ovšem jen jeden a ten je k dostání pouze v Dubaji pod značkou Fix Dessert Chocolatier.
Nicméně, mnoho výrobců se snaží původní verzi napodobit a tak se dnes setkáte s již desítkami více či méně zdařilých kopií. Možná jste tak ochutnali už i verzi, která nebyla moc povedená a dubajskou cukrovinku tak zařadili do kategorie „nebrat“. To je ovšem škoda, protože když se spojí ty správné ingredience, vznikne skutečně lahodná chuť.
A dobrou zprávou je, že si dezert à la čokoláda můžete snadno připravit i doma. Buď jako klasickou plněnou čokoládu, třeba ve formě pralinek podle tohoto receptu, anebo jako výtečný cheesecake.
Ze všeho nejsnazší jsou ale palačinky à la dubajská čokoláda. Spojení jemného těsta s výbornou náplní a to vše přelité čokoládou a posypané oříšky a křupavým těstem, to je zkrátka „nebe v hubě“. Sama jsem to vyzkoušela a za chuť ručím. U nás doma mizely palačinky ze stolu rychlostí světla.
Mohlo by vás zajímat
Recept na dubajské palačinky
Když jsem přemýšlela, jak připravit palačinky à la dubajská čokoláda, dvě věci mi byly hned jasné. Tou první bylo, že palačinkové těsto udělám podle receptu Zdeňka Pohlreicha (s jednou drobnou změnou). A tou druhou, že náplň do palačinek bude podobná té, kterou jsem si sestavila sama loni při výrobě dubajských pralinek, ovšem s tím rozdílem, že musí být tekutější.
Palačinky podle slavného šéfkuchaře dělám od té doby, co vyšla jeho knížka Zlatá klasika. Recept je podle mě skvělý a funguje. Já do těsta ale, na rozdíl od „velkého šéfa“ nedávám žádný cukr, palačinky pak mají tendenci se rychleji připalovat.
Ale už vás nebudu napínat a pojďme na recept.
Dubajské palačinky
Na těsto budete potřebovat: 130−150 g hladké mouky, špetku soli, 300 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla
Na náplň a dozdobení potřebujete: Přibližně 140 g 100% pistáciového másla (kupuji u firmy Diana), 100 g arabského těsta kataifi (kadayif), 2 lžíce ghí nebo másla na osmažení, 40 g tahini pasty, moučkový cukr dle chuti, mléčnou čokoládu a pistácie na dozdobení. Množství surovin přizpůsobte tomu, jak chcete mít náplň tekutou nebo hustou.
Jak na to?
- Připravte si nejdříve těsto na palačinky. Mouku dejte do mísy, přidejte sůl, mléko a vejce a metličkou rozšlehejte, nakonec přilijte rozpuštěné máslo a vymíchejte hladké těsto. Pokud jsou v něm hrudky, těsto přeceďte. Nechte v lednici odstát a správnou hustotu pak před smažením zkoušejte čistým prstem - když jej namočíte do těsta, musí na něm ulpívat v tenké, ale neprůhledné vrstvě.
- Mezitím, co těsto odpočívá, připravte náplň. Kataifi těsto nakrájejte nadrobno a osmažte v pánvi na másle dozlatova (anebo kupte už hotové osmažené). Nechte vychladnout, část odložte bokem na dozdobení. Smíchejte pistáciové máslo, tahini pastu, cukr a křupavé kataifi těsto. Ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte olej z tahini pasty pro větší tekutost náplně.
- Osmažte palačinky. Pánev rozehřejte, vytřete ji pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem nebo olejem, na pánev naneste jednu naběračku těsta a krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a pečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.
- Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce nechte rozpustit čokoládu. Palačinky naplňte připravenou pistáciovou náplní, přelijte rozpuštěnou čokoládou a dozdobte kataifi těstem a drcenými pistáciemi. Ihned podávejte.
Tipy navíc:
- Kataifi těsto koupíte obvykle ve větším balení (500 g), proto si ho rovnou nakrájejte nadrobno všechno a co nevyužijete hned, zamrazte. Anebo lze koupit v obchodech s arabskými potravinami již osmažené těsto.
- Pistáciové máslo je asi nejdražší položka, ale jedině díky němu má náplň tak bohatou chuť. Navíc jde o mimořádně prospěšnou potravinu, plnou rostlinných bílkovin a zdravých tuků. Můžete si je ale udělat i doma sami rozemletím pražených nesolených (a oloupaných) pistácií. Pokud nechcete kupovat máslo ani si je dělat, levnější náhražkou jsou různé pistáciové krémy v tubě nebo ve sklenici.
- Tahini pastu také nevyužijete celou, obvykle se prodává v balení nejméně kolem 100 g, ale v lednici vydrží a použít se dá při přípravě domácího hummusu nebo orientálního dresinku.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více