Lahodné palačinky ze zakysané smetany: Nadýchanost jim dodá i jedna netradiční ingredience a těsto potřebuje odležet
27. 2. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na vynikající palačinky? Přichystejte si jemné a nadýchané palačinky ze zakysané smetany. Lahodné těsto po usmažení můžete naplnit sladkou či slanou náplní podle chuti.
Palačinky ze zakysané smetany
Palačinky patří mezi oblíbené snídaně a dezerty po celém světě a ani na našich stolech nechybí. Jsou rychle hotové a můžeme je ochutit slanou či sladkou náplní. Rozdíl je i ve způsobech přípravy a ingrediencích.
Palačinky ze zakysané smetany stojí za vyzkoušení. Tato potravina totiž palačinkám dodá jemnost a hebkost. Je přirozeně kyselá a spolu s kypřidly se postará o krásnou nadýchanost. Zakysaná smetana obsahuje i tuk, lépe se pak s těstem pracuje na pánvičce.
Mohlo by vás zajímat
Jak na nejlepší těsto na palačinky
Ideální palačinky jsou ty, které jsou nadýchané, jemňoučké. Vynikající jsou třeba právě ty ze zakysané smetany. Aby byla konzistence těsta ještě lepší, je vhodné nechat těsto odležet zhruba 20-30 minut, bude pak chutnější a bude mít díky zaktivovanému lepku lepší texturu.
Výsledné nadýchanosti pak pomůže i trochu perlivé minerálky.
Na nepřilnavé pánvi těsto rovnoměrně rozlijeme a po každé straně smažíme zhruba minutu.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak připravit palačinky ze zakysané smetany
Na 3 porce budete potřebovat: 200 g zakysané smetany 15%, 2 vejce, 1,5 hrnku hladké mouky, 150-200 ml perlivé minerálky, 4-5 lžic cukru (podle chuti), 1 lžičku rumu, 1 špetku soli, 0,5 lžičky skořice, citronovou kůru a olej na smažení.
Jak na to? V míse smíchejte smetanu, minerálku, vejce a lžičku rumu. Metličkou prošlehejte a přidejte sypké suroviny, vymíchejte těsto. Nechte pár minut odpočinout.
Rozehřejte pánev a kápněte na ni trošku oleje. Naběračkou lijte těsto v tenčí vrstvě a pozvolna smažte z obou stran tenké palačinky. Hotové palačinky mažte dobrou marmeládou, nutellou, nebo podávejte se šlehačkou a ovocem.
Náš tip: Přichystejte si palačinky ze zakysané smetany podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více