Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvý chleba je lahůdka, ale ani ten tři dny starý nestojí za vyhození. Udělejte si z něj třeba topinku nebo křupavé krutony.
Zdroj: Toprecepty

Každému z nás se už někdy stalo, že koupil bochník voňavého chleba, který ale nestihl sníst včas. Výsledkem je tvrdý kus pečiva, který na první pohled vypadá, že musí skončit v odpadcích. Není tomu tak. Pokud s ním správně naložíte, můžete ho buď znovu „oživit“ nebo použít pro další vaření. Pojďme si ukázat, jak na to.

Využijte každý krajíc

Starý chleba rozhodně nemusí být rovnou krmením pro slepice či kachny. S trochou kreativity z něj totiž snadno připravíte chutné pokrmy, které si s chutí budete dávat pokaždé, když vám pečivo zůstane doma trochu déle. Ať už sáhnete po voňavých krutonech, křupavých topinkách nebo domácí strouhance, uvidíte, že pokaždé využijete starší chleba do posledního krajíce.

Znovu měkký 

Pokud je váš chleba už tvrdý, ale nemáte doma žádné jiné pečivo a nechce se vám jíst třeba míchaná vejce bez „přílohy“, stále existují způsoby, jak ho oživit:

  • Rozpečení v troubě: Zabalte chleba do vlhké papírové utěrky a vložte ho na pár minut do trouby předehřáté na 150 °C, stejně tak můžete použít i horkovzdušnou fritézu. Pára z utěrky vrátí chlebu vlhkost a měkkost.
  • Namočení do vody: Tvrdý chleba můžete rychle pokropit vodou, zabalit do alobalu a dát do trouby na zhruba 15 minut. Poté ho vyndejte, odstraňte alobal a chléb nechte v troubě ještě dalších pět minut. Tento trik funguje také na bagety nebo jiné pečivo s kůrkou.
  • Mikrovlnná trouba: Zabalte chleba do vlhké papírové utěrky a na pár vteřin ho ohřejte v mikrovlnce. Dejte si ovšem pozor na to, že takto „oživený“ chléb musíte ihned zkonzumovat. Rychle totiž zase ztvrdne. 

Dobroty z tvrdého chleba

Pokud už nechcete tvrdší chleba nijak vracet „do formy“, můžete ho použít na mnoho dalších jídel. Jedním z nejjednodušších a nejoblíbenějších způsobů využití staršího chleba jsou topinky. Stačí krajíce chleba potřít trochou oleje nebo másla, osmažit je na pánvi či opéct v troubě a máte hotovo. Navrch můžete přidat česnek, sýr, nebo třeba masovou směs, fantazii se meze nekladou. 

Pokud máte chuť na něco křupavého, vyzkoušejte krutony. Starší chleba nakrájejte na kostičky, pokapejte olivovým olejem, dochuťte bylinkami nebo česnekem a upečte v troubě dozlatova. Krutony jsou perfektním doplňkem do polévek a salátů, ale znáte to, když jsou doma v misce, uzobává je každý jen tak.

Jednoduchou lahůdkou, která se nikdy neomrzí, je chleba ve vajíčku. Stačí smíchat vejce s trochou soli a pepře, obalit v něm plátek chleba a osmažit na pánvi. Výsledkem je rychlá večeře, kterou nepohrdne snad nikdo. 

A co takhle vyzkoušet tradiční chlebovou polévku? Možná si ji pamatujete od babiček, je jednoduchá, sytá a chutná. Stačí chleba povařit se zeleninou, vývarem a kořením, následně ho rozmixovat do hladka a nakonec zjemnit smetanou nebo praženými semínky.

Tvrdší chléba také můžete nastrouhat nebo rozmixovat a udělat z něj strouhanku, kterou použijete třeba do salátů. Rozmixovaný chléb stačí chvilku osmahnout na pánvi, přidat kapku olivového oleje, česnek a oblíbené bylinky a chvilku restovat.

Jak starý chleba na topinky a krutony

Když se pustíte do přípravy topinek, krutonů nebo třeba chleba obaleného ve vajíčku, je dobré věnovat pozornost výběru toho správného chleba. Ideální je sáhnout po kousku, co jste si třeba koupili před dvěma nebo třemi dny. 

Jedním z důvodů, proč je starší chléb tak skvělý na pokrmy, jako jsou topinky, je jeho struktura. Čerstvý chléb je často příliš měkký, což může být problém, pokud ho chcete třeba opéct na pánvi nebo v toustovači. Příliš čerstvý chléb se obvykle rychle nasákne tukem, ale zároveň má tendenci se při manipulaci rozpadat. Místo krásné, rovnoměrně opečené topinky tak dostanete jen jakousi rozmáčenou hmotu, která rozhodně nevypadá ani zdaleka tak dobře, jak byste si přáli. Naopak chléb, který je starší, je o něco pevnější a kompaktnější, což znamená, že mnohem lépe drží tvar a je s ním o poznání snazší pracovat.

Pokud jde o chléb obalený ve vajíčku, starší kousek má další obrovskou výhodu. Starší chléb totiž dokáže nasát vajíčko mnohem lépe než ten čerstvý. Je to díky tomu, že jeho struktura je už lehce vysušená, a tak do sebe dokáže vtáhnout tekutinu, aniž by se rozpadl. Když takový chléb namočíte do rozšlehaného vajíčka a pak ho hodíte na rozpálenou pánev s trochou másla nebo oleje, výsledek bude perfektní.

Správné skladování 

Chleba rychle tvrdne, pokud je vystaven vzduchu nebo špatně skladován. Ideální je uchovávat ho v chlebníku nebo v plátěném sáčku na suchém a chladném místě. Pokud víte, že ho nestihnete sníst během dvou až tří dnů, klidně ho nakrájejte na plátky, zabalte do sáčku a zamrazte. Takto si můžete kdykoliv rozmrazit čerstvý krajíc.

Náš tip: Podle našeho video receptu připravíte perfektní chleba ve vajíčku.

Recepty k tomuto článku