Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na Tučný čtvrtek nejlépe opéct jitrnice, aby nepopraskaly: Křupavé na povrchu a šťavnaté uvnitř budou díky těmto trikům
Zdroj: Toprecepty

Tučný čtvrtek je tu, což znamená jediné – nastává čas hodování ve znamení těch nejtučnějších a nejvydatnějších dobrot. Mezi ně se rozhodně řadí jitrnice. Ty se nejčastěji podávají opečené na pánvi hezky dozlatova a dokřupava. Jak to ale udělat, aby vám během tepelné úpravy nepopraskaly?

Klasická pochoutka ze zabijačky

Jitrnice jsou řeznický výrobek, který nesmí chybět na žádné zabijačce. Připravují se z vařeného vepřového masa, jako je hlava, lalok, někdy kůže nebo bůček, které se namele a smíchá s játry či jinými vnitřnostmi, kořením a s pečivem.

Tak vzniká prejt, jímž se plní důkladně vyčištěná střívka z prasete. Celé jitrnice se pak už jen uvaří ve vodě a lze si na nich rovnou pochutnávat. Jitrnice se často dávají společně s jejich příbuznými jelity jako výslužka příbuzným a známým, kteří na zabijačku zavítali, nebo se roznášejí sousedům. 

Opečené dokřupava

Tyto bílé zašpejlované „klobásky“ se díky tomu, že jsou tepelně upravené, dají konzumovat i nastudeno podobně jako tlačenka s cibulí a octem, nejčastěji se ale podávají opečené třeba s lepenicí (šťouchanými bramborami se zelím). Právě opečení ještě zvýrazní chutě jitrnic a obohatí je o křupavý povrch

Jitrnice lze opékat dvěma způsoby – bud na pánvi nebo na plechu v troubě. Při opékání na pánvi  mívají jitrnice větší tendenci prasknout, což způsobí, že obsah vyteče ze střívka ven.

Samozřejmě se to dá vyřešit tím, že si uděláte jen samotný prejt, ale ten už se na talíři nevyjímá tak hezky jako dozlatova opečená jitrnička. Naštěstí existují triky, díky nimž opečete jitrnice na pánvi i v troubě bez úhony. Jaké to jsou?

Opékání jitrnic v troubě

Nejlepším způsobem, jak opéct jitrnici, je dát ji do trouby. Můžete tak opéct hned několik jitrnic najednou a nebudete se zdržovat jejich obracením. Ani to ovšem není bez rizika. Případnému prasknutí můžete předejít několika způsoby. 

  • Nejprve je dobré zkontrolovat, zda se jitrnice na koncích nerozevírají, případně je ještě uzavřete párátkem či špejlí.
  • Před pečením vyjměte jitrnice z lednice a nechte je alespoň půl hodiny při pokojové teplotě. Nedojde tak k teplotnímu šoku po vložení studených jitrnic do trouby, což je nejčastější příčinou prasklin. 
  • Jitrnice rovnoměrně rozložte na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Je dobré plech vymazat tukem. Můžete jej rovněž vyložit pečicím papírem.
  • Do horní části jitrnic udělejte vidličkou či špejlí  několik malých otvorů, jimiž bude moci unikat horká pára. Právě ta často způsobuje praskání a trhání střívek během pečení. Dejte však pozor, aby otvory nebyly moc velké nebo jich nebylo hodně . V tom případě by totiž jitrnice naopak mohly prasknout kvůli nim.
  • Jitrnice vložte na plech do trouby vyhřáté na 160-170 °C a pečte přibližně 30-45 minut (v závislosti na množství nebo velikosti). Na prvních 20 minut je vhodné jitrnice přikrýt alobalem nebo víkem zapékací formy. Budou díky tomu šťavnatější. Po uplynutí doby už jen odkryté jitrnice opečte dokřupava. Máte-li dost času, lze zvolit pomalejší pečení při nižší teplotě kolem 110 °C.
  • Hotové jitrnice jsou voňavé, střívka jsou zlatavá a propečená.

Opékání jitrnic na pánvi

Chcete-li opéct menší množství jitrnic, stačí vám udělat je jen na pánvi na sporáku. I v tomto případě je ale třeba řídit se stejnými pravidly jako u pečení v troubě, a hlavně vyndat včas jitrnice z lednice. Na praskání jitrnice má vliv i kvalita střívka. Pokud tedy máte tu možnost, je dobré kupovat jitrnice u ověřeného řezníka. 

  • To, aby jitrnice nepraskly, si můžete pojistit jedním trikem. Před smažením ponořte jitrnice na několik minut do horké vody (ne vroucí). Poté je vyjměte a dobře osušte.
  • Před smažením můžete jitrnice ještě obalit v hladké mouce. Opět snížíte riziko prasknutí, a ještě se vytvoří křupavější kůrka. Pokud by i tak jitrnice praskla, obsah úplně nevyteče.
  • Na pánvi se jitrnice rovněž opékají na tuku, nejlépe na sádle. Tuk je nutné předem rozhřát na střední teplotu, nemusí být úplně horký. Nebojte se dát víc tuku. Čím víc sádla dáte, tím méně riskujete, že se vám jitrnice přichytí k pánvi. Střívko pak brání tomu, aby jitrnice nasákla velké množství tuku. 
  • I při opékání na pánvi je dobré jitrnice přiklopit pokličkou. Po chvíli jitrnice odkryjte a opatrně otáčejte, aby se opekly ze všech stran. Na obracení používejte raději obracečku místo vidličky. Při nadměrném propichování jitrnic vidličkou opět riskujete jejich prasknutí. Jitrnice opékejte asi 15-20 minut

Náš tip: Jako přílohu si k jitrnicím můžete udělat tuto zapraženou bramborovou kaši podle našeho video receptu

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli