Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopustní křehotinky: Tradiční masopustní dobrota se doslova rozplývá na jazyku, jednoduché těsto uděláte během chvilky
Zdroj: Toprecepty

Během masopustu se nesmažily jen koblihy, ale i sladké křehotinky, které byly známé rovněž jako boží milosti či fánky. Podle tvaru se jim občas říkalo i mašličky nebo růžičky. Připravovaly se z jednoduchého těsta a smažily se, jak bylo během masopustu zvykem, na sádle.

Místo koblih boží milosti

Čas masopustu je obdobím hodování, které se neobejde ani bez různých sladkých specialit. I když se v tomto období pekly i koláče, nejvíc k němu patřilo pečivo smažené na sádle, kterého bylo po zabijačkách dostatek.

Tato tradice, i když v současnosti se spíš smaží na oleji, se dochovala do dnešních dnů, a tak i dnes jsou tradičním masopustním pečivem koblihy nebo právě křehotinky. Toto sladké pečivo je možná známější jako boží milosti, ale název křehotinky je výstižnější, neboť dokonalá křehkost je pro ně typická. 

Lidová obdoba hostií

Křehotinky neboli boží milosti se dělaly jako pohoštění nejen na masopust, ale i na Velikonoce pro koledníky. Byly považovány za jakousi lidovou obdobu hostií a podávány bývaly při různých svátečních příležitostech.

Připravovaly se z poměrně jednoduchého těsta, které sice na první pohled připomíná nudlové, je ale mnohem bohatší – dávala se do něj totiž spousta vajíček, smetana, někdy ta kysaná, a také i víno. To vše zajišťovalo dokonalou křehkost a lehkost, díky němuž se cukroví doslova rozplývalo v ústech. 

Různé tvary z jednoduchého těsta

Nejzákladnější boží milosti mívají tvar obdélníku či kosočtverce s proříznutým středem, dělaly se ale i složitější tvary – těsto se třeba různě provlékalo, čímž vznikaly jakési mašličky. Jindy se zase z těsta vykrajovaly kytičky, které se slepovaly a pak zdobily marmeládou, čímž vznikly efektní květinky neboli růžičky.

Těsto samo o sobě se dělalo nesladké nebo téměř nesladké, po osmažení se ale křehotinky obalovaly v moučkovém cukru, někdy navíc smíchaném s vanilkou, což z nich dělalo dokonalý moučník vhodný k odpolední kávě či čaji. 

V Německu i ve Skandinávii

I když boží milosti považujeme za typické české pečivo, má své obdoby i jinde ve světě. Obdobou tohoto masopustního cukroví jsou třeba německé fasnetsküchle, podobné pečivo dělají v tomto čase i ve Skandinávii, kde pro něj mají různé názvy, v Polsku si zase pochutnávají na faworkách neboli chruścikách a v Americe křehké specialitě říkají angel wings – andělská křídla

Dělala je již Rettigová

Toto smažené (většinou na sádle) pečivo má zřejmě kořeny již ve středověkých křesťanských slavnostech a už kdysi dávno bývalo spojováno s obdobím hojnosti. U nás se recept na boží milosti jednoduchých tvarů objevuje již v knize M. D. Rettigové Domácí kuchařka. Kromě toho slavná kuchařka nabízí možnost udělat ze stejného těsta tzv. rosenkrapfen – růžové koblihy.

Křehotinky podle staročeského receptu

Chcete-li oslavit masopust ve velkém stylu, můžete si křehotinky připravit podle tohoto jednoduchého staročeského receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 70 g cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, 3 lžíce vína, 3 lžíce mléka, olej nebo sádlo na smažení, moučkový cukr na obalení. 

  1. Z mouky, cukru, žloutků, vejce, vína a mléka uhněťte hladké a lesklé těsto. To rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát. Z něj vyřízněte nožem nebo rádýlkem menší kosočtverce nebo obdélníčky. 
  2. Na pánvi rozehřejte dostatek oleje nebo sádla a jednotlivé křehotinky smažte na pánvi dozlatova. Nechte je okapat na ubrousku a ještě teplé je osmažte v moučkovém cukru. Podávejte hned, pečivo je nejlepší čerstvé. 

Náš tip: Křehotinky ve tvaru růžiček a pro změnu z těsta z kysané smetany snadno uděláte podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem: Z kuchyně našich babiček
Wikipedia.org: Boží milosti

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku