Staročeská uhlířina: Jednoduché jídlo z brambor a nočků chutná i dnes, slanina a kysané zelí přinesou další rozměr chuti
28. 2. 2025 Vaření
Uhlířina je výborné tradiční staročeské jídlo z brambor. V základu do něj stačí skutečně jen pár ingrediencí. Přitom ho snadno vylepšíte k dokonalosti a z talířů rychle zmizí.
Staročeské jídlo uhlířina
Uhlířina patří mezi staročeská tradiční jídla, která si vychutnávali naši předkové. Jde o pokrm z brambor a těstovinových noků. Původ není znám, jeho historie nejspíš sahá až do středověku, ale podobný pokrm s názvem šlambuc připravovali kdysi i maďarští pastevci. U nás se uhlířina vařila hlavně tam, kde bydlely rodiny uhlířů, kteří v lesích pálili v milířích dřevo a vyráběli tak dřevěné uhlí, což byla velmi náročná práce, proto potřebovali vydatné jídlo. A to uhlířina splňovala.
Toto jídlo mělo hodně variant, protože ho chystali lidé v různých koutech naší země. Často ji měli na talíři těžce pracující lidé v hornických oblastech, třeba v Krušnohoří. Ti ale nahrazovali těstoviny zbylými houskovými knedlíky. Uhlířinu připravovali i v Polabí a říkali jí hoďbidlo. Jídlo bylo známé také jako grenadýrmarš neboli grenadýrský pochod.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho je uhlířina
Variant jídla bylo mnoho, ale základ byl jednotný a obyčejný. Vždy šlo o brambory uvařené ve vodě, ke kterým se přidávaly jednoduché nočky z mouky, vody a vajec nebo z kynutého těsta. Ty se pak uvařily společně s bramborami.
K tomu se na troše sádla většinou osmahla cibulka, případně se jídlo dochutilo česnekem a uhlířina byla hotová. V létě se uhlířina zapíjela podmáslím.
Pokud si lidé chtěli pokrm vylepšit, posypali ho škvarky. Dnešní recepty bývají doplněné o slaninu nebo špek. Velmi často se k ní dnes přidává kysané zelí, výborně chutná s kyselou okurkou.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Uhlířina se zelím
Na čtyři porce si připravte: 500 g brambor, 400 kysaného zelí, 120 g uzeného bůčku (nebo slaniny), 1 velkou cibuli, sádlo (podle potřeby), sůl a kmín. Noky: 1 hrnek polohrubé mouky, 2 velká vejce, 1-2 lžíce mléka, na špičku nože kypřicí prášek a 1 špetku soli.
Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte je na větší kousky. Pak je dejte vařit do osolené vody s kmínem.
Mezitím na noky smíchejte mouku s vejci, zbytkem surovin a udělejte tužší těstíčko. Chvíli ho nechte odpočinout. Nakrájenou slaninu vyškvařte a přidejte zelí. Duste doměkka a dochuťte. Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujte na sádle dozlatova a dokřupava.
Když jsou brambory téměř měkké, vykrajujte mokrou lžíci z moučného těsta noky a dávejte je k vařícím bramborám. Dovařte a sceďte. Vodu můžete nechat jako základ pro další tradiční česká jídla, pro česnečku nebo bramboračku. Zelí se slaninou, brambory s noky a osmaženou cibuli smíchejte. Společně krátce prohřejte a ihned podávejte.
Náš tip: Připravte si sedláckou bídu podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více