Jak se slaví masopust: Na Tučný čtvrtek patří jitrnice, na neděli polévka gerštl a v úterý se smaží koblihy a boží milosti
27. 2. 2025 Historie a zajímavosti
Masopust se blíží ke svému závěru, což ale znamená jediné, že teprve teď začíná vrchol všech oslav. Aspoň tak to bylo za starých časů a i nyní nás spousta masopustních akcí teprve čeká. Jaké jsou tedy poslední dny masopustu a jaké tradice a jídla se s nimi pojí?
Masopust končí, začíná doba postí
Masopustní období je poměrně dlouhé. Začíná již na Tři krále, tedy 6. ledna, končí až na Popeleční středu, jejíž datum je pohyblivé a odvíjí se od data Velikonoc. V současnosti se různé akce konají po celý čas, v minulosti pravý masopust nastával až poslední dny předtím, než začalo čtyřicetidenní období půstu.
Název masopust se nicméně přenesl na celé období mezi dvěma půsty (předvánočním a předvelikonočním), kdy se směly konat bály, tancovačky a kdy se konalo nejvíc zabijaček. Jak se slavily poslední masopustní dny a na čem si naši předkové pochutnávali?
Mohlo by vás zajímat
Tučný čtvrtek (27. února 2025)
Tučnému čtvrtku se neříká tučný jen jak náhodou. Právě v tento den si každý mohl dát bez výčitek co nejvíc tučného a vydatného jídla, aby se pořádně posilnil před nadcházejícím půstem. Říkalo se totiž, že „kdo v tento den hodně jí a pije, tomu v příštím roce nebude chybět síla a zdraví.“
Lidé se navzájem navštěvovali nebo se scházeli v hospodě a hodovali. Na oběd se podávaly vepřová pečeně s knedlíkem a zelím nebo opečené jitrnice, kromě čuníka se zabíjely i husy a kachny. Vše se pak vydatně zapíjelo pivem a vínem. Jako moučník se pak podávaly koblihy, šišky nebo boží milosti, které se smažily na sádle ze zabijačky, takže byly rovněž pořádně tučné.
Náš tip: Připravte si třeba tento pečený bůček podle našeho receptu.
Taneční neděle (2. března 2025)
V tento den se ani tak nehodovalo, jako spíš veselilo. Pořádaly se totiž ty největší tancovačky a bály, a nichž se tančilo až do pondělního rána. Někde se dokonce tancovalo již od soboty. Zábava začínala již v odpoledních hodinách, kdy se pro děti pořádala tzv. dětská muzika – většinou na rychtě nebo na statku.
Dětem už tam vyhrávali hudebníci, kteří pak odsud odcházeli do hospody, u níž býval taneční sál. Ani děti nepřišly zkrátka a mohly si pochutnávat na buchtách a koblihách.
Náš tip: Před odchodem na tancovačku se jedla na posilněnou vydatná polévka z krup zvaná gerštl. Tu si můžete uvařit podle receptu z našeho staršího článku.
Masopustní pondělí (3. března 2025)
Tancovačky pokračovaly i v pondělí. Některé zdroje uvádějí, že právě v tento den se konal tzv. mužovský nebo babský bál. Ten byl určen jen ženatým mužům a vdaným ženám, svobodné dívky a chlapci tam nesměli. Někdy se ženy sešly jen samy, tomuto setkání se pak říkalo jalový bál.
Náš tip: Výborným občerstvením při nějaké zábavě a nemusí, to být nutně tancovačka, jsou třeba jitrničky a jelítka. Dejte si je třeba na zelí.
Maškarní úterý (4. března 2025)
Zatímco v současnosti chodí průvody masek obvykle o víkendu, dřív pro ně bylo vyhrazeno úterý, kterému se i tak podle maškar říkalo. V minulosti bývaly v původu tradičně zastoupeny určitě masky jako Laufr, kobyla, turci, slaměný, smrtka, cikánka, žid, bába s nůší, medvěd a nevěsta.
Některé z nich mívaly i svůj speciální úkol. Třeba kobylu vždy na konci popraví, s medvědem si zase chtěly zatancovat všechny ženy, neboť zajišťoval plodnost. Pro maškarní průvod se v jednotlivých staveních chystalo nějaké pohoštění – hlavně koblihy, boží milosti, koláče, chleby se sádlem nebo klobásky.
Chybět samozřejmě nesměla chybět štamprlička něčeho ostřejšího, pivo nebo tehdy oblíbený likér rosolka.
Náš tip: Masopustní koblihy snadno zvládnete podle našeho receptu.
Popeleční středa (5. března 2025)
Popeleční středu oficiální končí masopust a začíná doba postní, která trvá čtyřicet dnů až do Velikonoc (s výjimkou postních nedělí). Lidé během Popeleční středy chodili do kostela pro tzv. popelec – křížek z popela, jenž se kreslil na čelo. Tento den byl nejpřísnějším dnem půstu – samozřejmě se nesmělo jíst maso, navíc se mělo jíst jen jednou denně.
Náš tip: Jedním z typických staročeských pokrmů je třeba pučálka.
Pytlový čtvrtek (6. března 2025)
I když už byla doba postní, bylo povoleno v tento den dojídat zbytky z masopustu. Nikam se však už nechodilo a každý si musel hezky všechno dojíst doma. Pytlový se mu říkalo proto, že bylo žádoucí, aby se všechny dobroty „zpytlovaly“ (snědly).
Náš tip: Ze zbylých škvarků můžete udělat třeba pomazánku podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více