Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař nabídl recept na skvělý pečený bůček.
Zdroj: se souhlasem Jaroslava Vajgla, Pixabay, food_library, koláž Toprecepty

Pečený bůček je klasikou české kuchyně, která nikdy nezklame. Dokřupava upečená kůrčička, šťavnaté maso a vůně, která vám provoní celý domov – to je přesně to, co si představíme pod pojmem dokonalý oběd. Jak ale připravit bůček, aby byl šťavnatý, křupavý a plný chuti? Podle receptu Těhotnýho kuchaře je to hračka.

Jak dodat masu šmrnc

Primárně je důležité si vybrat kvalitní maso. Neváhejte proto zajít k nejbližšímu řezníkovi a třeba si nechat i poradit. Klidně ale můžete sáhnout i po mase v supermarketu, jen si neberte to, které už je marinované. Naložit si bůček dokážete doma sami a budete mít kontrolu nad tím, čím maso potíráte před přípravou.

Pečený bůček si skvěle „sedne“ s jednoduchými i výraznějšími chutěmi. Tradiční kombinací je sůl, pepř a drcený kmín, tato klasika nikdy nezklame. Pokud ale chcete chuť masa vylepšit ještě víc, můžete zkusit připravit marinádu. Například směs medu, hořčice, sójové omáčky a česneku dodá bůčku sladko-slaný nádech. Další variantou je bylinková marináda, složená třeba z rozmarýnu, tymiánu a česneku. Pokud máte více času, určitě nechte maso marinovat přes noc. Chutě se tak krásně rozleží a maso bude ještě šťavnatější.

Nejsnadnější postup

Pro dokonalou a přitom jednoduchou přípravu bůčku začněte tím, že naříznete kůži do mřížky, to znamená na malé kostičky. Tento krok pomůže, aby se tuk během pečení lépe vyškvařil, a zároveň zajistí, že kůže bude krásně křupavá. Poté položte maso kůží nahoru do pekáčku, podlijte ho trochou vody nebo vývaru a zakryjte alobalem.

Celý pekáč dejte do trouby a pečte na 160 °C přibližně 90 minut. Jakmile je maso upečené, alobal odstraňte, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte kůži ještě asi 15–20 minut zezlátnout. 

Co nesmí chybět?

Pečený bůček si zaslouží klasické přílohy. Skvělou volbou je například houskový nebo bramborový knedlík a samozřejmě kysané zelí, které skvěle vyváží tučnost masa. Pokud máte chuť na něco lehčího, zkuste bůček s čerstvým chlebem, hořčicí a kyselou okurkou. Chybu neuděláte ani s pečenými bramborami a grilovanou zeleninou.

Pár zajímavostí

Věděli jste, že v některých zemích, jako je například Korea, je bůček považován za opravdovou delikatesu? Připravuje se tam na grilu jako oblíbené „samgyeopsal“ a jde o skutečnou pochoutku. I v anglicky mluvících zemích, kde se této lahůdce říká „pork belly“, se v posledních letech stala velmi populární, a to dokonce i ve vysoké gastronomii. Často se zde podává s mnoha různými omáčkami, které bůčku dodávají ještě zajímavější chuť.

Recept od znalce

Skvělý a jednoduchý recept na dokonalý bůček nabídl na svém youtubovém kanále i známý food blogger Těhotnej kuchař. Musíte si sice počkat, než budete moci maso upéct, za odměnu ovšem dostanete perfektní šťavnatý pokrm s křupavou kůrčičkou, která připomíná perfektně připravené škvarky.

Pomalu pečený vepřový bůček

Na přípravu vynikající kusu masa s křupavou kůrčičkou budete potřebovat: 1 kg bůčku, 2 bobkové listy, 5 kuliček nové koření, cca 20 kuliček černého pepře, 2 stroužky česneku, 80 gramů soli, 40 gramů cukru, 2 l vody a 2 lžíce sádla.

Jak na to?

  1. Do rendlíku dejte bobkový list, nové koření, pepř a rozmáčknutý česnek. Nechte na mírném ohni rozvonět.
  2. Přilejte vodu a přisypte sůl a cukr, rozmíchejte a nechte přejít varem, poté vychlaďte.
  3. Bůček rozdělte řezem v kůži na čtyři porce a dejte ho do misky, která se dá zavřít. Maso následně zalijte vychladlým nálevem. Misku uzavřete a vložte na 24 hodin do lednice.
  4. Druhý den naložený bůček vyndejte z nálevu a opláchněte ho pod tekoucí studenou vodou. Osušte ho papírovými utěrkami a dejte do pekáče.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 120-150 °C 3-5 hodin, dokud nebude bůček měkký. Když je maso měkké, nakrájejte ho na jednotlivé porce.
  6. V pánvi si rozehřejte sádlo a položte do něj bůček kůží dolů. Pomalu ji vyškvařte dozlatova.
  7. Jako příloha se hodí třeba bramborová lepenice s kysaným zelím.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete z bůčku připravit obrácené řízky.

Recepty k tomuto článku