Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky ze Slezska: Pro dokonalou chuť stačí jen pár ingrediencí a křupavá slanina se smaženou cibulkou, brynza není potřeba
Zdroj: Toprecepty, mika59

Halušky jsou vynikajícím slovenským národním jídlem. A víte, že podobné halušky se připravují i v moravských regionech? Přichystejte si halušky ze Slezska a vychutnejte si je s anglickou slaninou a cibulkou.

Halušky 

O haluškách většina z nás už slyšela, ale možná si na ně netroufá. Je to dobrota, k jejíž přípravě stačí velmi málo. Halušky jsou slovenský národní pokrm, obzvláště populární v regionech Liptov a Orava, známý svou jednoduchostí a variabilitou. Jde vlastně o noky připravované z těsta, jehož základními surovinami jsou mouka a voda; někdy se přidávají i vejce. 

Existují různé varianty halušek, které se liší podle regionálních a domácích zvyklostí ve využití ingrediencí. Pokud například do těsta přidáme jemně nastrouhané syrové brambory, vznikají tzv. strapačky, které se často podávají s kysaným zelím a slaninou.

Ovšem za nejoblíbenější variantu jsou považovány brynzové halušky, kde uvařené halušky smícháme s brynzou a posypeme je osmaženou slaninou. 

Níže v článku najdete recept na vynikající halušky doplněné o křupavoučkou slaninu se zlatavou cibulkou. Stačí pár minut a máme sytý pokrm pro celou rodinu.

Pokud nemáme speciální síto na halušky, existuje několik způsobů, jak si poradit:

  • Prkénko a nůž: těsto dáme na prkénko a nožem nebo lžící ho postupně odkrajujeme do vroucí vody. Tento způsob je tradiční, i když trochu pomalejší.
  • Lžička nebo vidlička: těsto nabíráme lžičkou a odkrajujeme druhou lžičkou tak, aby opět padaly kousky do vroucí vody. Je to pracnější, ale výsledek bude stejný jako předchozí varianta.
  • Struhadlo s velkými otvory: doma míváme struhadlo s velkými otvory, pak ho můžeme využít na protlačování halušek přímo do hrnce s vroucí vodou.
  • Plastová láhev: tak trochu kutilská varianta spočívá v tom, že do víčka uděláme pár větších děr, láhev naplníme těstem a pak ho vymačkáváme. Někdy se tento způsob využívá i na výrobu noků.

Každá z těchto variant pomůže. Hlavní je, aby se připravené halušky rychle dostaly do vroucí vody a nebyly příliš velké. 

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Halušky ze Slezska 

Na jednu dávku potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 200 ml vody, anglickou slaninu, cibuli, sůl a olej (nebo sádlo).

Jak na to? Mouku se špetkou soli a vodu smíchejte v hustší těsto. Přes síto na halušky protlačte do vroucí osolené vody. Povařte cca 3 minuty, dokud halušky nevyplavou.

Na trošce oleje orestujte anglickou slaninu (můžete přidat i trošku špeku) s nakrájenou cibulkou. Slaninou a smaženou cibulkou posypte halušky.

Náš tip: Připravte si halušky se zelím a uzeným masem podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku