Tvarohové taštičky plněné marmeládou: Jemné těsto v kombinaci s marmeládou lahodně chutná a rozplývá se na jazyku
4. 3. 2025 Vaření
Milujete sladká jídla? Co si k obědu pro změnu přichystat tvarohové taštičky plněné marmeládou. Jsou výborné a můžete je provonět třeba posypáním opraženou strouhankou.
Tvarohové taštičky
Tvarohové taštičky patří mezi tradiční jídla, která připravovali naši předkové. A jak už to bývá, mají spoustu variant. Některé taštičky jsou vařené, jiné se pečou. Dnes si povíme o těch vařených.
Nemusíme vždy jíst jen ovocné knedlíky, nebo šišky s mákem. Výborným sladkým jídlem jsou právě i trochu opomíjené tvarohové taštičky. Tvarohové taštičky zachutnají malým i velkým strávníkům. Je jedno, jestli je připravíme s marmeládou či povidly, určitě budou milovníci sladkých jídel spokojeni.
Mohlo by vás zajímat
Čím ochutit tvarohové taštičky s marmeládou
Spojení tvarohu a marmelády je báječnou kombinací. Tvaroh dodává těstu jemnost a vláčnost, zatímco marmeláda přináší ovocnou sladkost a lehkou kyselost, která skvěle doplňuje jemné těsto. Tajemstvím dokonalých taštiček je také správná konzistence – těsto by mělo být vláčné, ale dostatečně pevné, aby udrželo náplň. Pokud někdo dává přednost tvarohu, může si připravit taštičky s tvarohovou náplní.
Navrch je možné dát praženou strouhanku s cukrem, variantou je také skořice s cukrem, případně výbornou volbou je i nastrouhaný perník.
Mohlo by vás zajímat
Jak opražit strouhanku
Na opraženou strouhanku můžeme využít hotovou strouhanku nebo si ji připravíme namletím/nastrouháním ze staršího rohlíku či housky.
Na pánev dáme lžičku oleje a vrchovatou lžíci másla. Necháme rozehřát, a pak přidáme strouhanku a za občasného promíchnutí ji opražíme dorůžova. Dosladíme cukrem podle chuti. Opraženou strouhanku můžeme provonět i skořicovým nebo vanilkovým cukrem. Výsledná směs by měla být nazlátlá a jemně křupavá.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Tvarohové taštičky plněné marmeládou
Na těsto budete potřebovat: 250 g tvarohu (ve vaničce), 2 žloutky, 500 g hrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a špetku soli. Náplň: marmeláda. Na posyp: pražená strouhanka, cukr a rozpuštěné máslo.
Jak na to? Tvaroh vyndejte včas z lednice a nechte ho přizpůsobit okolní teplotě, stejně jako vejce. Na vále si z daných surovin vypracujte vláčné těsto. Pokud je příliš tuhé, přikápněte trochu mléka. Nechte ho na chladném místě odpočinout. Z těsta si vyválejte placku na výšku 3-5mm, pomocí tvořítka, nebo sklenice vykrájejte kolečka, doprostřed dejte marmeládu.
Kolečko přeložte a okraje smáčkněte tvořítkem nebo pomocí vidličky. Vařte ve vodě 6-8 minut. Na talíři posypejte tvarohové taštičky strouhankou, cukrem a přelijte máslem.
Náš tip: Připravte si lahodné tvarohové taštičky plněné povidly podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Pěstování brambor se v našich zemích rozšířilo po třicetileté válce hlavně díky Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat a vařit zabránila… Číst více
Dýňový cheesecake: Jak na něj, aby byl dokonalý? Chuti pomůžou ořechy i koření!
Víte, že cheesecake patří mezi deset… Číst více
Krakowski kumpir: Obří pečené brambory z polských trhů se plní opraženou slaninou a smaženou cibulkou, báječně voní i chutnají
Jezdíte rádi v předvánočním čase na adventní trhy… Číst více
Jak vařit efektivně a nevyhazovat jídlo zbytečně
Velký nový módní trend současnosti (Zero waste) není vlastně vůbec nový. Bezodpadové hospodaření a s ním spojené vaření měly v krvi celé generace… Číst více
Zero waste
Bezodpadový život neboli Zero waste je moderní životní styl bez zbytečného odpadu. Jde o šetrný způsob chování k přírodě. V gastronomii se to týká… Číst více
Jak se vyznat v dýních a na co se která hodí?
Tykve, patřící mezi nejstarší kulturní plodiny, se do Evropy dostaly z teplých oblastí Ameriky teprve v průběhu 16. století a to nejspíš díky… Číst více
Bramborové těsto stáním řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve. Poradíme, jak těsto snadno uchovat
Přesto nejsme v případě přebytku těsta zcela bezmocní. Máme některé možnosti, jak s těstem naložit, abychom zbytečně neplýtvali potravinami. … Číst více
Desatero rad na téma cheesecake: Víte, jak připravit lahodnou náplň a jak tento dezert upéct?
Cheesecake je mezi dezerty opravdovým zážitkem. Lahodí nejen oku, ale především chutí. Podle tradičního receptu nesmí v cheesecaku chybět podrcené… Číst více
16 tipů, jak využít zbylé brambory k přípravě oběda nebo večeře
Uvařili jste hodně brambor a nyní musíte přemýšlet nad tím, jak je zpracovat, abyste je nemuseli vyhodit? Našli jsme pro vás pár tipů na využití… Číst více
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Šišky, noky nebo šudlíky Brambory jsou základem různých pochoutek české kuchyně. Tyto dobroty nám připomínají naše dětství, protože nám je vařily… Číst více