Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopustní koblížky podle Moniky Kindlové si oblíbíte během prvního ochutnání.
Zdroj: se souhlasem nakladatelství Smart Press, Foto: Petr Ovsík a Monika Kindlová pro knihu Naše domácí recepty a návody z kopečku

Masopust se pomalu blíží ke svému konci, proto je nejvyšší čas si ještě vychutnat pokrmy, které jsou s ním neodmyslitelně spjaty. Mezi nejoblíbenější rozhodně patří koblížky – nadýchané, sladké a plné lahodné náplně. Pokud jste si ještě nikdy doma nezkusili připravit vlastní, věřte, že právě teď je ta pravá chvíle se do toho pustit.

Trocha historie a tradice

Koblížky k masopustu neodmyslitelně patří už po staletí. Byly symbolem hojnosti a oslav před začátkem postního období. Na vesnicích ženy smažily koblížky ve velkých kotlích plných sádla, aby byly krásně zlatavé a voňavé. A co je na masopustních koblihách tak zvláštního? Přece jejich náplně, které se liší podle regionu. Zatímco někde se plní povidly, jinde se neobejdou bez tvarohu, marmelády nebo originálních krémů.

Čím plnit

Tradiční marmeláda je sice osvědčená klasika, která nikdy nezklame, ale co takhle trochu experimentovat a zkusit něco nového? Představte si třeba povidla s rumem nebo vanilkový krém, který je tak jemný, že rozplývá na jazyku.

Pro ty, kteří mají rádi něco svěžího, je tu tvaroh s citronovou kůrou, svěží náplň, která dodá vašim koblížkům ten správný šmrnc. Skvělá je i čokoládová pěna či v současnosti tak populární slaný karamel

Smažení bez starostí

Aby byly koblížky opravdu dokonalé, je důležité správně je osmažit. Olej by měl být rozehřátý na přibližně 170 °C. Při smažení dbejte na to, aby koblížky měly dostatek prostoru, jen tak budou rovnoměrně zlatavé a křupavé. Po usmažení je nechte okapat na papírových ubrouscích a nezapomeňte je obalit v cukru.

Dokonalost stojí úsilí

Připravit dokonalé koblížky je umění, ale s trochou trpělivosti to zvládne každý. Základem je nadýchané kynuté těsto, které se nechává odpočívat, aby získalo tu správnou strukturu.

Pokud ovšem nemáte s kynutím dobrou zkušenost, nebo se vám jen nechce čekat, můžete si připravit těsto tvarohové. Stejně jako Monika Kindlová, autorka knihy nakladatelství Smart Press Naše domácí recepty a návody z kopečku, z níž vám na konci článku přinášíme recept. 

Masopustní tvarohové kobližky

Na přípravu jedinečných dobrot budete potřebovat: 250 g tučného tvarohu z vaničky, 2 vejce, 70 ml mléka, jednoho panáka rumu, 250 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 vrchovatou lžičku vinného kamene (nebo prášku do pečiva bez fosfátů), 1 lžičku vanilkového cukru, olej na smažení a moučkový cukr na obalení.

Jak na to?

  1. Tvaroh vyšlehejte s vejci, mlékem a rumem. Ve velké míse promíchejte mouku se solí, vinným kamenem a cukrem. Tvarohovou směs přidejte k mouce a umíchejte těsto.
  2. Během míchání těsta si v hrnci rozpalte olej.
  3. Pomocí dvou lžic tvarujte malé koblížky, pouštějte je do horkého oleje a smažte dozlatova.
  4. Po osmažení je nechte na ubrousku zbavit přebytečného tuku a ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.
  5. Koblížky jsou nejlepší čerstvé a křupavé, druhý den už tak dobré nejsou.

Ukázka z knihy Naše domácí – recepty a návody z kopečku byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tématikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl, publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení. 

Náš tip: Podle našeho video receptu si připravíte skvělé koblihy s krémem.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Související obsah