Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazání másla na toust je jedním z našich neoblíbenějších zvuků, které se ozývají z kuchyně.
Zdroj: Freepik, freepik

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký vliv mají zvuky při přípravě pokrmů na naši chuť k jídlu, pocit hladu nebo dokonce žízeň? Praskání oleje na pánvi, jemné klapání nože krájícího zeleninu nebo bublání vody na plotně mohou mít reálný vliv na naše tělo i mysl. Existuje dokonce žebříček zvuků, které slýcháme „od jídla“ nejraději.

Hudba pro naše uši

Zvuky, které slyšíme při přípravě jídla, umí v našem těle probudit specifické reakce. Například ono známé praskání, když smažíte cibulku na oleji, není jen znakem toho, že je čas přidat další ingredience, ale je to tak trochu i spouštěč. Tento zvuk v nás evokuje očekávání chutného jídla podobně jako vůně čerstvě upečeného chleba. Naše smysly se propojují. Co slyšíme, ovlivňuje, co si představujeme, a tím pádem i to, jak se na jídlo těšíme.

Zvuky podněcující hlad

Do zajímavého průzkumu, na který upozornil deník The Sun, se pustili ve Velké Británii a odhalili, jaké zvuky z kuchyně jsou pro dotázané nejpříjemnější. Výsledky ukazují, že každodenní činnosti spojené s jídlem mohou být lahodící nejen našemu jazyku, potažmo žaludku, ale také uším. 

Ačkoli kuchyně slouží primárně k přípravě jídla, je zřejmé, že to, co odtud slyšíme, má velký vliv na naši náladu, spokojenost a dokonce i chuť k jídlu. Výsledky průzkumu navíc ukázaly, že 33 % dotázaných cítí hlad, jakmile slyší určité zvuky, spojené s jídlem, jeho přípravou a konzumací.

Co máme nejraději

První místo v žebříčku obsadily ledové kostky padající do sklenice s nápojem. Tento zvuk si naprostá většina z nás spojí s létem, teplým počasím a osvěžujícím pitím, tudíž není divu, že v nás probouzí pozitivní emoce. 

Na druhém místě se umístilo syčení jídla na pánvi, které často signalizuje, že už brzy dostaneme na talíř něco dobrého, co nás zároveň zasytí. Velmi populární je také roztírání másla na teplý toust, které připomíná klidná rána a pohodu, kterou můžeme zažít třeba při víkendových snídaních s rodinou.

V top třicítce oblíbených zvuků se objevily i další zajímavé položky. Například „vyskakování“ toastu z toustovače nebo zvuk kávovaru. Některé zvuky nám připomínají čerstvost a zdraví, jako chroupání mrkve nebo krájení okurky, jiné naopak vyvolávají chuť na něco křupavého, třeba lámání čokolády nebo zakousnutí do kuřecí nugetky.

Žebříček nejoblíbenějších zvuků:

1. ledové kostky padající do sklenice s nápojem, 2. jídlo „syčící“ na pánvi, 3. krájení křupavého chleba, 4. otevírání plechovky s nápojem, 5. cvaknutí při otevření nové lahve, 6. lámání čokolády, 7. syčení smažených vajec na pánvi, 8. vyskakování toustu z toustovače, 9. roztírání másla na toust ,10. kousnutí do jablka, 11. bublání roztaveného sýra na toastu, 12. vypnutí varné konvice po dovaření vody, 13. cinknutí lžičky v hrnku, 14. lámání sušenky, 15. bublání nákypu z trouby, 16. mlýnky na sůl a pepř, 17. zvuk espressovače, 18. chroupání mrkve, 19. vhazování zeleniny na horkou pánev, 20. praskání při kousnutí do pusinky, 21. zvuk parní trysky na kávovaru, 22. srkání horkého čaje nebo kávy, 23. chroupání tortilly, 24. bublání omáčky v hrnci, 25. krájení cibule, 26. křupnutí kuřecí nugetky při zakousnutí, 27. krájení okurky, 28. strouhání sýra, 29. pípnutí horkovzdušné fritézy po dokončení vaření, 30. „plácnutí“ kečupu ze skleněné láhve při dopadu na talíř.

Mozek umí zázraky

Zajímavé je, že podle průzkumu téměř polovina Britů (47 %) věří, že by dokázali rozpoznat kuchyňské zvuky i se zavřenýma očima. To ukazuje, jak dobře dokáže náš mozek propojit zvuk s konkrétními činnostmi nebo dokonce ho přiřadit ke konkrétním potravinám. Například cvaknutí při otevření nové lahve, lámání křupavého pečiva nebo cinknutí lžičky v hrnku čaje jsou zvuky, které si většina z nás dokáže okamžitě představit a následně propojit s danou činností.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit vynikající snídaňový toust.

Zdroj informací:

thesun.co.uk - Top 30 food sounds revealed including sizzling eggs and the snap of a biscuit – is your favourite on the list?

Témata

Recepty k tomuto článku