Praktický lékař radí, co jíst při chřipce a nachlazení: Pomoci může česnek, med i kokosová voda, ale pozor na sladkosti
3. 3. 2025 Rozhovory a reportáže
Sezona chřipkové epidemie je na svém vrcholu, možná už za ním, ale stále nás nějaká viróza potkat může. Jelikož na viry antibiotika nefungují, pomoc uzdravení můžeme správným jídelníčkem. Co jíst a pít a čemu se raději vyhnout, s tím pro Toprecepty.cz poradil MUDr. Daniel Frňka, vedoucí lékař Centra preventivní medicíny a praktického lékařství v Praze.
Jak od sebe rozeznat virózu a chřipku?
Ačkoliv mnozí z nás každé nachlazení označují jako „nějakou chřipku“, mezi klasickou virózou a chřipkou je velký rozdíl, který i laik dobře rozpozná. „Ve skutečnosti jde o dvě odlišná onemocnění. Běžná viróza neboli tzv. nachlazení má obvykle mírnější průběh – začíná pozvolna, často škrábáním v krku, rýmou a celkovou únavou, teplota bývá mírná nebo žádná,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz MUDr. Daniel Frňka a dodává, že chřipka často přichází náhle.
Jaké jsou hlavní příznaky chřipky? „Během několika hodin se člověk cítí schvácený. Typické jsou vysoké horečky (často přes 39 °C), zimnice, bolesti svalů, kloubů a výrazná únava. Klasické příznaky onemocnění dýchacích cest, jako je kašel či rýma, se přidávají později nebo nemusí být přítomny,“ popisuje MUDr. Daniel Frňka a zároveň varuje, že chřipka je zcela jistě závažnější onemocnění a zejména letos mívá dramatičtější průběh a takzvaně přechodit se v podstatě nedá.
Zároveň platí, že na chřipku ani na virózu nezabírají antibiotika, proto nezbývá, než ji vyležet. Co ale může uzdravování pomoci, je správný jídelníček.
Mohlo by vás zajímat
Co jíst při chřipce i viróze
Ačkoli se obě onemocnění liší, jídelníček by v obou případech měl být stejný. Možná si z dětství pamatujete, že základem domácí léčby bývaly obligátní citrony a pomeranče, a to kvůli vitaminu C. Má to ale efekt? „Citrony a pomeranče jsou jistě dobrým zdrojem vitaminu C, ale existují i potraviny, které ho obsahují více. Například černý rybíz, šípek, kiwi nebo červená paprika mají výrazně vyšší obsah tohoto vitaminu,“ popisuje MUDr. Frňka a dodává, že samotný vitamin C sice pomáhá imunitnímu systému, ale nefunguje jako zázračný lék.
„Léčba infekcí vyžaduje vždy komplexní přístup a svým pacientům doporučuji konzumaci potravin, které jsou přírodními antivirotiky a antibiotiky. Patří mezi ně zejména česnek, cibule, zázvor, med, oregano, máta a křen.“
Které vitaminy pomohou a kde je najdete?
Při viróze pomohou tělu rychleji se regenerovat konkrétní vitaminy, minerály i stopové prvky. Například vitamin C podporuje imunitní systém a zkracuje dobu nemoci. Najdete jej v červené paprice, citrusech, kiwi nebo šípcích.
Zinek podporuje hojení, regeneraci a zkracuje trvání infekce. Z potravin jej nejvíce obsahují mušle, krevety, hovězí maso, dále dýňová semínka, vlašské ořechy, kešu, celozrnné pečivo a luštěniny.
Vitamin D posiluje imunitu a pomáhá při zotavení, zvlášť v zimních měsících, kdy ho máme přirozeně málo. Déčko najdete ve vejcích (žloutek), dostatek ho obsahují také tučné ryby (losos, makrela), tresčí játra a mléčné výrobky obohacené o vitamin D.
Co při nemoci raději nejíst?
Pokud máte pocit, že když je tělo oslabeno, musíte mu dodat sílu řízky nebo pečeným bůčkem, tedy něčím vydatným, raději si to rozmyslete. „Těžká mastná jídla mohou příliš zatížit organismus a oslabit tak jeho schopnost bojovat s infekcí,“ upozorňuje MUDr. Frňka a zároveň varuje před cukrovinkami.
„Sladkosti způsobují rychlé výkyvy hladiny cukru v krvi, což může narušit imunitní odpověď a vysoký příjem cukru též podporuje zánětlivé procesy v těle,“ říká odborník a radí omezit příjem sacharidů a takzvaných prázdných kalorií (sladkosti, bílé pečivo) nejen v době nemoci, ale nejlépe napořád.
Pitný režim? Vývary a kokosová voda
Jakou roli hraje při onemocnění virózou nebo chřipkou pitný režim? Lékař má jasno! „Pitný režim je při viróze klíčový. Horečka, pocení a rýma vedou k větší ztrátě tekutin, kterou je potřeba kompenzovat. Ideální jsou 2–3 litry tekutin denně, podle individuálních potřeb,“ vysvětluje MUDr. Frňka a připomíná, že se do pitného režimu počítají i vývary.
„Ty nejenže hydratují, ale zároveň dodají tělu elektrolyty a lehce stravitelné živiny. Skvělé jsou i bylinné a zázvorové čaje, které mohou pomoci zmírnit zánět. Přírodním iontovým nápojem s vysokým obsahem minerálů je například kokosová voda,“ vypočítává lékař.
Posila pro střevní mikrobiom
Střevní mikrobiom hraje klíčovou roli v imunitě, až 70 % imunitních buněk se nachází právě ve střevech. „Při virových infekcích je důležité, aby imunita fungovala co nejlépe, a vyvážený mikrobiom ji dokáže podpořit. Doporučuji během nemoci zařadit probiotika, například v podobě kvalitního jogurtu, kefíru nebo zakysaných výrobků, a prebiotika – to je potrava pro "hodné" bakterie (vláknina ze zeleniny, ovesných vloček nebo čekankového sirupu),“ říká MUDr. Daniel Frňka a na závěr dodává, že silný mikrobiom znamená lepší obranyschopnost, rychlejší zotavení a menší riziko opakovaných infekcí.
Náš tip: Kuřecí vývar na posilnění si můžete uvařit podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více