Z deníčku pacienta: Pět dní na nemocniční stravě? Pečené kuře, rybí filé i falafel chutnaly překvapivě dobře
11. 3. 2025 Rozhovory a reportáže
O nemocniční stravě se říká ledacos a obvykle to nic pěkného není. Měla jsem nedávno možnost vyzkoušet si to „na vlastní žaludek" a tak se ráda podělím o zkušenosti i tipy na to, jak, z pohledu jídla, hospitalizaci lépe zvládnout. Záleží to totiž tak trochu i na samotných pacientech.
Kdo je připraven, nehladoví...
Když mě 10. února letošního roku hospitalizovali v pražské fakultní nemocnici na Vinohradech, měla jsem v té době za sebou necelý měsíc „diety". To slovo dávám do uvozovek schválně, protože od začátku nešlo a stále nejde o dietu, ale spíš změnu stravování a životního stylu celkově.
Byla jsem smířená s tím, že týden v nemocnici mi asi stravování rozhodí. Jelikož byla hospitalizace plánovaná, měla jsem ale čas se trochu připravit. Na doporučení mé kamarádky, specialistky na zdravou výživu, Margit Slimákové, jsem si z domova vzala vařená vajíčka, kvasový chléb, ovoce a zeleninu.
A zároveň jsem poprosila sestřičku u příjmu o konzultaci s nutriční terapeutkou v nemocnici. Ta mi asi za hodinku zavolala a přes telefon jsme možnosti stravování probraly. Popravdě jsem jí řekla, které mléčné výrobky mi už dlouho (ne)dělají dobře a že se snažím měsíc jíst zdravě pod dohledem Margit. Požádala jsem taky, aby mi, pokud to jde, neposílali žádná sladká jídla, knedlíky, omáčky a podobně.
Z výsledku jsem byla překvapená nejen já.
Mohlo by vás zajímat
Co se podává v nemocnici: Den za dnem
K prvnímu obědu mi přinesli zeleninovou polévku s vajíčkem, vařené hovězí maso s bramborou kaší a ovoce. Vařené maso možná zní nudně, ale je to přesně to, co mi v rámci zdravější výživy vyhovovalo. Moje spolupacientka měla jiné jídlo.
„Uvidíte, na večeři bude chleba s chlebem,“ žertovala a o pár hodin později jsme společně žasly nad velmi dobrým rizotem s kuřecím masem a salátem z červené řepy.
Druhý den jsem k snídani dostala pohankový chleba, vařená vajíčka, máslo, bílý jogurt, hrušku a asi meltu nebo jiný kávovinový nápoj. K obědu byla zase polévka, dále přírodní kuřecí plátek, vařené brambory a restované fazolky (viz galerie).
Na večeři jsem ve stejný den měla falafel, vařené brambory a okurkový salát. A to už mě vyloženě nadchlo. Miluju arabskou kuchyni a s falafelem se mi nutriční terapeutka doslova trefila do noty. V tomto duchu pokračovalo jídlo dál. Měla jsem třeba pečené kuře s rýží, znojemskou s rýží nebo rybí filé s bramborami.
K snídani bylo vždycky dost bílkovin a tak jediné, co asi chybělo, je zelenina. Ale chápu, že je to aktuálně nejdražší položka. Jen jeden den mi večeře nechutnala (gnocchi v kyselé rajčatové omáčce), tak jsem sáhla do zásob z domova, uložených celou dobu v lednici.
Jídlo mé spolupacientky bylo přitom vždy jiné. Jakmile ovšem požádala o vegetariánskou stravu, od druhého dne ji dostávala.
Rady a tipy, jak na lepší jídlo v nemocnici
Pokud máte hospitalizaci plánovanou, je to ta lepší varianta. Opravdu doporučuji vzít si něco z domova s sebou. Hodí se již zmíněná vařená vajíčka, zelenina, ovoce, balená voda (nemocniční čaj se nedá pít moc dlouho...).
Hodí se i malá lžička, nožík (pokud je to dovoleno) a plastová krabička na jídlo, označená vaším jménem. V lednici ji mezi ostatními najdete a personál bude mít zároveň přehled. Moje spolupacientka měla ještě i další prázdnou krabičku, do které si dávala třeba nedojedené jídlo z večeře na později.
Večeři totiž přinášeli v 17 hodin a to může být pro mnohé do rána moc dlouhá doba. Zároveň taky platí, že pro někoho může být jídla málo. Ovocem, zeleninou nebo kvalitními bílkovinami se tak můžete, pokud to zdravotní stav dovolí, „dojíst". Já jsem to za týden udělala jen dvakrát, jindy mi jídlo stačilo.
Ať už se stihnete z domu připravit nebo ne, nebojte se na stravě domluvit s nutriční terapeutkou. Nemůžu zaručit, že bude každá tak vstřícná jako ta, kterou jsem potkala já, ale určitě to zkuste. Já si tu „svoji", kterou byla Mgr. Irena Vondráčková, nechala po třech dnech zavolat, abych jí poděkovala. V rámci možností udělala, myslím, co mohla a mě to potěšilo.
Co na to expertka
„Výživa v nemocnicích se postupně zlepšuje, jen málokde to zlepšení ale zvládá celá nemocnice," říká pro Toprecepty.cz Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, která se již šest let z vlastní iniciativy snaží změnit stravu v českých nemocnicích. Se svými kolegy lékaři i nutričními terapeuty z think tanku Globopol dali dohromady metodiku pro nemocnice, aby to mohly dělat lépe.
A některé už skutečně začaly. „Nejběžnější jsou v nemocnicích lednice s přídavky či bufetové snídaně na porodnicích a poté schopnost takovéto individuální domluvy s nutriční terapeutkou, jak je přesně popsáno v tomto článku," upřesňuje Slimáková.
„Všem moc doporučuji se na hospitalizaci připravit a i kdyby nebyla plánovaná, stačí, když návštěvy přinesou běžné základní výživné potraviny jako třeba jsou bílé jogurty, ořechy, v krabičkách krájené sýry a zeleninu, bezvadné jsou i vařené vejce či tvaroh," radí Margit Slimáková a dodává, že místo dezertů doporučuje ovoce, ořechy, popřípadě hořkou čokoládu.
„To nejdůležitější je pak samozřejmě žádost o tu konzultaci s nutriční terapeutkou - držím pěsti ať se každému podaří najít takto schopnou, jakou potkala v nemocnici Šárka" uzavírá expertka.
Něco navíc: Na to, jak konkrétní jídla v pražské nemocnici vypadala, se podívejte v galerii.
Fotogalerie - Z deníčku pacienta: Pět dní na nemocniční stravě? Pečené kuře, rybí filé i falafel chutnaly překvapivě dobře
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více