Mezi stovkou nejhorších jídel jsou i tři česká: Zahraničním odborníkům nechutná chlebová polévka ani pomazánkové máslo
5. 3. 2025 Historie a zajímavosti
Každý máme své oblíbené pokrmy, na které nedáme dopustit, a to od tradičního guláše po svěží sushi. Ale co jídla, která nás spíše odrazují, než lákají? Právě těm se ve svém nejnovějším žebříčku věnoval server Taste Atlas, známý svými hodnoceními pokrmů z celého světa. Tentokrát se zaměřil na 100 nejhorších jídel na světě. A nešetřil ani českou kuchyni.
Varování před jídlem
Uznávaný online průvodce světovými kuchyněmi často nabízí žebříčky, které mají konzumentům pomoci s výběrem pokrmů v zemích, kde se nemusí úplně orientovat. Tentokrát však Taste Atlas nechválil, ale naopak upozorňoval na nejhůře hodnocená jídla na celém světě. Nechtěné „ocenění“ si odnesly pokrmy ze Skandinávie, ale ani naše kuchyně neodešla bez poskvrnky.
Mohlo by vás zajímat
Česká stopa
Někoho to může překvapit, ale na seznamu najdeme hned několik tradičních českých jídel. Na 31. místě se umístila chlebová polévka, která je v mnoha českých domácnostech brána jako jednoduché a skromné jídlo. Někdo ji miluje pro její nenáročnost a připomínku mládí, jiní ji považují za nevábné zbytky chleba smíchané s vodou.
Dalším „neoblíbencem“ se stala máslová pomazánka, jak ji web označuje, ale jde o pomazánkové máslo, které obsadilo 67. příčku. Těžko říct, zda ji Taste Atlas hodnotil podle výrobků, které jsou k dostání v obchodech, nebo se zaměřil na domácí výrobu. Tak i tak tato volba budí rozpaky.
Do třetice všeho českého se na žebříček dostal také karlovarský suchar, který skončil na 72. místě. V české kuchyni má sice své pevné místo, například jako součást dietní stravy, ale pro mnoho lidí jde o suché a nevýrazné pečivo.
Nechtění vítězové
První příčku obsadilo tradiční jídlo z Islandu, které na první pohled nemusí být pro každého, ale místní ho považují za skutečnou lahůdku. Říká se mu svið a jde o uzenou a napůl rozříznutou ovčí hlavu. Příprava začíná opalováním nad ohněm, aby se odstranila srst, a poté se hlava uvaří. Nejčastěji se podává s bramborovou kaší, kaší z tuřínu a rebarborovou marmeládou.
Ze severu Švédska a finského Laponska pochází další zajímavá specialita, která obsadila druhé místo, s názvem blodpalt. Tyto tmavé knedlíky se připravují z žitné nebo ječné mouky, do které se přidává zvířecí krev. Dříve se používala především krev sobí, dnes se však často experimentuje i s krví jiných zvířat a různými přísadami, jako je bramborové pyré či koření. Blodpalt se obvykle plní směsí orestované cibule a křupavé slaniny, vaří se v masovém vývaru a podává se s dalším kouskem opečené slaniny, máslem a brusinkovým džemem.
A když už jsme u švédských specialit, pojďme ke třetímu místu. Ve městě Skellefteå vznikla v restauraci Tre Kronor kulinářská senzace, která zaujme všechny nerozhodné jedlíky – pizza calzone plněná celými hamburgery. Skutečně uvnitř těsta na pizzu najdete hamburgery se vším všudy, včetně housky, hranolků a dresinků.
Objektivní hodnocení?
Je třeba říci, že sestavování podobných žebříčků je vždy subjektivní. Každý má své vlastní chutě, co jeden miluje, jinému může připadat nepoživatelné. A i u nás v Česku najdeme pokrmy, které u jedněch budí nostalgii, zatímco u druhých odpor. Tradičním příkladem je například špenát, koprová omáčka nebo třeba taková maličkost, jakou je syrová cibule. Pokud tedy patříte k těm, kteří si chlebovou polévku rádi občas uvaří, vězte, že na ní není nic špatného, a hlavně, s trochou snahy si z ní můžete udělat velmi chutný pokrm.
Náš tip: Jak chutná chlebová polévka, můžete zjistit, když si ji připravíte podle našeho video receptu.
Zdroj informací:
tasteatlas.com - 100 Worst Rated Foods in the World
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více