Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pistáciové máslo nejen na dubajskou čokoládu: Cenově vyjde na polovinu a příprava je snadná
Zdroj: Toprecepty

Arašídové nebo mandlové máslo už je klasika, v poslední době ale „frčí“ máslo pistáciové. Nejvíc ho nyní proslavila dubajská čokoláda, po níž všichni touží, má však nesčetně dalších možností využití. A kromě skvělé chuti nejvíc láká svou jasně zelenou barvou.  

Kam použít ořechová másla?

Ořechová másla jsou oblíbenou pochoutkou. Jsou ideální pro vegany i celiaky a nejsou ani úplně v rozporu s dietou, když si při ní chcete trochu zamlsat. Jde zkrátka o zdravou výživnou delikatesu, kterou můžete přimíchat do jogurtu, do smoothie, ozdobit jí snídaňovou kaši či ji použít do těsta. A úplně nejlepší jsou, když se mlsají jen tak samotné lžičkou rovnou ze skleničky.

Nejen do dubajské čokolády

Ořechová másla se dělají z různých druhů ořechů, často se i dochucují třeba čokoládou nebo lyofilizovaným ovocem. Vedle nejběžnějšího arašídového másla, mandlového  či lískooříškového zažívá v poslední době boom máslo pistáciové.

Velký podíl na tom má jistě i cukrovinka, která pobláznila celý svět – dubajská čokoláda. Právě v ní je pistáciové máslo jednou ze zásadních ingrediencí společně s tahini pastou a speciálním arabským nudličkovým těstem kataifi neboli kadayif.  

Právě pistáciové máslo dodává populární čokoládě specifickou chuť a také zajímavou barvu, která vypadá tak lákavě po rozlomení čokoládové tabulky. Vzhledem k tomu, že cena za lepší dubajskou čokoládu se pohybuje kolem 400 Kč za tabulku, vyplatí se zkusit si ji udělat doma.

Cenu pak můžete snížit navíc tím, že do ní použijete domácí pistáciové máslo, které vás rovněž vyjde o trochu levněji než kupované. Navíc se jej vyplatí udělat i v případě, že vás trend dubajské čokolády nezasáhl. Pistáciové máslo se dá použít i jinde stejně jako již zmiňovaná další ořechová másla

Jaké pistácie na pistáciové máslo?

V obchodech běžně seženete pistácie pražené ve slupce, chcete-li, aby mělo máslo onu atraktivní zelenou barvu, je vhodnější použít pistácie nepražené, tzv. surové neboli natural. Tyto pistácie seženete v obchodech s oříšky nebo se zdravou výživou, prodávají se dokonce nejen vyloupané ze skořápek, ale i očištěné od hnědých slupek. Jsou krásně zelené, bývají ovšem dražší.

Surové pistácie lze rovnou rozmixovat, lepší však je je krátce předem opéct, což zvýrazní jejich chuť. Máslo lze připravit i z pistácií průmyslově pražených, které jsou levnější. Ty ale bývají opražené obvykle až moc a víc dohněda, takže musíte počítat, že máslo nebude tak jasně zelené. 

Jednoduchá příprava

Příprava másla je velmi snadná, kromě pistácií potřebujete jen výkonný mixér. Předností domácího másla je, že si můžete upravit jeho konzistenci přesně jak potřebujete přidáním oleje, který zajistí hladkou konzistenci pasty. Nejvhodnější je pistáciový, lze ale použít jakýkoliv chuťově neutrální olej. 

U doma vyrobeného másla navíc přesně znáte složení, případně si je můžete dochutit, jak chcete. Chuť zvýrazní špetka soli, můžete přidat trochu cukru, medu nebo javorového sirupu či vanilkovou esenci.

Výsledný vzhled pistáciového másla závisí hlavně na zvolených pistáciích. Zelenou barvu ořechů ovšem můžete zvýraznit pomocí jednoduchého triku, a sice blanšírování. Díky tomu odstraníte hnědé slupky a máslo bude krásně hladké, světlé a bez tmavých teček

Domácí pistáciové máslo je levnější

A na kolik vás tedy domácí pistáciové máslo vyjde? Cena pistácií se pohybuje kolem 400–1000 Kč za kilogram (záleží na typu a kvalitě). Levněji vycházejí pistácie ve skořápce, u nich ale musíte počítat, že z celkového množství budete mít jen asi polovinu vyloupaných ořechů.

Z 500 g ořechů pak získáte přibližně stejné množství pistáciového másla. Cena za 500 g domácího pistáciového másla tak vychází přibližně na částku kolem 300 Kč. Stejné množství  v obchodě pak stojí cca 500-600 Kč. A jak tedy zelenou ořechovou specialitu připravíte?

Budete potřebovat: 500 g nesolených vyloupaných pistácií, 2 lžičky chuťově neutrálního oleje (použít můžete třeba kokosový bez vůně), špetku soli. 

  1. Vyloupané pistácie nejprve nasypejte do hrnce s vroucí vodou a blanšírujte asi 30 vteřin. Pak je slijte přes sítko a vložte do ledové lázně, aby se zastavil proces vaření. Poté je osušte papírovou utěrkou a promněte, abyste odstranili hnědé slupky. 
  2. Předehřejte troubu na 170 °C. Pistácie rovnoměrně rozprostřete po plechu a pečte asi 5 až 10 minut, aby se trochu rozvoněly. Nesmějí být ale hnědé. Pak je vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout.
  3. Vychladlé pistácie dejte do mixéru a začněte mixovat nejprve na prášek. Pak pokračujte v mixování ořechů dalších 5 až 10 minut, dokud nevznikne pasta. Ořechy průběžně seškrabujte ze stěn mixéru stěrkou. Pro hladší konzistenci přidejte olej podle potřeby. 
  4. Jakmile dosáhne požadované konzistence, přidejte špetku soli a ještě promixujte, aby se vše spojilo. Máslo dejte do sklenice, uzavřete a skladujte v chladu. V lednici vám vydrží asi měsíc. 

Náš tip: Máte-li rádi pistácie můžete si z nich udělat třeba tyto slepované sušenky podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku