Cmunda po kaplicku: Klasickou hospodskou bramborovou specialitu si snadno připravíte doma
5. 3. 2025 Vaření
Víte, co je cmunda? Pokud toto slovo slyšíte poprvé, tak vězte, že tak se v jižních Čechách říká klasickým bramborákům. Ty po kaplicku se ale dělají větší a podávají se navíc obložené kysaným zelím a uzeným masem, což z nich dělá plnohodnotný sytý oběd.
Bramboráky samotné i jako základ dalších jídel
Bramboráky jsou samy o sobě oblíbenou hospodskou pochutinou k pivu, ale i rychlou a levnou večeří. Podávat se mohou samotné, jako příloha a dají se využít i do dalších jídel. V bramborákovém těstíčku je možné obalit maso (pak vám vznikne specialita známá jako řízek Ondráš), ale i sýry, např. hermelín.
Samotné bramboráky můžete podávat i obložené masovou směsí, ale také uzeným masem a kysaným zelím. Jde tak o vynikající pokrm ze zbytků, do něhož využijete suroviny, které vám třeba zůstaly po přípravě nedělního oběda.
Mohlo by vás zajímat
Specialita z Kaplice
Přesně takový je i původ tohoto bramborákového pokrmu neboli kaplické cmundy, který je kupodivu přesně znám. Tato klasická hospodská specialita totiž vznikla v druhé polovině 20. století přímo v jihočeské obci Kaplice, jejíž jméno nese.
Tam v té době v místní hospodě Slovanský dům, která vznikla jako zájezdní hostinec před 200 lety a původně se jmenovala Zum Grünen Baum, působil jako šéfkuchař vyhlášený Oto Kořínek, který rád vymýšlel různé speciality.
Jednou večer již po zavíračce tam přišli hosté a dožadovali se nějakého jídla. Hostinskému se jich zželelo, nicméně zásoby měl značně omezené. A tak z brambor osmažil bramboráky, obložil je kysaným zelím a navíc přidal zbytky uzeného masa. Hostům zachutnalo, a tak ji hostinský zařadil na stálý jídelní lístek.
Specialita se ujala a později se stala populární i mimo Kaplici. Nicméně ani tam na ni nezapomněli, stále ji nabízejí v místních podnicích, a dokonce se tu pořádá i soutěž o nejlepší kaplickou cmundu.
Cmunda vylepšená zelím a uzeným
Cmunda po kaplicku je dokonalým snoubením oblíbených dobrot české kuchyně. Dokonce natolik, že navzdory tomu, že vznikla v druhé polovině minulého století, je mnohými označována za typický staročeský pokrm.
Mívá více podob, většinou ale jde o velký bramborák naplněný kysaným zelím, jež příjemně vyvažuje mastné bramboráky, a plátky uzeného masa. Zjednodušenou verzí jsou bramboráky, v nichž se kysané zelí a uzené maso nakrájené na kostičky přidávají rovnou do těstíčka. A jak tedy cmundu po kaplicku udělat?
Budete potřebovat: 600 g brambor, 150 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, pepř, mletý kmín, majoránku, 3 stroužky česneku, mléko, tuk na smažení, 500 g kysaného zelí, 1 syrový brambor na zahuštění zelí, sůl, cukr podle potřeby a 500 g uzeného masa.
- Oloupané brambory najemno nastrouhejte, přidejte hladkou mouku, vejce, sůl, utřený česnek, koření. Pokud chcete cmundu sytější, přidejte horké mléko a případně těstíčko ještě zahustěte další hladkou moukou.
- Na pánvi rozehřejte tuk a smažte na něj velké bramboráky z obou stran dozlatova.
- Uzené maso nakrájejte na pánvi a opečte nebo ohřejte.
- Zelí propláchněte, dejte do kastrůlku, podlijte trochou vody a uvařte doměkka. Během vaření přidejte najemno nastrouhaný malý brambor na zahuštění , promíchejte a povařte. Zelí dochuťte solí a cukrem, pokud je to potřeba.
- Bramboráky podávejte přehnuté naplněné dušeným zelím a plátky uzeného masa.
Náš tip: Postupovat můžete i podle následujícího videa.
Zdroje informací:
Kaplicko.cz: Slovanský dům končí!
Facebook.com: Krumlech
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více