Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Basbousa: Krupicový koláč ze Středního východu úžasně voní pomerančem a je neskutečně vláčný
Zdroj: Wikimedia Commons, By Bedtimepiano - Own work, CC BY-SA 4.0

Krupice má mnohem víc možností využití než jen uvařit z ní kaši. Použít ji můžete do bramborových knedlíků, tvarohové bábovky nebo z ní můžete upéct basbousu. Tento koláč je, jak je pro arabské dezerty typické, poměrně hodně sladký a voní tak, že mu nikdo neodolá. 

Jednoduchý koláč z krupice

Arabské dezerty často vypadají složitě a načančaně, což může od jejich přípravy mnohé odradit. To ale neplatí pro basbousu. Na rozdíl od jiných moučníků arabské kuchyně se nepřipravuje z na přípravu náročnějšího filo těsta, ale z jednoduchého těsta z krupice. Jde vlastně o obyčejný litý koláč na plech, který se krájí na řezy. I když možná na první pohled vypadá obyčejně, jeho chuť vše vynahradí. 

S vůní pomeranče a koření

Basbousa je rovněž známá jako Hareeseh nebo Nammoura. Jde o oblíbený dezert hlavně v Egyptě, ale také Turecku, Řecku, v Arménii nebo v Izraeli. Připravují jej ovšem i na Balkáně a má podobné alternativy s jinými názvy (např. revani v Albánii nebo shamali na Kypru) i v dalších zemích této oblasti. Někde se navíc přidávají pistácie, jinde dovnitř mléčný krém, může se přelévat i pomerančovým džusem nebo se ochucuje pískavicí či kardamomem

V hlavní roli semolina

V originále se připravuje ze semoliny - pšeničné krupice umleté z tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice, lze však použít i krupici špaldovou nebo polentu neboli kukuřičnou krupici pro bezlepkovou verzi. Semolina je pak základem jednoduchého těsta, jež se peče v obdélníkové formě a následně řeže na kousky tvaru kosočtverce nebo čtverce zdobeného mandlí uprostřed. Kromě semoliny se někdy do těsta ještě přidává strouhaný kokos nebo kokosová moučka či mleté mandle.

Sirup dodá vláčnost

Předobrazem basbousy prý byl pokrm zvaný ma'mounia, jehož historie sahá do 10. století. Šlo o jídlo z rýže, která se vařila v tuku a sirupu a právě od ní převzala basbousa to, co je pro ni nejvíc typické, a sice sirup, jímž se po upečení nakonec moučník zalévá.

Tento sirup pak moučník nejen osladí, ale ještě mu dodá neskutečnou vláčnost. Sirup se totiž do koláče báječně vsákne, takže basbousa není ani trochu vysušená. Kromě toho všeho jí ještě dodá příjemnou pomerančovou vůni, neboť jde o sirup ovoněný pomerančovou vodou, respektive vodou z pomerančových květů.

I když se může zdát, že jde o hodně exotickou ingredienci, není problém ji koupit ani u nás (hlavně v prodejnách s arabskými potravinami). Klidně ji ale můžete nahradit pomerančovým džusem jako  následujícím receptu, do něhož se navíc pro lepší chuť a vůni ještě přidává kardamom. A jak tedy basbousu uděláte?

Budete potřebovat: 400 g semoliny (krupice), 150 g mandlové mouky, 50 g moučkového cukru, špetku soli, 100 g rozpuštěného másla, 250 ml podmáslí nebo jogurtu, 2 lžičky jedlé sody. Na sirup si připravte: 2 šálky vody, 4 šálky cukru krupice, 1 šálek pomerančové šťávy, kůru z 1 pomeranče, 2 lžičky mletého kardamomu (nebo 1 ½ lžičky čerstvě namletého kardamomu) a 2 lžíce citronové šťávy (asi z poloviny citronu), sušené ovoce, ořechy, semínka atd. na ozdobu. 

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Do velké mísy nasypejte mandlovou mouku, krupici, moučkový cukr, jedlou sodu a sůl. Přísady promíchejte a přidejte rozpuštěné máslo. Znovu promíchejte, aby se vše dobře spojilo.
  2. Poté přidejte podmáslí a těsto promíchejte dohladka. Mělo by vám vzniknout poměrně husté těsto. Těsto přendejte do vymazané nádoby na pečení (20 x 30 x 13 cm) a rukama nebo  lžící ho uhlaďte povrch. Nožem pak koláč rovnou nakrájejte na čtverce či kosočtverce. Formu vložte do trouby a pečte 30 až 35 minut dozlatova.
  3. Zatímco se basbousa peče, připravte sirup. Přísady na sirup dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte 20 minut vařit. Sirup stáhněte z ohně a dejte vychladnout. Pak jím přelijte koláč. Podávejte, až když se sirup vsákne. Koláč můžete dozdobit mandlemi nebo sušeným ovocem. 

Náš tip: Krupici můžete použít i na tento pudinkový dort podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Basbousa


 

Recepty k tomuto článku