Uherský řez podle receptu Pepy Nemravy. Nejlepší je s čerstvou houskou, říká kuchař
6. 3. 2025 Vaření
Hledáte netradiční slanou dobrotu, kterou můžete podávat jako pohoštění na oslavě, ale i jako nápaditou večeři? Pokud patříte k milovníkům uzenin a nakládané zeleniny, uherský řez vás určitě nadchne. Tuto pochoutku si můžete připravit podle receptu bývalého účastníka MasterChefa Pepy Nemravy.
Alternativa k vaječné tlačence
Uherský řez je méně známou lahůdkou, která ovšem vypadá velmi efektně a krásně se vyjímá na obložených mísách. Můžete si jej ale vychutnat i jen tak s čerstvým pečivem třeba k večeři nebo ke svačině.
Uherský řez by se dal nazvat jakousi masovou nebo spíš salámovou variací na vaječnou tlačenku nebo sulc. Obě tyto delikatesy spojuje jedna surovina, a to želatina, která jim dodává jejich typickou rosolovitou konzistenci.
Mohlo by vás zajímat
S chutí gothaje nebo šunkového salámu
Na rozdíl od vaječné tlačenky je hlavní surovinou na výrobu uherského řezu salám. Jde o salám měkký, obvykle se používá šunkový, gothaj nebo junior, který doplňuje nakládaná zelenina, jež pak na řezu vytváří působivou mozaiku a dodává řezům svěžest a trochu křupavosti.
Kromě zeleniny se navíc někdy přidávají i bylinky pro oživení barvy i chuti. Půvab uherského řezu pak spočívá v dokonalém sladění všech surovin, což zajišťuje vynikající chuť této pochoutky.
Pochoutka se želatinou
Uherský řez je mezi lahůdkami možná trochu zapomenutou nebo opomíjenou specialitou, nyní jej však na svém instagramovém profilu připomněl účastník soutěže MasterChef Česko 2020 Pepa Nemrava, který tehdy skončil na pátém místě. Uherské řezy podle jeho recepty zvládnou i ti, kteří mají z práce se želatinou obavy.
Pepa používá v receptu želatinu v prášku ze sáčku (tu na přípravu vaječné tlačenky), kterou jen stačí rozpustit v tekutině a zahřát. Do zahřáté směsi se pak přidává nakrájená cibule: „Cibule se tím spaří a zároveň trochu zchladí želatinu, aby se rovnou dala použít,“ vysvětluje kuchař. Celou směs pak výborně ochucuje nálev z nakládaných kapií.
Uherské řezy od Pepy Nemravy
Řez se připravuje nejčastěji do chlebíčkové formy. Aby vám pak šel dobře vyklopit, doporučuje Pepa Nemrava objet po ztuhnutí řezů boky formy opatrně nožem a pak teprve obsah vyklopit. Uherské řezy jsou prý nejlepší s čerstvými houskami. A jak je tedy připravíte?
Budete potřebovat: 600 g měkkého salámu (gothaj, český, vídeňský nebo junior), 1 větší cibuli, 250 g majonézy, 1 lžíci mleté papriky, 2 lžíce sterilovaných kapií, 4 stroužky česneku, 100 ml nálevu z kapií, 400 ml vody, 40 g želatiny (dva sáčky), 3 lžíce vinného octa, 1 lžíci cukru, chilli dle chuti, sůl, bílý mletý pepř.
- Salám nastrouhejte na hrubém struhadle a česnek na jemném struhadle. Vše dejte do mísy a přidejte nadrobno nakrájené kapie, mletou papriku a majonézu.
- Do hrnce nalijte 400 ml vody, přidejte lák z kapií, ocet a cukr a vše zahřejte zhruba na 60 °C (když tam strčíte prst, tak musí být voda horká, ale nesmí vařit).
- Do vody nasypejte želatinu a důkladně ji rozmíchejte. Cibuli oloupejte na nasekejte najemno. Cibuli přidejte do želatiny, tím ji lehce spaříte a zároveň želatinu ochladíte, takže ji můžete rovnou přidat do směsi.
- Vše pak zamíchejte a dochuťte chilli a případně solí. Směs nalijte do obdélníkové chlebíčkové formy nebo do srnčího hřbetu a nechte ztuhnout v lednici ideálně do druhého dne. Pak už jen řezy vyklopte a nakrájejte na plátky.
Náš tip: Podobnou pochoutku vaječnou tlačenku si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více