Loštický řízek je podobný holandskému, ale dokonalou šťavnatost i lehkou pikantnost mu dává jedna netradiční ingredience
10. 3. 2025 Vaření
Máte rádi mleté řízky a chcete změnu oproti holandskému řízku? Vyzkoušejte loštický řízek podle našeho receptu. Má jemnou strukturu a každé sousto vás nadchne jedinečnou chutí a specifickou vůní.
Loštický řízek
Když se řekne řízek, většina lidí si vybaví klasický smažený plátek masa obalený v trojobalu. V případě holandského řízku pak jde o mleté maso. Pokud však máme rádi výrazné chutě a nebojíme se gastronomických experimentů, stojí za vyzkoušení loštický řízek. Tato variace na tradiční mletý řízek se od běžné verze liší tím, že do směsi mletého vepřového masa přidáváme jeden výjimečný prvek, a to olomoucké tvarůžky (syrečky).
Mohlo by vás zajímat
Čím se loštický řízek liší od klasického mletého řízku?
Klasický mletý řízek bývá jemnější a chuťově nenáročný. Často obsahuje jen maso, sůl, pepř a někdy namočený rohlík pro lepší konzistenci. Oproti tomu loštický řízek přináší výraznou pikantní chuť díky přidaným tvarůžkům. Právě ony jsou oblíbené pro svou typickou silnou vůní, lehce nakyslou a slanou chuť. Nezaměnitelné aroma se při smažení ještě zvýrazní.
Klasický mletý řízek bývá díky strouhance a dalším přísadám spíše hutný a homogenní. Přídavek tvarůžků ale způsobí, že se při smažení částečně rozpustí a vytvoří uvnitř řízku jemnější a šťavnatější strukturu. Každé sousto tak nabízí jedinečnou kombinaci masa a rozplývajícího se sýru.
Mohlo by vás zajímat
Regionální specialita olomoucké syrečky
Loštický řízek je pokrmem s jasným geografickým odkazem. Olomoucké syrečky jsou tradičním moravským produktem s dlouhou historií a chráněným zeměpisným označením.
Jejich chuť je daná specifickým procesem zrání. Na rozdíl od mnoha jiných sýrů neobsahují téměř žádný tuk, což jim dodává pevnou a pružnou konzistenci. Tvarůžky jsou známé i svou typickou intenzivní vůni, která se zráním stává ještě výraznější. Právě tato vůně dělí lidi na dva tábory – jedni je milují, druzí se jim vyhýbají. Olomoucké tvarůžky si můžeme připravit v syrové podobě, ale také je tepelně upravit. Výborné je třeba spojení s camembertem ve falešném tataráku.
Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Jak si připravit loštický řízek
Pro čtyři porce si připravte: 150 g olomouckých tvarůžků, 400 g mletého vepřového plecka, 1 vejce, 5 stroužků česneku, hrst strouhanky do masa (+ na obalení) a olej nebo sádlo na smažení.
Jak na to? Syrovou plec namelte na mlýnku. Přidejte nahrubo nastrouhané tvarůžky, utřený česnek, vajíčko, trochu pepře, majoránky a sůl. Solí šetřete, protože tvarůžky jsou slané. Vše promíchejte a pokud je potřeba, přidejte hrst strouhanky.
Z vypracovaného těsta tvořte oválné placičky, které obalte ve strouhance a smažte je pak ve vrstvě oleje nebo sádla. Můžete je však také upéct dorůžova v troubě na pečicím papíru jen pokapané olejem. Podávejte s různě upravenými bramborami, třeba s bramborovou kaší.
Náš tip: Připravte si aromatický loštický řízek podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více