Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sloní žrádlo: Salámová retro pomazánka s majonézou a worchesterem je perfektní jako večeře i rychlé pohoštění pro návštěvu
Zdroj: Toprecepty, pludek

Rádi si s nostalgií vychutnáváte retro jídla? Mezi ně patří i jednoduchá salámová pomazánka zvaná sloní žrádlo. Hodí se nejen pro rychlou večeři, ale také na jednohubky a chlebíčky.

Sloní žrádlo

Sloní žrádlo je pomazánka, která v Česku zažila svůj vrchol slávy především v 80. a 90. letech. Dodnes si ji rádi dáváme jako retro vzpomínku při rychlých večeřích, ale i při oslavách. Díky své jednoduchosti, výrazné chuti a univerzálnímu použití se stále těší oblibě.

Název „sloní žrádlo“ pravděpodobně vznikl kvůli vzhledu této pomazánky, protože je hutná, objemná a má nenápadnou barvu, což někomu mohlo připomínat jídlo pro slony. Druhou možností je to, že zkrátka šlo o hospodský vtípek, který se ujal.

Sloní žrádlo se svým složením podobá některým německým či rakouským masovým salátům (například Wurstsalat), které kombinují nakrájený salám, cibuli a okurky s hořčično-majonézovou zálivkou. Je tedy možné, že se u nás tato salámová pomazánka vyvinula jako jejich levnější alternativa.

Sloní žrádlo je ideální volbou, když potřebujeme připravit občerstvení pro větší společnost. Hodí se na narozeninové oslavy, silvestrovské večírky, zahradní grilování i obyčejné rodinné posezení. Je skvělé jako pomazánka na chlebíčky, jednohubky nebo křupavé pečivo. V některých domácnostech se dokonce používá jako náplň do baget či toastů.

Co patří do výborné pomazánky sloní žrádlo

Základem sloního žrádla je měkký salám, obvykle junior nebo gothaj. K němu se přidává majonéza, hořčice a často i tavený sýr, což pomazánce dodává krémovou konzistenci. Oblíbenou složkou bývá také cibule, česnek, případně kyselé okurky, které dodají svěžest a lehkou pikantnost. Celkovou chuť dolaďuje pepř a někdy i worcesterská omáčka, případně kečup.

I když základní suroviny zůstávají stejné, někde se do pomazánky zase přidává i zakysaná smetana nebo jogurt pro lehčí verzi. Jinde se místo měkkého salámu používá uzenina, která doma zbyla, například turistický salám, ale i šunka.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak připravit sloní žrádlo

Pro šest strávníků budete potřebovat: 1 lžíci octa, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce worcesterové omáčky, 3 lžíce kečupu, 1/2 kg měkkého salámu (Junior), 200 g majonézy a 2 velké cibule.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Salám nakrájejte nadrobno (nebo ho můžete nastrouhat). Ocet, hořčici, worcestrovou omáčku a kečup krátce povařte. Nechte vychladnout, a pak směs smíchejte s majonézou, cibulí a salámem.

Náš tip: Připravte si retro sloní žrádlo podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku