Sloní žrádlo: Salámová retro pomazánka s majonézou a worchesterem je perfektní jako večeře i rychlé pohoštění pro návštěvu
10. 3. 2025 Vaření
Rádi si s nostalgií vychutnáváte retro jídla? Mezi ně patří i jednoduchá salámová pomazánka zvaná sloní žrádlo. Hodí se nejen pro rychlou večeři, ale také na jednohubky a chlebíčky.
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo je pomazánka, která v Česku zažila svůj vrchol slávy především v 80. a 90. letech. Dodnes si ji rádi dáváme jako retro vzpomínku při rychlých večeřích, ale i při oslavách. Díky své jednoduchosti, výrazné chuti a univerzálnímu použití se stále těší oblibě.
Název „sloní žrádlo“ pravděpodobně vznikl kvůli vzhledu této pomazánky, protože je hutná, objemná a má nenápadnou barvu, což někomu mohlo připomínat jídlo pro slony. Druhou možností je to, že zkrátka šlo o hospodský vtípek, který se ujal.
Sloní žrádlo se svým složením podobá některým německým či rakouským masovým salátům (například Wurstsalat), které kombinují nakrájený salám, cibuli a okurky s hořčično-majonézovou zálivkou. Je tedy možné, že se u nás tato salámová pomazánka vyvinula jako jejich levnější alternativa.
Sloní žrádlo je ideální volbou, když potřebujeme připravit občerstvení pro větší společnost. Hodí se na narozeninové oslavy, silvestrovské večírky, zahradní grilování i obyčejné rodinné posezení. Je skvělé jako pomazánka na chlebíčky, jednohubky nebo křupavé pečivo. V některých domácnostech se dokonce používá jako náplň do baget či toastů.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do výborné pomazánky sloní žrádlo
Základem sloního žrádla je měkký salám, obvykle junior nebo gothaj. K němu se přidává majonéza, hořčice a často i tavený sýr, což pomazánce dodává krémovou konzistenci. Oblíbenou složkou bývá také cibule, česnek, případně kyselé okurky, které dodají svěžest a lehkou pikantnost. Celkovou chuť dolaďuje pepř a někdy i worcesterská omáčka, případně kečup.
I když základní suroviny zůstávají stejné, někde se do pomazánky zase přidává i zakysaná smetana nebo jogurt pro lehčí verzi. Jinde se místo měkkého salámu používá uzenina, která doma zbyla, například turistický salám, ale i šunka.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak připravit sloní žrádlo
Pro šest strávníků budete potřebovat: 1 lžíci octa, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce worcesterové omáčky, 3 lžíce kečupu, 1/2 kg měkkého salámu (Junior), 200 g majonézy a 2 velké cibule.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Salám nakrájejte nadrobno (nebo ho můžete nastrouhat). Ocet, hořčici, worcestrovou omáčku a kečup krátce povařte. Nechte vychladnout, a pak směs smíchejte s majonézou, cibulí a salámem.
Náš tip: Připravte si retro sloní žrádlo podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více