Jak správně vyklopit bábovku? Využijte osvědčené fígle, aby se bábovka nepřilepila na formu a vypadala lákavě
11. 3. 2025 Vaření
Chcete, aby se vám povedla vyklopit bábovka? Důvodů může být několik, a to od nesprávného vymazání přes špatnou formu až po chybu při vyklápění. Zjistěte, co dělat, aby se nelepila na formu.
Pečení bábovky
Pečení bábovky je pro mnoho lidí symbolem domácí pohody. Vůně vanilky, kakaa nebo citronu se line kuchyní a každý se těší na první kousek nadýchaného těsta. Jenže někdy se může stát, že místo krásně tvarované bábovky vytáhneme z formy potrhaný, přilepený kus, který se rozpadne ještě dřív, než ho stihneme položit na talíř. To je noční můra každého, kdo se do pečení pustí. Důvodů, proč se bábovka lepí k formě, může být několik – od nesprávného vymazání přes špatnou formu až po chybu při vyklápění. Naštěstí existuje několik osvědčených fíglů, díky kterým se vám to už nestane. Pojďme si je společně projít.
Mohlo by vás zajímat
Kvalitní forma
Nejlepší prevencí přichycení bábovky k formě je použití správné formy. Starší kovové formy mohou mít poškozený povrch, který způsobuje přilepení. Ideální volbou jsou teflonové, silikonové nebo litinové formy, které mají nepřilnavý povrch, a těsto z nich lépe vyklouzne. Poradit si ale jde i s keramickou či hliněnou formou.
Starší formu zkontrolujeme, že je správně vymytá a nejsou v ní žádné zbytky těsta ani žluklého tuku. Tím bychom si totiž výslednou bábovku pokazili.
Správná teplota formy a těsta
Formu nepoužíváme studenou. Je třeba, aby měla pokojovou teplotu stejně jako těsto. Jinak by mohlo dojít k teplotnímu šoku a následnému nerovnoměrnému propečení a přilepení.
Správné vymazání a vysypání formy
U forem s rovným dnem lze použít kruhový pečicí papír, který pomůže zabránit přichycení spodní části bábovky. A čím ji vymazat? Jako tuk je ideální povolené sádlo nebo 100% tuk, máslo může mírně potrápit. Využít můžeme i olej ve spreji, který lépe pokryje povrch. Ať už zvolíme jakýkoliv druh tuku, je třeba mít vymaštěná všechna místa, do kterých se dostane těsto. Na pomoc si vezmeme mašlovačku nebo prsty. S tukem to nemusíme přehánět, stačí pouze tenká vrstva. Pokud chceme pustit vymazávání a vysypávání z hlavy, zvolíme na pečení silikonovou formu.
Druhým krokem je vysypání hrubou (či polohrubou) moukou. Sáhnout můžeme ale i po strouhance, mletých ořeších či kokosu. I tady je třeba vysypání provést pečlivě.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak vyklopit bábovku
Když vyndáme bábovku z trouby, chvíli (10-15 minut) ji necháme povychladnout ve formě na prkénku, než ji zkusíme vyklopit. Příliš brzké vyklopení může způsobit její rozpadnutí, příliš dlouhé chlazení zase přilepení.
Pokud bábovka nejde vyklopit, zkusíme stěny formy obložit mokrou utěrku a nechat pár minut působit. Pára může pomoci uvolnit bábovku od stěn.
Náš tip: Upečte si nejlepší bábovku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více