Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté křupavé preclíčky jako za starých časů: Na první postní neděli jsou jako stvořené a návštěvy je ocení
Zdroj: Toprecepty.cz

Tento týden na Popeleční středu odstartovalo čtyřicetidenní postní období, které potrvá až do Velikonoc. Nyní nás čeká první postní neděle, kdy si můžete ulevit od přísného půstu. Patří k ní nejen pokrm z hrachu pučálka, ale i preclíčky, které jsou dárkem od lišky.  

Začíná doba postní

Předvelikonoční půst je jedním ze dvou půstů, které křesťané dodržují během roku. Tím druhým je vánoční, ten ale není tak přísný jako tzv. Velký půst, jenž začíná po čase obžerství masopustu, tedy na Popeleční středu, a končí Bílou sobotou, která je posledním postním dnem. Tento půst spočívá nejen v tom vzdát se masa, ale obecně se omezit v jídle nebo se vzdát nějakých požitků. Má být rovněž časem zklidnění a modliteb nebo meditace. 

Šest postních nedělí

Tento půst trvá čtyřicet dnůdo postních dnů se ale nezapočítávají neděle – to jen pro případ, že by vám počty nějak neseděly. Jde totiž o dny, kdy se slavilo Kristovo zmrtvýchvstání. Je jich celkem šest a jsou jedinými dny, kdy je možná aspoň částečná úleva od přísného půstu.

Celé období je pohyblivé, což znamená, že se každý rok probíhá jindy. Vše se odvíjí od data Velikonoc, konkrétně Božího hodu velikonočního, který vždy připadá na první neděli po prvním jarním úplňku.V letošním roce je to tedy 20. dubna 2025

Černá neděle, černé šaty

První postní neděle má latinský název Invocabit, který vychází z počátečních slov vstupního zpěvu používaného při bohoslužbě v tuto neděli. Celý zní „Invocabit me et ego exaúdiam eum“, což zamená „Bude ke mně volat a já ho vyslyším“. Běžně se jí ale říká i Černá podle černých šatů a šátků na hlavě, který v ten den nosily ženy jako výraz kajícnosti, smutku a pokání na začátku postní doby.

Původně se lidé odívali dokonce jen do obyčejného pytle, proto se této neděli říkalo i jen Pytlová. Kromě toho bylo v některých oblastech Čech a Moravy zvykem v tento den uklízet i třeba barevné dekorace v domácnostech. Na Jihlavsku se zase na Černou neděli pekly koláče mazané černým mazáním  - tedy s mákem či povidly

Ideální den na pučálku

Kromě těchto dvou názvů se první postní neděli občas říká i Pučálka podle pokrmu z praženého naklíčeného hrachu, jenž se v tento den připravoval. Ten byl obecně tradičním postním jídlem. Občas se tak nazývalo celé období mezi Popeleční středou a touto nedělí. Setkat se můžete i s výrazem samometná – v sobotu a v neděli se totiž hodně uklízelo.

Liščí návštěva

Posledním název pro tuto neděli je Liščí. S ním se pojí hezká tradice, která se držela mezi dětmi. Maminky den předem tajně napekly preclíčky posypané mákem a solí, které pověsily na proutek nebo na pentli. Ten pak přivázaly někam na keř s tím, že je tam ztratila liška.

Děti pak preclíčky od lišky hledaly, a když se pomodlily, mohly si na nich pochutnat. Říkalo se rovněž, že děti, které preclíky našly a snědly, by další rok neměly bolet zuby. Na některých místech dokonce po domácnostech chodila žena převlečená za lišku, který honila děti a nakonec jim dala preclík

Recept na kynuté preclíky

Pokud vás liščí preclíčky zaujaly, můžete si tento zvyk vyzkoušet také, i když třeba půst nedržíte. Je to aspoň taková hezká příprava na velikonoční hledání vajíček. Upéct můžete tyto kynuté preclíčky podle našeho receptu

Budete potřebovat: 600 g hladké mouky, 120 g tuku, 1 žloutek, 20 g droždí, 1 špetku soli, 1 špetku cukru na kvásek, asi 1/8 l mléka, mák a sůl. 

  1. Droždí rozmíchejte se špetkou cukru, lžící vlažného mléka a s troškou mléka na kašičku a nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy dejte zahřátou mouku, rozpuštěný tuk, žloutek, vzešlý kvásek, sůl a vlažné mléko a zadělejte tužší těsto. Vytvarujte z něj bochánek, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.
  3. Pak těsto rozdělte na stejně velké kousky, z každého vyválejte dlouhý váleček a pak z něj vytvarujte preclík. Preclíky položte na plech, opět zakryjte a nechte ještě kynout.
  4. Mezitím v širokém kastrolu přiveďte k varu dostatečné množství vody a vhazujte do ní vždy několik preclíků najednou. Vařečkou jimi trochu pohněte, a když začnou plavat, opatrně je vyjměte a přendejte na pomaštěný plech. Díky této lázni budou preclíky trvanlivější. Nakonec je posypejte je mákem a solí a v troubě předehřáté na 180 °C pečte preclíky dozlatova. 

Náš tip: Pokud byste si raději chtěli upéct výše zmiňované povidlové koláče, můžete si těsto na ně připravit podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Kindlová, M., Boledovičová, M.: Tradinář
Wikipedia.org: Postní dobaPrvní neděle postní
Zakrasnejsivimperk.cz: ČESKÉ TRADICE: Černá neděle – 18. února 2024 – první neděle postní
Ceskapotravina.cz: Čtyřicetidenní velikonoční půst. Co křesťanům zakazuje?

Recepty k tomuto článku