Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboračka patří mezi českou klasiku: Typickou vůni a chuť polévce dodají česnek, různé druhy hub i některé bylinky
Zdroj: Toprecepty, Iljusa

Bramboračka patří mezi klasiku české kuchyně a připravuje se snad v každé domácnosti, i když v různých variantách. Přichystejte si vydatnou polévku, která voní česnekem, majoránkou a houbami.

Bramboračka

Když se řekne typická česká polévka, většině z nás se jako první vybaví právě bramboračka. Je to jídlo, které voní po česneku, majoránce a sušených houbách a které umí zasytit i zahřát na těle i na duši. Bramboračka není jen obyčejná polévka, ale součást české identity, pokrm, který znají generace a který spojuje rodiny u jednoho stolu.

Dříve byla bramboračka běžnou součástí každodenního jídelníčku, zvláště na venkově. Byla to polévka chudých, ale zároveň moudrých hospodyněk, které dokázaly i z mála vykouzlit něco výtečného.

Z čeho se dělá bramboračka

Základní suroviny jako brambory, zelenina, houby a bylinky byly v každé chalupě, a tak nebylo nic snazšího než uvařit hrnec husté polévky, která zahnala hlad po dlouhém dni práce na poli nebo v lese.

Základem bramboračky jsou samozřejmě brambory, ale její chuť tvoří i další důležité ingredience. Kořenová zelenina, jako je mrkev, petržel a celer, dodává polévce jemnou sladkost a sytější chuť. Výraznou složkou jsou také houby, nejčastěji sušené lesní (výborné jsou hřibovité houby), které bramboračce propůjčují její typické aroma. Nezbytný je česnek, který polévce přidává na výraznosti, a také majoránka, bez které by bramboračka snad ani nebyla bramboračkou – právě majoránka je bylinkou, jež ovlivňuje její celkový charakter. Chuť se dolaďuje solí, pepřem a někdy i špetkou kmínu. V mnoha domácnostech nechybí ani cibulka, často osmažená na sádle nebo másle, která přináší plnější chuťový základ. A podle rodinných zvyklostí se polévka někdy zahušťuje moukou, aby byla hustější a vydatnější, jindy se podává spíše čirá a lehčí.

Přestože by se mohlo zdát, že je bramboračka prostá a všude stejná, její příprava a složení se liší region od regionu, dům od domu. Každá rodina má často svůj vlastní recept, který se dědí z generace na generaci. Někde dávají do bramboračky víc česneku, jinde ji zahušťují jíškou, v jiném kraji do ní přidají třeba kroupy nebo uzené maso.

Bramboračka se podává jako polévka, ale když je hustější a vydatnější, můžeme si ji vychutnat s pečivem i jako hlavní jídlo.

A možná právě pro svou jednoduchost a sytost je dodnes tak oblíbená – v době, kdy se svět honí za exotikou a novinkami, se rádi vracíme k chutím, které známe a které nám dávají pocit domova a jistoty.

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak připravit bramboračku

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, česnek (podle chuti), 3 brambory, 1 kousek celeru, 1 petržel, 1 mrkev (zelenina podle chuti), houby (čerstvé, mražené, sušené), olej (dle potřeby), kmín (dle chuti), sůl (dle chuti), mletý pepř (dle chuti), majoránku (dle chuti), 3 lžíce hladké mouky, zeleninový vývar (nebo voda) a bylinky (libeček, petrželka...).

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte je nadrobno. Stroužky česneku oloupejte a pokrájejte je. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky. Celer a mrkev očistěte a nakrájejte je na kostičky. Houby očistěte a pokrájejte (v případě sušených předem namočte).

V hrnci na rozpáleném oleji zesklovaťte cibuli, přidejte asi 3 lžíce hladké mouky a upražte jíšku. Poté přidejte do jíšky jen tak lehce zpěnit česnek a zalijte vývarem nebo vodou. Za stálého míchání nechte zavařit. Pak přidejte brambory, zeleninu, houby (pokud jsou sušené, je třeba je celkem vařit necelou půlhodinu), sůl, pepř, kmín a vařte do změknutí brambor. Poté dochutťe bylinkami a majoránkou.

Náš tip: Připravte si vynikající domácí bramboračku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku