Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božský koláč s bílým jogurtem je úžasně vláčný a šťavnatý, křupavá strouhanka ho skvěle doplňuje, a přitom je tak snadný
Zdroj: Toprecepty, Jarus87

Máte chuť na výtečný šťavnatý moučník? Božský koláč s bílým jogurtem je skutečně vynikající volbou. Už jen proto, že ho zvládne připravit i začátečník v kuchyni.

Koláč s jogurtem

Pokud hledáme jednoduchý a přitom výborný moučník, jogurtový koláč s drobenkou je skvělá volba. Má hned několik výhod, díky kterým si ho zamilujeme. Jeho příprava je opravdu rychlá a zvládne ji každý, a to i ten, kdo si v pečení není úplně jistý. Těsto je hotové během pár minut a obejdeme se bez složitého šlehání nebo kynutí. Jogurt navíc zajistí, že koláč zůstane krásně vláčný i druhý den. Velkou předností tohoto koláče je také jeho univerzálnost – můžete ho připravit s jakýmkoli ovocem podle chuti a sezóny.

Hodí se ke snídani, ke kávě, na oslavu, ale i jako sladká svačina do práce nebo školy.

Jaké ovoce využít do koláče na konci zimy

Ještě pár dnů bude trvat zima, ale jaro už netrpělivě vyčkává na svůj nástup. Proto se vyplatí zkontrolovat uskladněné zbytky mraženého ovoce, případně kompotů. I když na čerstvé letní ovoce si ještě musíme chvíli počkat, možností je zkrátka pořád dost.

Variantou jsou i čerstvá jablka, která už teď koncem zimy nejsou v ideálním stavu, můžeme je nakrájet na plátky, podobné je to s hruškami. Oba druhy ovoce výborně doplní jemnou chuť jogurtového těsta. Hodí se i kompotované broskve či meruňky, jen je musíme dobře okapat a nakrájet je na menší kusy. Mražené ovoce předem nerozmrazujeme, i tak při pečení pustí trochu šťávy.

Na co si dát pozor při přípravě

Aby se koláč povedl opravdu na jedničku, je dobré dát si při přípravě pozor na pár drobností. Těsto je přirozeně řidší, to není žádná závada a i díky tomu bude koláč po upečení krásně vláčný.

U šťavnatého ovoce, jako jsou mražené borůvky nebo višně, je vhodné kousky prosypat trochou mouky. Díky tomu neklesnou ke dnu a koláč nebude mokrý.

Při přípravě drobenky nenecháváme povolit máslo, aby nakonec navrchu vznikla křupavoučká vrstvička. 

Plech s těstem dáváme do dobře předehřáté trouby a nakonec zkontrolujeme upečenost koláče. Osvědčenou metodou je test špejlí, kterou zapíchneme do středu koláče. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo a moučník může ven z trouby.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Božský koláč s bílým jogurtem od Jarušky

Na koláč budete potřebovat: 300 ml bílého jogurtu, 120 g cukru, 150 ml oleje, 2 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a ovoce (dle chuti a sezóny). Drobenka: 150 g hladké mouky, 120 g cukru moučka a 150 g másla.

Jak na to? V misce si připravte drobenku. Všechny ingredience dejte do mísy a vymíchejte z nich řidší těsto. Připravte si tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (nebo ho můžete vyložit pečicím papírem), vylijte na něj těsto, narovnejte ovoce a nakonec posypte drobenkou. Připravený plech vložte do předehřáté trouby na 170-180 °C a pečte asi 40 min.

Náš tip: Koláč s ovocem si můžete připravit i z kefíru. Třeba podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku