Jak na nejlepší makovou náplň do závinů, buchet i koláčů: Voní rumem a vanilkou a díky jedné surovině chutná božsky
9. 3. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na nějaký moučník, třeba závin? S makovou náplní bude ozdobou nejen nedělního menu. Jak na tu nejlepší náplň, která se vždycky povede a dovede buchty, koláče, štrúdly i jiné dobroty k dokonalosti? Stačí dodržet snadný postup.
Mák ve všech podobách
Mák patří mezi tradiční suroviny české kuchyně, ale jde také o jednu z nejstarších kulturních plodin vůbec. Pěstovat se začal už před tisíci lety a odjakživa byl ceněn nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro své nutriční vlastnosti. Obsahuje totiž velké množství vápníku, je bohatý na zdravé tuky, vlákninu, hořčík, draslík, železo a vitaminy skupiny B.
V české kuchyni se nejčastěji používá mletý modrý mák, který je základem pro sladké náplně do koláčů, závinů, makovců a dalších tradičních moučníků. Právě ve sladkých pokrmech s mákem skvěle ladí med, skořice, vanilka, citronová kůra a hřebíček.
A přesně toto koření je také základem dokonalé makové nádivky neboli náplně. Tu lze využít jak pro plnění koláčů, tak do buchet nebo jako hlavní surovinu pro sladký závin. Správně připravená maková nádivka má bohatou, jemně sladkou chuť s vůní po citrusech. A když do ní navíc přidáte jednu běžnou surovinu, získají vaše moučníky teprve ten správný šmrnc!
Mohlo by vás zajímat
Maková nádivka: jednoduchý recept
Jak na to? Mléko uvedeme do varu, přidáme mák, rum a velmi krátce povaříme. Odstavíme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a necháme vychladnout. Touto nádivkou plníme třeba křehké makové šátečky, nebo maličké makové koláčky či klasické záviny z taženého, listového nebo kynutého těsta.
Čím nádivku ochutit, nebo zahustit?
- Základem je vždy skořice, ale místo ní lze využít perníkové koření, nebo ke skořici aspoň přidat hřebíček a badyán.
- Lžíce pikantní marmelády dodá nádivce šmrnc. Bez ní je jen sladká a voní mákem a kořením, ale s marmeládou získá svěžest.
- Pokud z nějakého důvodu nemůžete mléko, lze je nahradit vodou nebo nemléčnými alternativami.
- Do různých moučníků je potřeba různě hustá či řídká nádivka. Upravte si ji proto přidáním rozmletých piškotů nebo mletých vlašských ořechů.
Něco navíc: Podle našeho videoreceptu si také připravíte bramborové šulánky s mákem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více