Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší makovou náplň do závinů, buchet i koláčů: Voní rumem a vanilkou a díky jedné surovině chutná božsky
Zdroj: Toprecepty.cz

Dostali jste chuť na nějaký moučník, třeba závin? S makovou náplní bude ozdobou nejen nedělního menu. Jak na tu nejlepší náplň, která se vždycky povede a dovede buchty, koláče, štrúdly i jiné dobroty k dokonalosti? Stačí dodržet snadný postup.

Mák ve všech podobách 

Mák patří mezi tradiční suroviny české kuchyně, ale jde také o jednu z nejstarších kulturních plodin vůbec. Pěstovat se začal už před tisíci lety a odjakživa byl ceněn nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro své nutriční vlastnosti. Obsahuje totiž velké množství vápníku, je bohatý na zdravé tuky, vlákninu, hořčík, draslík, železo a vitaminy skupiny B. 

V české kuchyni se nejčastěji používá mletý modrý mák, který je základem pro sladké náplně do koláčů, závinů, makovců a dalších tradičních moučníků. Právě ve sladkých pokrmech s mákem skvěle ladí med, skořice, vanilka, citronová kůra a hřebíček. 

A přesně toto koření je také základem dokonalé makové nádivky neboli náplně. Tu lze využít jak pro plnění koláčů, tak do buchet nebo jako hlavní surovinu pro sladký závin. Správně připravená maková nádivka má bohatou, jemně sladkou chuť s vůní po citrusech. A když do ní navíc přidáte jednu běžnou surovinu, získají vaše moučníky teprve ten správný šmrnc!

Maková nádivka: jednoduchý recept 

Jak na to? Mléko uvedeme do varu, přidáme mák, rum a velmi krátce povaříme. Odstavíme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a necháme vychladnout. Touto nádivkou plníme třeba křehké makové šátečky, nebo maličké makové koláčky či klasické záviny z taženého, listového nebo kynutého těsta. 

Čím nádivku ochutit, nebo zahustit?

  • Základem je vždy skořice, ale místo ní lze využít perníkové koření, nebo ke skořici aspoň přidat hřebíček a badyán. 
  • Lžíce pikantní marmelády dodá nádivce šmrnc. Bez ní je jen sladká a voní mákem a kořením, ale s marmeládou získá svěžest. 
  • Pokud z nějakého důvodu nemůžete mléko, lze je nahradit vodou nebo nemléčnými alternativami
  • Do různých moučníků je potřeba různě hustá či řídká nádivka. Upravte si ji proto přidáním rozmletých piškotů nebo mletých vlašských ořechů. 

Něco navíc: Podle našeho videoreceptu si také připravíte bramborové šulánky s mákem:

Recepty k tomuto článku