Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závin jednoznačně patří mezi nepopulárnější české moučníky. Způsobů jeho přípravy je nesčetné množství, což dokázali i Josef Maršálek s Terezou Bebarovou v novém dílu pořadu Buchty po ránu.

Hit z trouby

Že patří závin v našich kuchyních k nejoblíbenějším tradičním pečeným dobrotám, není pochyb. Ať už se jedná o klasický jablečný štrúdl, tvarohový závin nebo slané varianty s různými náplněmi, vždy dokáže potěšit svou křehkostí a bohatou chutí. To dokázali v pořadu Buchty po ránu Tereza Bebarová a Josef Maršálek

Křehké těsto

Jeden ze závinů, který populární dvojice připravovala, byl jogurtový s krémem a borůvkami. Jak už název napovídá těsto bylo plné jogurtu, ale jak upozornil Josef, jedná se o těsto křehké, tudíž jeho základem musí být drobenka. Do ní se posléze přidává právě bílý jogurt.

„Když ho přidáme, musíme míchat jen chvilku, abychom zbytečně neaktivovali lepek v mouce,“ vysvětlil renomovaný cukrář. Jeho moderátorská kolegyně, herečka Tereza Bebarová, upozornila na to, že bychom jinak mohli těsto velmi snadno spařit. „Doporučuji raději nedomíchat než přemíchat,“ dodal Josef.

Správné vychlazení

Podle Maršálkových slov je velmi důležité, aby mělo těsto dostatek času, aby vychladlo a obsažený jogurt tak mohl „zkompaktnět“. Ideální je si těsto připravit den předem, ale dá se i švindlovat. Pokud spěcháte, nechte těsto půlhodinu v mrazáku a poté ještě 1,5 hodiny v lednici,“ poradil cukrář.

Při přípravě krému máte možnost použít buď kukuřičný škrob nebo vanilkový pudink. Jak připomněla Tereza, jedná se prakticky o stejnou surovinu, jen v pudinku je přidána vanilka. „Důležité je při vaření krém stále míchat, když to neuděláme, tak ho zaručeně připálíme,“ zdůraznil Josef a podotkl, že krém šleháme proto, aby se nám s ním lépe pracovalo a nepotřebujeme do něj dostat žádný vzduch navíc.

Jak na těsto

Když máte těsto připravené a správně vychlazené, je třeba ho také správně zpracovat. „Těsto si před válením dobře obalte v mouce, aby se s ním dobře pracovalo a na váleček moc netlačte. Nejhorší totiž je, když se přilepí k ploše,“ varuje Maršálek„Doporučuji s válečkem vyjet z těsta „ven“, díky tomu nebudete mít silnější okraje a tenčí střed,“ přidává užitečnou radu.

V momentě, kdy dáte na těsto krém, pracujte rychle, obojí je totiž studené a není žádoucí, aby se teplota zbytečně zvyšovala. Dozdobení závinu je samozřejmě na každém, ale Josef moc dobře ví, proč volí právě lískové ořechy. „Vytváří s borůvkami moc hezkou kombinaci. Nijak jsme nedochucovali krém, tak si můžeme dovolit jinou výraznou chuť,“ vysvětluje Maršálek.

Jogurtový závin s krémem a borůvkami

Na přípravu lahodného závinu budete potřebovat: Na závin: 300 g hladké mouky, 220 g másla, 180 g bílého jogurtu, 2 g soli a 30 g cukru krupice. Na krém: 500 g mléka, 60 g másla, 60 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku, 120 cukru krupice a 2 žloutky z vajec velikosti M. Na dokončení: 300 g borůvek, 100 g lískových oříšků a 1 vejce velikosti M.

Jak na to?

  1. Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, přidejte studené máslo, cukr a sůl. V robotu na nejnižší stupeň nechte zamíchat 1-2 minuty, než vznikne drobenka.
  2. Do drobenky přidejte studený jogurt, rychle a krátce zamíchejte. Stačí zhruba 30 vteřin. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice, ideálně přes noc.
  3. Mezitím si připravte krém. Do hrnce nalijte mléko, přidejte máslo, škrob, cukr a žloutky. Hrnec dejte na plotnu, nechte máslo za stálého míchání rozpouštět. Až začne hmota vařit, ještě minutu ji míchejte a poté odstavte z plotny.
  4. Krém přelijte do misky a ihned ji překryjte potravinářskou fólií, která se musí dotýkat povrchu krému. Dejte dobře vychladit do lednice. Krém si po vychladnutí dejte do větší nádoby a vyšlehejte ho dohladka.
  5. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vychladlé těsto si rozdělte na půlky a ty dejte na hodně pomoučenou pracovní plochu. Vyválejte obdélník velikosti zhruba 20x30 cm. Při válení můžete těstem otáčet.
  6. Na každou rozválenou polovinu těsta dejte půlku krému a rozetřete ho po celé ploše. Volné mohou zůstat tak 2 cm od kraje, tam bude spoj závinu.
  7. Na krém nasypte borůvky (na každý závin polovinu), méně ke spodní hraně. Zaviňte oba záviny a položte je na plech vyložený pečícím papírem, přehybem dolů, a potřete je rozkvedlaným vejcem. Posypte nasekanými lískovými ořechy a vidličkou ještě záviny probodejte až na spod, aby mohla odcházet pára.
  8. Pečte v troubě, předehřáté na 180 stupňů, 20-25 minut.

Rady slavného cukráře:

  • Těsto musí pořádně vychladnout, nejlepší je si ho připravit den předem, bude se vám s ním lépe pracovat.
  • Krém můžete kromě potravinářské fólie překrýt třeba naolejovaným pečícím papírem, předejdete tak vzniku škraloupu.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Záviny

Ukázat 24 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit slaný závin, připomínající pizzu.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.

Recepty k tomuto článku