Retro okénko: Kokosový suk z pouti stával 1 Kčs, dnes za něj na Matějské dáte 60 Kč, ale připravit se dá snadno i doma
11. 3. 2025 Vaření
Kokosový suk byl a dodnes je pro mnohé jedním ze symbolů pouti, ať už té Matějské nebo nějaké menší třeba někde v menším městě nebo na vesnici. Díky výrazně růžové barvě na něm se nedal u stánku přehlédnout a jeho kokosové vůni nešlo odolat. Snadno si jej uděláte i doma.
Oblíbená pouťová cukrovinka
Kokosový suk je jednou z typických pouťových sladkostí. Ve stáncích hrdě zaujímá místo vedle žužu, tureckého medu, piveček nebo gumových hadů. Je jednou z těch dobrot, které se prodávají na poutích dodnes, ale vzpomínají na ně i lidé, kteří zažili poutě v dobách socialismu. „Milovala jsem kokosové suky, největší, resp. nejdelší bývaly na poutích, ty mi chutnaly nejvíc...“ zmiňuje třeba ve Facebook skupině Retro vzpomínky na dětství Marcela.
Mohlo by vás zajímat
Suk, kmen nebo špalek?
Tato cukrovinka je známá nejen jako kokosový suk, ale i jako kmen nebo špalek. Je vlastně takovou variací na sójový suk, jak již ale jeho název napovídá, jeho hlavní ingrediencí je kokos. Když se smíchá s cukrem, sušeným a kondenzovaným mlékem, vznikne hmota, z níž se tvarují více či méně dlouhé válečky.
Pro ně je typická jejich barevnost – respektive střídají se na něm ve spirále tři barvy – světlá (bílá), hnědá a jasně růžová, která nejvíc činí cukrovinku atraktivní. Dnes se často přidávají i další barvy, třeba žlutá, modrá nebo zelená. Atraktivní byla i cena kokosových suků, podle pamětníku se dala sehnat jen 1 Kčs.
Kokosový suk dříve a nyní
I když i dnes je kokosový suk populární, spousta lidí tvrdí, že ty současné se těm původ ním nemohou vyrovnat. Tehdy prý měly mnohem výraznější kokosovou chuť a neobsahovaly tolik cukru, jak dokládají vzpomínky na sociálních sítích.
Ivana třeba říká: „Můj tatínek zase ujížděl na kokosovém suku, tenkrát ještě nebyl jen samý cukr.“ Jaroslava zase zmiňuje: „Kokosový suk jsem milovala, tenkrát v něm bylo opravdu hodně kokosu.“ Samozřejmě i cena se změnila.
Dnes klasickou, trojbarevnou a zabalenou variaci suku koupíte na pouti za 60 Kč. Porovnali jsme ceny z roku 2023 a letošní a konkrétně na Matějské pouti se za dva roky cena nezměnila.
Pokud vám to připadá hodně, anebo si chcete kokosový suk udělat doma, není nic snazšího. Máme pro vás jednoduchý návod.
Jak na domácí kokosový suk?
Pokud patříte k těm, kterým připadají současné kokosové suky ošizené, není nic jednoduššího, než si jej připravit doma podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 250 g kokosu, 100 g sušeného mléka, 1 slazené kondenzované mléko (Salko), 2 lžíce kakaa a růžové nebo červené potravinářské barvivo.
- V misce smíchejte kokos a sušené mléko a promíchejte. Přidejte kondenzované slazené mléko a propracujte vařečkou a pak rukou, až vznikne vláčná směs.
- Tu rozdělte na tři díly - jeden nechte světlý, druhý obarvěte kakaem a třetí obarvěte potravinářským barvivem. Pak dejte na chvíli hmotu ztuhnout do ledničky.
- Z každého dílu vytvarujte váleček. Ty pak přiložte k sobě, přimáčkněte a celý válec společně zakruťte a trochu poválejte, obalený v potravinářské folii tak, aby vznikl hezký váleček. Vše nechte ještě krátce vychladit a můžete krájet na plátky. Váleček můžete ještě před krájením posypat kokosem a poprášit sušeným mlékem, aby se nelepil.
Náš tip: Máte-li rádi kokos, můžete vyzkoušet i tuto kokosovou buchtu podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více