Domácí dubajská čokoláda vyjde na pouhých 58 Kč. Voní pistáciemi a uvnitř je krásně vláčná i křupavá zároveň
13. 3. 2025 Vaření
Kdo v poslední době neslyšel o dubajské čokoládě, jako by nebyl. Tato virální cukrovinka se stala hitem a konečně doputovala i do České republiky. Jen její cena, která mnohdy dosahuje až 400 Kč i více, mnohé odrazuje. Naštěstí si ji snadno můžete udělat i doma. Zjistili jsme, jak při její přípravě co nejvíc ušetřit.
Dubajská čokoláda už i u nás
Po velkém boomu v zahraničí, který způsobila čokoláda od dubajské společnosti FIX Dessert Chocolatier, jak si můžete přečíst v našem starším článku, se konečně dubajská čokoláda dostala i do Česka, a i u nás se rozpoutalo téměř šílenství po této orientální cukrovince.
Ta je výjimečná hlavně díky své náplni z pistácií, tahini pasty a křupavých nudliček těsta kataifi. Každý ji zkrátka chce ochutnat, nabízí ji čím dál víc obchodů a do její výroby se pustily i mnohé české čokoládovny. Už to nejsou jen menší arabské obchůdky, dubajská čokoláda se prodává i v běžných supermarketech, jako je Billa, k dostání byla i v Lidlu.
Mohlo by vás zajímat
Kolik stojí dubajská čokoláda
Originál od zmiňované společnosti u nás sice neseženete, ale i tak je nabídka poměrně široká. Navíc na mnoha místech můžete narazit i na dobroty s příchutí dubajské čokolády, jako jsou různé dortíky, poháry, vafle nebo ořechová másla.
Kvalita dubajských čokolád se ovšem liší a levnější výrobky, které i tak stojí přes 100 Kč, nejsou příliš kvalitní a jejich chuť vás tak nenadchne. Opravdu dobré a kvalitní dubajské čokolády stojí kolem 400 Kč (tabulka váží aspoň 200 g) – jde zkrátka o luxusní dubajskou specialitu ze samých dražších ingrediencí.
Jak ušetřit při výrobě dubajské čokolády?
Pokud se vám nechce takové peníze za čokoládu dát, můžete si ji poměrně snadno vyrobit doma. Zapátrali jsme pro vás, kde seženete nejlevněji ingredience potřebné do dubajské čokolády a jak některé dražší nahradit, abyste ušetřili.
- Úplně nejdražší položkou v dubajské čokoládě je pistáciové máslo, označované rovněž jako krém nebo pasta. Nejlevnější pistáciový krém koupíte na Grizly.cz, a to 500 g za 407 Kč, což je cca 81 Kč na 100 g. Levněji vyjde pistáciové máslo vyrobené doma podle našeho návodu. 500 g vychází přibližně na 300 Kč.
- Tahini neboli sezamová pasta je k sehnání buď v prodejnách zdravé výživy, ale i v některých supermarketech. Cena se pohybuje kolem 30 Kč za 100 g.
- Kataifi neboli kadayif těsto se prodává obvykle v obchodech s arabskými potravinami nebo na eshopech s tímto sortimentem. Nejlevnější koupíte v pražském obchodě Farah Food v Myslíkově ulici (500 g za 100 Kč).
- Co se týká čokolády, koupit ji můžete třeba ve formě čoček, které se snadno rozpouštějí. Například na Svetplodu.cz seženete 500 g hořké 70% čokolády za 229 Kč (45 Kč za 100 g). Případně kupte hořkou Lindt. V současnosti ji mají třeba na Kosik.cz 70% za 60 Kč (100g balení).
- Na výrobu dubajské čokolády není nutné kupovat přímo formu na čokoládu, klidně si vystačíte se silikonovou chlebíčkovou formou.
Recept na dubajskou čokoládu
Jestliže jste ještě dubajskou čokoládu neochutnali a láká vás ji udělat doma, je ideální čas na to se do toho konečně pustit podle následujícího receptu.
Na 300 g čokolády budete potřebovat: 40 g kataifi těsta, nakrájeného na menší kousky, 10 g másla, 80 g pistáciového másla, 10 g tahini pasty, špetku soli, cukr dle chuti (lze vynechat), 160 g hořké nebo mléčné čokolády
- Nejprve připravte náplň kataifi. Těsto nakrájejte na malé kousky, v pánvi rozpusťte máslo, přidejte těsto kataifi a důkladně je opečte ze všech stran dozlatova.
- Ve velké míse smíchejte pistáciovou pastu, tahini a sůl a poté přidejte kataifi. Připravte si silikonovou chlebíčkovou formu, nebo jinou vhodnou nádobu vyložte pečicím papírem (hodí se třeba menší chlebíčková forma).
- Hořkou nebo mléčnou čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni dohladka. Nalijte ji do silikonové formy, nebo do nádoby vyložené pečicím papírem. Dbejte na to, aby se čokoláda roztekla po všech stěnách formy a příliš se neshlukovala v rozích. Nenalévejte také čokoládu všechnu. Potřebujete nejdříve pokrýt jen dno a boky formy. Přebytek čokolády vylijte zpět do mísy, v níž se rozpouštěla, použijete ji později.
- Formu, vylitou čokoládou, dejte vychladit. Potřebujete, aby čokoláda zcela ztuhla. Formu nechejte minimálně hodinu v lednici.
- Na ztuhlou čokoládu do formy naneste rovnoměrně pistáciovou směs a uhlaďte povrch stěrkou. Náplň zalijte zbývající rozpuštěnou čokoládou a rovněž uhlaďte. Nechte v chladu zcela ztuhnout a vyklopte.
Kalkulace domácí dubajské čokolády: Za suroviny v uvedeném množství zaplatíte: pistáciové máslo (65 Kč), tahini pasta (3 Kč), kataifi těsto (8 Kč), máslo na smažení těsta (cca 3 Kč), hořká čokoláda Lindt, koupená v akci (96 Kč). Dohromady vás tak 300 g čokolády vyjde na 175 Kč. To znamená, že 100 g této delikatesy vyjde doma zhruba na 58 Kč.
Co se zbytky surovin? Zbytky kataifi těsta zamrazte a příště můžete udělat třeba dubajské palačinky. Tahini pasta se hodí pro výrobu hummusu, nebo pro přípravu skvělého dipu. V lednici vydrží pasta dlouho. Pistáciové máslo je fantastické k ochucení sladkých kaší, pro náplň do palačinek, nebo jako zdravé mlsání jen tak na lžičku.
Náš tip: Milovníci čokoládových dobrot si mohou udělat i toto vynikající brownies podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více