Nejlepší palačinky pod sluncem: Britská šéfkuchařka prozradila fígl, jak dosáhnout dokonalosti. Stačí přidat jednu ingredienci
11. 3. 2025 Vaření
Palačinky se pod různými názvy objevují snad ve všech světových kuchyních. Ať už jde o naši klasiku, tenké francouzské crêpes, nadýchané americké pancakes nebo tradiční britské palačinky, vždy rozhodují detaily, které dokáží zázraky. Podle britské kuchařky Gizzi Erskine je kouzlo v použití vajec.
Různé druhy těsta a přípravy
Základem palačinek je jednoduché těsto z mouky, vajec, mléka a špetky soli, ale variant existuje nespočet. Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav, proto můžeme po celém světě sledovat různé druhy přípravy těsta i podávání.
- Francouzské crêpes – velmi tenké a jemné palačinky, které se připravují na velké pánvi nebo speciální plotně. Nejčastěji se plní sladkými náplněmi, jako je čokoláda, marmeláda či čerstvé ovoce.
- Americké pancakes – menší, silnější a nadýchanější díky přidanému prášku do pečiva nebo jedlé sody. Tradičně se podávají s javorovým sirupem a máslem.
- Britské palačinky – připomínají spíše francouzské crêpes, ale často se podávají s citronem a cukrem. Zvláštní popularitu mají v Británii na „Shrove Tuesday“, tedy tzv. Palačinkové úterý.
- Nizozemské poffertjes – malé nadýchané lívanečky, obvykle s máslem a moučkovým cukrem.
- Japonské soufflé pancakes – extrémně nadýchané díky vyšlehání bílků, které vytvářejí lehkou a vzdušnou strukturu.
Mohlo by vás zajímat
Sladká varianta
Jak si palačinky připravíte, záleží jen na vaší fantazii. Nasladko mohou být potřeny čokoládovými pomazánkami, jako je Nutella, chutná je i rozpuštěná hořká čokoláda, kterou můžete doplnit plátky banánu nebo jahodami. Oblíbenou kombinací je také marmeláda, ať už klasická meruňková nebo třeba malinová, doplněná šlehačkou a nasekanými ořechy. Luxusnější verze palačinek si můžete dát například s pomerančovou omáčkou a likérem Grand Marnier nebo si třeba v restauraci objednat francouzské palačinky se zmrzlinou, polité horkým ovocným přelivem.
Pokud dáváte přednost zdravějším variantám, můžete palačinky naplnit řeckým jogurtem a medem a přidat čerstvé borůvky, maliny či granátové jablko. Další skvělou možností je kombinace tvarohu s medem a skořicí nebo s vanilkovým cukrem a strouhanou hořkou čokoládou.
Pro milovníky slaného
Slané palačinky také nabízejí velkou možnost různých chutí. Jednou z klasik je náplň se špenátem, česnekem a sýrem feta nebo kombinace žampionů s česnekem a smetanou. Velmi oblíbené jsou také palačinky se slaninou, vejcem a rozpuštěným sýrem nebo s uzeným lososem a kvalitní hustou smetanou. Další možností je francouzský galette styl, kde se používá pohankové těsto a plní se šunkou, vejcem a sýrem.
Pro milovníky sytějších pokrmů lze palačinky naplnit kuřecím masem a bešamelovou omáčkou nebo směsí mletého masa se zeleninou a sýrem. Skvělou variantou jsou i zapečené palačinky s nivou a smetanou nebo s rajčatovou omáčkou a mozzarellou.
Palačinkové úterý
Ve Velké Británii hrají palačinky svou důležitou roli. Dokazuje to populární „Palačinkové úterý“, známé v angličtině jako Shrove Tuesday, které je křesťanským svátkem, který připadá na den před Popeleční středou a začátkem postního období. Jeho název pochází ze slova shrive, což znamená vyzpovídat se nebo očistit se od hříchů.
V minulosti bylo zvykem před postním obdobím spotřebovat všechny potraviny, které se nesměly během půstu jíst – zejména vejce, mléko a tuk. A právě palačinky byly ideálním způsobem, jak tyto suroviny využít. Tato tradice se udržela dodnes a ve Velké Británii (ale i v jiných zemích) se na Shrove Tuesday připravují palačinky jako hlavní součást slavnostního jídelníčku.
Právě ve spojitosti s tímto svátkem, který již máme letos za sebou, známá britská kuchařka Gizzi Erskine nabídla svůj recept na palačinky, které jsou podle jejích slov „nejlepší pod sluncem“, a to i díky žloutku navíc, který přidává. Gizzi poprvé recept vyzkoušela, když pracovala jako kuchařská asistentka v magazínu BBC Good Food, kde každé Palačinkové úterý připravovala „tisíce palačinek pro celý personál BBC“.
@gizzierskine Worlds best pancake recipe for pancake day. #pancakeday #gizzierskinepancakerecipe ♬ original sound - Gizzi Erskine
„Britské“ palačinky
Na přípravu dvou palačinek podle britské šéfkuchařky budete potřebovat: 110 g hladké mouky, špetku soli, velkou špetku cukru, 1 vejce velikosti L + 1 žloutek z vejce velikosti L, 1 lžíci rozpuštěného másla, 300 ml mléka, máslo, ghí nebo olej na smažení.
Jak na to?
- V míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
- Přidejte vejce a žloutek, poté rychle vmíchejte rozpuštěné máslo a mléko.
- Předehřejte malou palačinkovou nebo klasickou nízkou pánev, potřete ji máslem a nalijte na ni těsto.
- Smažte, dokud nebudou palačinky lehce hnědé, poté je otočte a dokončete smažení.
- Podávejte horké, pokapané citronovou šťávou a posypané moučkovým cukrem.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit výborné pohankové palačinky se špenátem.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více