Jednoduchý piškot neboli cvibach: Nadýchaný moučník z piškotového těsta připravíte raz dva
11. 3. 2025 Vaření
Už jste někdy slyšeli o cvíbochu neboli "cvibachu"? I když by tomu mohl zvláštní název napovídat, nejde o žádnou velkou specialitu, Tak se totiž na některých místech naší vlasti říká jednoduchému moučníku z piškotového těsta. Může být samotný, s ovocem, čokoládou nebo ořechy je ale ještě lepší.
Jednoduchý piškotový koláč
Cvíboch je jedním z nejjednodušších pečených moučníků, jde totiž o koláč z klasického piškotového těsta, který se připravuje v různých obměnách ve všech krajích. Na Moravě mu ovšem na některých místech říkají právě cvíboch nebo cvibach. Setkat se můžete i s obměnami výrazu, jako je cviboch či cvíbach nebo cvibak a cvíbak. Vždy však jde o sladké pečivo, nějaký koláč, na Slovensku to může být i název pro závin.
Mohlo by vás zajímat
Německý původ
Slovo cvíboch je německého původu. Je zřejmě odvozeninou výrazu Zwieback, což je v němčině název pro suchar. Vzhledem k původu slova se tak cvíboch používalo hlavně v Sudetech – příhraničních oblastech obývaných lidmi německé národnosti. Často se tak říká nejen piškotu, ale i sladkým sucharům.
Recept na tzv. cvíbak neboli malinké suchary měla ostatně ve své Domácí kuchařce i jedna z hvězd české gastronomie dob minulých – M. D. Rettigová. V jejím pojetí šlo o suchárky z piškotového těsta podobné dnešním cukrářským piškotům, které se po upečení ještě usušily. Původní piškoty ostatně vypadaly jako suchary a vozily se jako potravina s delší trvanlivostí na cesty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Piškotové těsto v hlavní roli
Moravský cvíboch neboli cvibach ovšem vynechává dvojí pečení a jde jen o nadýchaný moučník, který má ovšem více podob. Někde se tak říkalo i piškotové bábovce či dortovému korpusu, většinou však šlo o obyčejnou piškotovou buchtu pečenou v nějaké obdélníkové formě, která se podávala v neděli ke odpolední kávě.
Setkat se ovšem můžete i s názorem, že to byla buchta sice podobná piškotu, ovšem kynutá a trochu sušší. Zde lze tak hledat souvislost s již zmiňovanými suchary, které se rovněž pečou z kynutého těsta.
Různé verze cvibachu
Obvykle však šlo o klasické piškotové těsto, pro které byla typická jednoduchá příprava. Často se dělalo podle snadného návodu – kolik vážila vajíčka ve skořápce, tolik se dalo dalších ingrediencí – tedy stejné množství cukru a mouky. Na každé vajíčko se někdy dávala i 1 polévková lžíce vody – pak šlo o nastavované těsto.
Piškotový moučník je možné podávat samotný, často se do něj ale navíc přidávají i ovoce, rozinky nebo ořechy. Do piškotového těsta lze rovněž přidat i trochu kakaa, moučník se pak může přelít čokoládovou polevou.
Těsto lze i podélně rozříznout a naplnit třeba krémem nebo povidly či marmeládou. Získáte tak o trochu svátečnější zákusek. A jak tedy na základní verzi?
Budete potřebovat: 6 vajec, 180 g polohrubé mouky, 180 g moučkového cukru, špetku vanilky, ½ balení kypřicího prášku do pečiva.
- Nejprve ušlehejte vejce s cukrem do světlé, husté a nadýchané pěny. Pak opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva a vanilkou a už jen zlehka promíchejte.
- Těsto nalijte do zapékací obdélníkové formy nebo na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Hotový cvíboch (cvibach) můžete potřít marmeládou nebo pudinkovým krémem a ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.
- Máte-li raději ovocné moučníky, můžete ještě před pečením těsto posypat ovocem, třeba borůvkami nebo jahodami a upéct. Pak už stačí jen moučník posypat moučkovým cukrem.
Náš tip: Klasický piškotový korpus na dort si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více