Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí nudle s mákem: Výborné sladké jídlo se rozplývá na jazyku a chutná božsky, máme postup krok za krokem
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Domácí nudle s mákem jsou výborným sladkým jídlem a jsou zcela jiné oproti těm kupovaným. Přichystejte si je pomocí strojku, ale poradíme i to, jak se obejít bez něj a uvařit si oblíbenou dobrotu.

Domácí nudle

Nejsou nudle jako nudle. Existují jídla, která nejsou jen o chuti, ale o vzpomínkách, pocitech a návratech ke kořenům. Jedním z takových pokladů české kuchyně jsou široké nudle s mákem. Někdo si vzpomene na babiččinu kuchyni, kde vonělo máslo a mák, jiný je má spojené s domácím obědem.

Dnes, kdy máme po ruce všechno možné „hotové“, se může zdát, že dělat si vlastní nudle je zbytečně pracné. Ale pravý opak je pravdou. Možná to vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek je neporovnatelný. Chuť domácího těsta, které není ani moc tuhé, ani měkké, radost z vlastnoručně vyválených pruhů nudlí – to všechno udělá z obyčejného jídla něco, na co se budeme těšit.

Jak vyválet těsto na široké nudle: krok za krokem

Jakmile si zaděláme základní těsto (z vajec a hladké mouky, případně s trochou vody, pokud chceme jemnější strukturu), necháme ho alespoň 30 minut odležet v potravinářské fólii. Pokud spěcháme, vyplatí se nechat těsto minimálně 15 minut při pokojové teplotě, ale ideální je půlhodina. Tento krok je zásadní – těsto zvláční, mouka do sebe natáhne vlhkost a bude se nám lépe válet. Pokud bychom ho váleli hned, bylo by pružné a „vracelo by se“.

Jak vyválet těsto

Domácí široké nudle mají být na skus – ne úplně tenké jako na polévku, ale taky ne tak tlusté, aby byly těžké.

Ideální tloušťka těsta je 1,5 až 2 mm. Když si představíme klasické listové těsto na štrúdl, mělo by být o něco silnější. Na válení si pracovní plochu lehce podsypáváme hladkou moukou, ale ne moc. Nudle by pak byly suché. Těsto vyválíme od středu ke krajům, aby se roztahovalo rovnoměrně.

Když se trhá nebo lepí, přidáme trošinku mouky. Pokud ale těsto bylo dobře odležené, nemělo by lepit ani se trhat. 

Pokud máme strojek na těstoviny, použijeme ho na nejširší nebo druhý nejširší stupeň, aby nevznikly tenké vlasové nudličky.

Jaká má být šířka pruhů nudlí

Domácí nudle s mákem dělá opravdu domácími pořádná šířka. Ideální je 1 až 1,5 cm – tedy široké pruhy tak, aby se krásně obalily mákem a máslem a hezky držely tvar. Pokud jde o délku, záleží na vlastních představách. Někdo má rád dlouhé, jiný kratší nudle na lžíci. Praktická délka je okolo 10–12 cm.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Domácí nudle s mákem

Pro čtyři strávníky potřebujete: 30 dkg hladké mouky, 3 vejce (syrová), 3 lžíce olivového oleje, mletý mák, moučkový cukr a máslo.

Jak na to? Z mouky udělejte „sopku“ a do jejího jícnu dejte špetku soli, rozklepněte vejce a nalijte olej. Poté vše opatrně za pomocí nože smíchejte a jakmile se na sebe suroviny začnou vázat, tak převezměte hnětení těsta do svých rukou. Poctivě ručně uhnětejte kvalitní tužší těsto, které se nelepí.

Těsto nechte odpočinout a připravte si strojek na výrobu těstovin. Odleželé těsto rozdělte na čtyři stejné díly velikosti menšího rohlíku. Konec těsta zploštěte prsty tak, aby jej začal polykat strojek do svých útrob. Když se vše daří tak, jak má, ze strojku na druhé straně vyleze krásně vyválený plát těsta dle nastavené tloušťky.

Jakmile máte vyválené všechny čtyři části těsta, tak na strojek přidejte modul pro výrobu nudlí. Z vyválených plátů těsta vyrobte za pomoci nudlového modulu vlastní široké nudle. Ty rozložte na pečicí papír a nechte chvilku proschnout.

Takto krásně a vlastnoručně vyrobené široké nudle dávejte do hrnce s vařící osolenou vodou a trochou olivového oleje a vařte do změknutí cca 5-7 minut. Uvařené domácí nudle sceďte, dejte porci do hlubokého talíře a bohatě posypejte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelévejte rozpuštěným máslem.

Náš tip: Přichystejte si domácí nudle podle následujícího video receptu a posypte je třeba mákem a cukrem.

Recepty k tomuto článku