Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyčistit mřížku u sporáku? Pomůže obyčejná směs soli, sody a oleje, využijete i ruční parní čistič
Zdroj: Pixabay, bou_dee

Potřebujete poradit, jak se čistí sporák? Mřížky mnohdy bývají špinavé od připečené mastnoty. I s ní si jde poradit. Pomohou ingredience ze spíže i úklidový přístroj.

Jak se čistí sporák mřížky

Sporák patří k nejpoužívanějším spotřebičům v každé domácnosti. Denně na něm připravujeme obědy, večeře i rychlé svačiny. Pokud máme plynový sporák, právě jeho mřížky patří k těm nejvíce znečištěným částem. Mastnota z oleje, zbytky omáček, rozlité polévky nebo připálené kousky jídla – to všechno se na nich postupně usazuje a vytváří odolnou vrstvu nečistot, která se odstraňuje čím dál hůř.

Čisté mřížky nejsou jen otázkou estetiky. Z hygienického hlediska se na špinavých mřížkách hromadí bakterie a nečistoty, které se mohou dostat zpět do jídla.
Důležité je ale také hledisko bezpečnosti, kdy může silná vrstva mastnoty snadno vzplanout a způsobit nebezpečí požáru. Z praktického hlediska se čisté mřížky snadněji používají, hrnce na nich lépe drží a nekloužou.

Důležité je také si uvědomit, že pokud mřížky nečistíme pravidelně, usazená mastnota a připáleniny časem vytvoří tak silnou vrstvu, že jejich čištění bude vyžadovat mnohem víc času, energie a silnější čisticí prostředky.

Proto je dobré si z čištění mřížek udělat pravidelný rituál, díky kterému bude sporák nejen krásný na pohled, ale hlavně čistý, hygienický a bezpečný.

Čím čistit mřížky sporáku

Využít můžeme kvalitní odmašťovač (saponát), teplou vodu, jedlou sodu, starý kartáček na zuby nebo houbičku, 

Jak vyčistit mřížku sporáku

Pokud jste právě dovařili, nechte mřížku sporáku nejprve vychladnout. Pak si připravte do dřezu nebo velké nádoby horkou vodu, přidejte do ní saponát a mřížku do ní naložte. Nechte ji tak 15–30 minut, aby se mastnota a připáleniny mohly začít uvolňovat.

Po namočení vezměte houbičku nebo kartáček a začněte mřížky důkladně čistit. Starý kartáček na zuby se hodí na špatně dostupná místa. Pokud jsou mřížky jen lehce špinavé, tento postup úplně stačí.

Jak na silně znečištěné mřížky

Pokud jsou mřížky opravdu hodně špinavé a mastné, zkuste některou z těchto metod:

  • Varianta 1: Smíchejte jedlou sodu s trochou vody na hustou pastu. Naneste ji na celou mřížku, obzvlášť na nejvíce znečištěná místa. Nechte působit 30 minut až 1 hodinu. Pak mřížku vydrhněte kartáčkem nebo houbičkou a opláchněte čistou vodou.
  • Varianta 2: V misce smíchejte jedlou sodu, rostlinný olej a sůl v poměru 1:2:1 a s pomocí vzniklé směsi a houbičky omyjte celou mřížku.

Využít můžeme ruční parní čistič. Díky tomu, že se pára dostane i do míst, kam nedosáhne houbička, se snadno zbavíme všech nečistot. Některé modely jsou navíc schopné zlikvidovat téměř 100 % bakterií a plísní. Na čištění se nevyužívají žádné prostředky, jen voda z kohoutku. S velmi připálenou mastnotou nám pak pomůže nástavec s kartáčem.

Po každém mytí je třeba mřížku osušit hadříkem nebo ji nechat volně uschnout.

Prevence je základ

Pokud se nám nechce trávit hodiny drhnutím připálenin, stačí pravidelná péče. Po každém větším vaření je vhodné mřížky otřít hadříkem namočeným v teplé vodě se saponátem a dobře je osušit. Tím si ušetříme spoustu času a práce a sporák bude vždy zářit čistotou.

Náš tip: Příprava rajské omáčky může znamenat náročný proces úklidu, ale za vynikající jídlo to stojí. Přichystejte si ho podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku