Pět nejlepších jídel ze zbytků: Zapečené knedlíky nebo pomazánku z pečeného kuřete si zamilujete
12. 3. 2025 Vaření
Stává se vám, že toho někdy navaříte víc, než sníte? Vyhazovat zbytky jídla by ovšem byla škoda. Některé můžete ještě proměnit do podoby zcela nových vynikajících pokrmů, na nichž si ještě všichni pochutnají a ani nepoznají, že dojídají zbytky z včerejšího oběda.
Co se zbytky jídel?
Plýtvání potravinami je jedním z problémů současného světa. Spousta lidí totiž vyhazuje velké množství potravin, které by se daly ještě výborně využít. Nejde jen o to, co si domů koupíte a pak vyhazujete, protože jste na to v narvané ledničce zapomněli, a propadlo vám datum spotřeby.
Často se vyhazují zbytky již navařených jídel (obvykle příloh), protože jste to trochu přehnali s množstvím. I z nich lze ještě vykouzlit nějakou dobrotu. Stačí se jen inspirovat našimi tipy.
Mohlo by vás zajímat
Co se zbytky vařené rýže
Odhadnout množství rýže není jednoduché, často se tedy stává, že právě tato příloha zbyde. Pokud jste ji po vychladnutí uložili do lednice, čímž jste zabránili šíření bakterií, můžete ji dále využít do jiných pokrmů.
Tím asi nejjednodušším jídlem, které uděláte z uvařené rýže, je rizoto. Stačí osmahnout cibulku, přidat zeleninu (mrkev, papriky, hrášek), případně zbytky vařeného či pečeného masa, a nakonec rýži a vše společně prohřát nebo osmahnout.
Vařenou rýži lze rovněž použít jako zavářku do polévek (třeba té rajčatové), můžete ji také vmíchat do mletého masa a použít pak jako náplň do pečených paprik. Ze studené se rovněž nabízí udělat sytější salát.
Náš tip: Hledáte-li něco méně tradičního, zkuste populární italský předkrm kuličky arancini.
Co se zbytky bramborové kaše
Ani bramborovou kaši nemusíte vyhazovat, neboť má spoustu možností využití. Pokud ji zapečete s mletým masem a zeleninou, vytvoříte anglickou specialitu známou jako pastýřský koláč.
Z těsta z bramborové kaše, mouky a vajec vytvoříte i vynikající bramborové placky nebo lokše. Získáte tak zase trochu jinou přílohu, a pokud je potřete povidly, máte výborný dezert.
Náš tip: Bramborovou kaši je možné využít i k zahuštění polévek nebo z ní rovnou udělat polévku podle našeho receptu.
Mohlo by vás zajímat
Co se zbytky pečeného kuřete
Sníst celé kuře na oběd může být pro menší rodinu problém. Nejčastěji pak zbývají prsíčka, která nejsou tak šťavnatá.
Zbylé pečené maso, a nejen to kuřecí, se výborně hodí rovněž jako náplň do sendvičů, burgerů nebo tortill. Stačí je nakrájet na plátky nebo natrhat, přidat zeleninu a nějaký dresink a naplnit vším toastový chleba nebo burgerové housky.
Využít lze i obraný skelet. Stačí jej povařit ve výpeku z kuřete, přidat trochu vody a získáte skvělý základ na polévku a ani nepotřebujete další maso na vývar.
Náš tip: Z pečeného kuřecího masa se dá udělat i tato vynikající pomazánka podle našeho receptu.
Houskové knedlíky
Když vám zůstanou po nedělním obědě houskové knedlíky, první možností, která vás asi napadne při přemýšlení, co s nimi, jsou knedlíky s vejci. I tento obyčejný pokrm se dá udělat jako delikatesa, stačí když budete postupovat podle tipů v našem starším článku.
Zajímavým nápadem na využití houskových knedlíků je i recept bývalého účastníka soutěže MasterChef Česko Adama Runduse – hornickej knedlík obložený pastrami (specialitou z hovězího hrudí).
Náš tip: Knedlíky můžete zapéct i jako šunkofleky podle našeho receptu.
Když zbydou těstoviny...
Se zbylými těstovinami je to asi nejjednodušší. Zřejmě nejoblíbenějším receptem z nich jsou různé těstovinové saláty, jichž je celá řada. Těstoviny můžete nakombinovat s masem, šunkou, tuňákem z konzervy a s různými druhy zeleniny.
Rychlým pokrmem na večeři mohou být tyto jednoduché těstovinové placičky. Zajímavé jsou rovněž chipsy z těstovin, které snadno uděláte v horkovzdušné fritéze.
I těstoviny můžete zapéct třeba s uzeným masem nebo šunkou a rozšlehaným vajíčkem nebo se smetanovou omáčkou a kuřecím masem nebo s různými druhy sýrů a smetanou jako americkou specialitu mac and chesse neboli makarony se sýrem.
Náš tip: Pokud k těstovinám přidáte boloňské ragú a bešamel, vytvoříte jednodušší verzi klasických italských lasagní. Ty můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více