Míša řezy: Nadýchaný korpus nevysušte, na náplň zkombinujte tvarohy a čokoládovou polevu nalévejte na studený základ
14. 3. 2025 Vaření
Míša řezy jsou efektní lahůdkou, která ale vyžaduje pečlivost a trpělivost. Poradíme, na co si dát pozor, a jak tento zákusek přivést k dokonalosti, aby zmizel z talíře rychlostí blesku
Míša řezy
Míša řezy – kdo by je neznal? Oblíbený zákusek s kakaovým korpusem, jemnou tvarohovou vrstvou a lesklou čokoládovou polevou patří k tomu nejlepšímu, co česká domácí cukrařina nabízí. Možná právě proto si je často připravujeme ke slavnostním příležitostem, rodinným oslavám, ale i jen tak „na zub" ke kávě. Na první pohled se zdá, že je to jednoduchý moučník, který zvládne každý. Jenže každý, kdo je už někdy pekl, ví, že zdání klame.
Míša řezy totiž patří k těm, které vypadají jednoduše, ale přesto vyžadují pečlivost a pár důležitých znalostí. Stačí malá chyba – a místo krásně vrstveného dezertu s hladkým krémem a rovnou polevou vytáhneme z lednice rozteklý, popraskaný nebo jinak nepovedený výsledek.
Kolikrát jste už slyšeli větu: „Dělala jsem Míša řezy a čokoláda se mi hrozně lámala při krájení!" nebo „Krém mi vůbec neztuhl, co s tím?" Poradíme, jak se vyvarovat nejčastějších chyb, aby vaše Míša řezy vypadaly (a chutnaly) jako z cukrárny.
Mohlo by vás zajímat
Jak na nadýchaný pevný korpus
Kakaové piškotové těsto potřebuje lehkost, ale pokud bílky nebo celé těsto přešleháme, korpus může být hutný a popraskat. Pokud použijeme příliš velký plech, těsto bude nízké a suché. Ideální je klasický menší plech (cca 30 × 20 cm), aby měl korpus správnou výšku. Každá trouba peče jinak. Ke konci pečení sledujeme upečenost a zkontrolujeme ji pomocí testu špejlí – měla by vyjít suchá, ale těsto nesmí být vysušené.
Jak na jemný tvarohový krém
Tučný tvaroh ve vaničce je krémový, ale příliš řídký. Klasický kostkový tvaroh moc hutný a špatně se roztírá. Vyplatí se proto kombinace obou.
Máslo v pokojové teplotě zaručí hladký krém bez hrudek. Margarín nebo máslové náhražky mohou změnit chuť a strukturu. Pokud máme rádi méně sladké, je vhodné ochutnávat při přípravě. Krém musíme dát do lednice opravdu dobře vychladit, jinak z něj poleva steče nebo se vpije do krému.
Mohlo by vás zajímat
Jak přichystat čokoládovou polevu
Kvalitní hořká čokoláda + trochu másla (nebo smetany ke šlehání) zajistí, že poleva nebude tvrdá jak kámen, ale pěkně se bude krájet. Čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni hlídáme, aby se nepřehřála a nesrazila.
Jak na krásné řezy
Nůž namočený do horké vody a otřený do sucha udělá čistý řez a čokoláda nebude praskat. Celé řezy necháme pořádně ztuhnout (ideálně několik hodin nebo přes noc), aby se krém a poleva spojily a držely tvar.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit Míša řezy
Na plech o rozměru 35x25 cm nebo dortovou formu o průměru 23 cm potřebujete: 6 vajec velikosti L, 100 g moučkového cukru, 20 g oleje, 120 g polohrubé mouky, 1 lžičku kypřicího prášku a 30 g kakaa. Krém: 250 g másla (nebo 250 g mascarpone), 500 g měkkého tvarohu (v kostce), 250 g tvarohu ve vaničce (tučného), 130 g moučkového cukru a 20 g vanilkového cukru. Poleva: 120 g čokolády na vaření, 100 g másla (nebo Hery), 2 lžíce mléka (nebo 250 ml smetany ke šlehání 33 % a 200 g čokolády na vaření).
Jak na to? Plech vymažte tukem, vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Vejce rozklepněte a rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte olej, mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakaem a opatrně vmíchejte ušlehaný tuhý sníh. Vytvořené těsto vlijte a rozetřete na připravený plech, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15-20 minut. Po upečení nechte piškot vychladnout.
Během chladnutí korpusu připravte jemný krém. Vyšlehejte máslo pokojové teploty s cukrem a zašlehejte tvaroh o stejné teplotě. Vychladlý piškotový plát potřete krémem a nechte v chladu ztuhnout. Čokoládovou polevu připravte tak, že do rozpuštěného tuku nalámejte čokoládu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Za stálého míchání postupně přidávejte po lžících mléko. Hladkou polevou polijte moučník a nechte ztuhnout.
Náš tip: Přichystejte si lahodné Míša řezy podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat