Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečné taštičky, které zachránily jedno francouzské město. Zvládnou je i začátečníci a nejlépe chutnají čerstvé a ještě teplé
Zdroj: Pixabay, RitaE

Plněné taštičky nebo šátečky jsou oblíbené v mnoha kuchyních, nejvíc však ve Francii, kde se jim říká chaussons, a v anglicky mluvících zemích - tam jsou známé jako turnovers. Nejčastěji se plní jablky, ale mohou být i s jiným druhem ovoce, případně klidně i slané. Chutnat budou vždy skvěle.  

Jednoduché jablečné taštičky

Jablečné taštičky nebo šátečky jsou jedním z nejjednodušších moučníků vůbec, hlavně tehdy, když je připravíte z kupovaného listového těsta. Klidně ovšem můžete sáhnout po domácím, taštičky pak budou rozhodně ještě lepší a máslovější.

Jde vlastně jen o moučník z klasického listového těsta, které se naplní, přehne se přes náplň, utěsní a upeče. Právě ze způsobu přípravy je odvozen název turnovers, což doslova znamená „překlápěče" nebo „obrácené".

Různé tvary, různé náplně

Taštičky jsou dokonalou kombinací křehkého a křupavého listového těsta, v němž jsou zabalená voňavá a sladká jablíčka ochucená skořicí, případně i jiným kořením, třeba badyánem. Taštičky mívají nejčastěji trojúhelníkový tvar, ale mohou být případně i obdélníkové. 

Do listového těsta lze zabalit i třešně, jahody, borůvky, broskve nebo třeba pudink. Je možné je připravit i naslano (například s hovězím, kuřecím, sýrem a špenátem) – takové jsou pak obdobou mexických empanadas. Nejčastější jsou ale turnovers jablečné, plněné na másle podušenými jablíčky, přičemž tato náplň se báječně snoubí s voňavým máslovým těstem. 

Jako malé pantoflíčky

Navzdory zdánlivé obyčejnosti tohoto sladkého pečiva se s turnovers pojí poměrně zajímavý příběh. Kořeny tohoto moučníku lze hledat ve Francii, kde se mu říká Chaussons aux Pommes. Tento název znamená znamená „bačkůrky" nebo „pantofle“, neboť tvar tohoto pečiva připomíná měkké pantoflíčky.  Někdy se tak můžete setkat i s anglickým výrazem Lady’s Slippers – tedy dámské pantofle. 

Moučník, který zachránil město

První písemný doklad o pečivu pochází z roku 1753, tyto malé šátečky se však vyráběly mnohem dřív. Podle legendy se v roce 1630 v městečku Saint Calais ve francouzském regionu Sarthe rozšířila epidemie. Zdejší hradní paní chtěla místním obyvatelům trochu usnadnit život a ulevit jim od jejich utrpení, proto chudým rozdala mouku a jablka.

Ti z nich upekli Chausson aux Pommes a jen díky tomu ve městě epidemii překonali. Dodnes se tu proto vždy v září konají oslavy právě na počest Chausson aux Pommes. Všichni místní pekaři pak tyto taštičky pečou a rozdávají lidem na ulicích. V 19. století se pečivo dostalo za velkou louži, kde se rovněž stalo velmi oblíbeným. 

Recept na Chausson aux Pommes 

Pokud máte rádi jablečné moučníky, můžete tyto jablečné taštičky vyzkoušet. Oceníte je na snídani, doma k odpolední kávě i jako svačinu na výletě. Jak na ně? 

Budete potřebovat: 400 g listového těsta, 3 jablka, 30 g moučkového cukru, 1 lžíci vody, 1 tyčinku skořice, 1 vejce na pozlacení Na sirup si připravte: 20 ml vody a 20 g cukru. 

  1. Nejprve omyjte a oloupejte jablka. Odstraňte jádřince a semínka a jablka nakrájejte je na kousky. Třetinu jablek vložte do hrnce s cukrem a vodou. Vařte na mírném ohni 10 minut a pravidelně míchejte. 
  2. Přidejte druhou třetinu kousků jablek a tyčinku skořice. Přikryjte a vařte dalších 10 minut. Nakonec přidejte poslední třetinu jablek. Přikryjte a duste dalších 10 minut. Tento třífázový proces vaření zajistí, že se směs rozplývá v ústech a kousky jablek jsou na skus křupavé. Odstraňte pokličku a vařte ještě 5 minut na mírném ohni, aby se vypařila přebytečná tekutina. 
  3. Listové těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 4 mm. Vykrájejte z něj oválky pomocí vykrajovátka nebo pomocí papírové šablony nožem. Z uvedeného množství byste měli vytvořit asi osm taštiček. 
  4. Kousky těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem a do středu každého kousku naneste lžičkou náplň. Okraje potřete vodou, přeložte je přes náplň a prsty nebo vidličkou pevně přitiskněte, aby náplň během pečení nevytekla ven. 
  5. Taštičky pak potřete rozšlehaným vejcem a vložte asi na 1 hodinu do chladničky. Předehřejte troubu na 220 °C, vložte do ní plech s šátečky, snižte teplotu a taštičky pečte 35 minut při 180 °C.
  6. Těsně před koncem pečení si připravte sirup povařením vody s cukrem asi 2 minuty. Jakmile taštičky vyndáte z trouby, potřete je sirupem. Díky tomu budou krásně lesklé. 

Náš tip: Milovníci jablečných dezertů si mohou upéct i tento křehký koláč podle našeho video receptu


Zdroje informací: 
Thespruceeats.com: Apple Turnovers
Milkandhoneythebakery.com: The Apple Turnover, The Pastry That Saved an Entire Village
Thatskinnychickcanbake.com: Chaussons aux Pommes
Saint-calais.fr: Fête du Chausson aux Pommes
Iletaitunefoislapatisserie.com: Chaussons aux pommes - recette maison

Recepty k tomuto článku