Křehký mřížkový koláč: Každé sousto se rozplyne na jazyku, když sáhnete po studeném máslu a těsto správně zpracujete
17. 3. 2025 Vaření
Křehký mřížkový koláč je vynikající volbou, když chceme lahodný moučník na plech. Je ho dostatek, takže hezky poslouží i jako pohoštění pro návštěvu. A jeho příprava je snadná.
Křehký mřížkový koláč
Dnes pro vás máme tip na výborný křehký mřížkový koláč, který zachutná všem milovníkům lineckého cukroví. Křehké máslové těsto krásně ladí s jemně kyselou rybízovou marmeládou. Sice lépe chutná po odležení, ale pro jeho chuť ho často sníme ještě vlažný.
Vyplatí se po jeho přípravě sáhnout, když máme chuť na něco sladkého, ale nechceme trávit celé odpoledne u trouby. Spojuje jednoduchost domácího pečení a výsledek, který vypadá i chutná jako z cukrárny. Patří mezi tradiční a nenápadné moučníky, má své nezaměnitelné kouzlo, a když se povede, okouzlí nejen na pohled, ale i na první sousto.
Máslové, jemné a křehké těsto se báječně rozplývá na jazyku, v kombinaci s pikantní marmeládou vytváří ideální sladkou tečku k odpolední kávě nebo čaji.
Pokud si dáme pozor na pár důležitých detailů při přípravě těsta, odměnou bude dokonale křehký, voňavý a krásně propečený moučník, který bude chutnat ještě lépe druhý den.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě lineckého těsta
Pro opravdu jemné, voňavé a chutné těsto je nejlepší použít máslo, ideálně studené a nakrájené na kostky, které rychle zapracujeme do mouky. Mouku se vyplatí předem prosát a cukr zvolíme moučkový, pak bude těsto krásně jemné.
Do těsta je třeba použít studené máslo a těsto rychle vypracovat. Neměli bychom ho ani zbytečně ohřívat rukama. Protože linecké vyžaduje chlad, necháme ho 15-20 minut odležet v lednici. Pokud by to bylo déle, bylo by těsto tvrdé a špatně by se s ním pracovalo.
Těsto krásně provoní jemně nastrouhaná citronová nebo pomerančová kůra a vanilka. Špetka soli navíc zvýrazní chuť másla.
Aby těsto zůstalo jemné a nevysušilo se, je vhodné ho vyválet mezi dvěma pečicími papíry. Díky tomu se obejdeme bez zbytečného podsypávání a těsto nebude zbytečně vysušené.
Linecké se vyplatí péct na nižší teplotu, aby zůstalo krásně světlé a křehké. Ideální teplota pro pečení je zhruba 180 °C.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak na křehký mřížkový koláč
Na plech mřížkového koláče potřebujete: 560 g polohrubé mouky, 250 g másla (nebo Hery), 250 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, rybízovou marmeládu a tuk na vymazání plechu.
Jak na to? Z hodně povoleného másla a ostatních surovin vypracujte linecké těsto a nechte ho v lednici odpočinout.
Pak těsto rozválejte, můžete i nadvakrát, těsto je křehké a snadno se trhá. Asi dvě třetiny těsta rozválejte na tukem vymazaný plech a potřete ho pikantní marmeládou. Zbylou třetinu těsta rozválejte a nakrájejte rádýlkem na pásky, které ozdobně rozložte na marmeládu. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.
Náš tip: Upečte si vynikající křehký mřížkový koláč podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více