Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cikánský řízek: Na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté placičky z kuřecího masa překvapí výraznou až lehce pikantní chutí
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Cikánské řízky jsou rychlé a chutné placičky z kuřecího masa, cibule a kořeněného těstíčka. Vychutnejte si je k obědu či večeři, skvěle chutnají s bramborem, máslem a čerstvou zeleninou.

Cikánský řízek

Hledáte rychlý a chutný recept na oběd či večeři, který bude jiný než klasické řízky? Pak vás možná zaujmou cikánské řízky – netradiční jídlo, které s klasickými řízky nemá kromě názvu mnoho společného. Místo tradičního plátku masa v trojobalu si totiž připravíte šťavnaté kuřecí placičky plné výrazné chuti.

Co jsou to cikánské řízky?

I když slovo „řízek“ většině z nás připomíná maso obalené ve strouhance, u cikánských řízků jde o něco jiného. Jsou to kuřecí nudličky smíchané s cibulí a kořeněným těstíčkem, které se smaží na pánvi dokřupava. Výsledek připomíná malé placičky nebo řízečky, které vynikají svou šťavnatostí a výraznou chutí. Navíc jsou rychlé na přípravu, takže ideální volba, když potřebujeme něco „narychlo“. Cikánské se jim říká nejspíš pro směs koření, více pikantní pokrm z nich můžeme přichystat přidáním pálivé papriky, nebo dokonce chilli.

Proč vyzkoušet cikánské řízky?

  • Rychlé a jednoduché na přípravu
  • Chutné a šťavnaté
  • Z jedné misky rovnou na pánev
  • Vhodné i zastudena – ideální na cesty či piknik

Pokud hledáme rychlý a netradiční recept, cikánské řízky jsou skvělou volbou. Stačí pár základních surovin, trocha koření a za chvíli máme na stole voňavou a chutnou večeři, která potěší celou rodinu.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak na cikánský řízek

Na 4 porce potřebujete: 400 g kuřecího masa, 4 vejce, 3-4 střední cibule, 4 lžíce bramborové moučky (solamyl), 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře, 1 lžičku mleté papriky, 0,5 lžičky kari, 1 lžíci sójové omáčky a olej na smažení. Příloha: brambory (ideálně nové), máslo, pažitka a čerstvá zelenina.

Jak na to? Kuřecí maso nakrájejte na nudličky a dejte do misky. Přidejte všechny vyjmenované ingredience i očištěnou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Vše pěkně promíchejte. Mezitím dejte vařit brambory.

Na rozpálenou teflonovou pánev s olejem nandejte lžící kopečky připravené kuřecí směsi. Rozprostřete je na malé řízečky a usmažte je. Podávejte s novými bramborami s máslem, obložené čerstvou zeleninou. Posypte čerstvou pažitkou.

Náš tip: Připravte si cikánský řízek podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku