Čingischán: Krutý bojovník a sjednotitel Mongolska jedl polévku z pečeného vlka a masové koláče s „čertovým lejnem“
15. 3. 2025 Historie a zajímavosti
Jeden z nejznámějších, ale také nejkrutějších středověkých asijských vojevůdců Čingischán nezapřel kočovné geny. To se projevovalo i na jeho stravování, protože byl zvyklý na ovčí a kozí mléko a výrobky z něj. Jídelníček zpestřovalo maso z ulovených divokých zvířat.
Kdo byl Čingischán?
Kontroverzní hybatel světových dějin se pravděpodobně narodil v roce 1162 jako Temüdžin. Čingischán, jak se mu později říkalo, znamená velký vládce. Byl ještě malý, když mu Tataři zavraždili otce, který byl vůdcem mongolského kmene Bordžiginů.
Čingischán se už jako mladík stal kmenovým vůdcem, který postupně porazil Tatary a dobýval jedno území za druhým. V roce 1206 ho vůdci mongolských kmenů na svém sněmu jmenovali velkým chánem (vládcem) všech Mongolů.
Čingischán s matkou a bratry v dětství byli kočovníky. Nomádský způsob života tak ovlivňoval jejich stravu.
Mohlo by vás zajímat
Maso bylo vzácné
V drsných stepích přežívali díky rybolovu a konzumaci menší divoké zvěře, ovoce, zeleniny i bylinek. K dispozici sice byla stáda ovcí, koz, koní, velbloudů či jaků, které Mongolové pásli, ale zvířata měla především cenu jako zdroj mléka. Z něj se vyrábělo máslo, sýry, jogurty a tvaroh, z koňského mléka pak fermentovaný a lehce alkoholický nápoj dnes známý jako kumys.
Vítaným doplňkem každodenní stravy bylo každé zvíře ze stáda, které zemřelo přirozenou smrtí, nebo bylo příliš staré na to, aby drželo krok se stádem.
Mohlo by vás zajímat
S jídlem se neplýtvalo
Mongolové byli velice šetrní a využili pak ze zvířete doslova vše. Už při porážce nařízli tepnu, aby vytekla krev, z které vyráběli klobásy. Z kostí a zbytků se připravovaly vývary, které se zahušťovaly jáhlami nebo tvarohem.
Maso se nejčastěji konzumovalo vařené, protože to bylo rychlejší než pečeně, a tak se neplýtvalo při přípravě jídla dřevem. Oblíbeným způsobem úpravy masa bylo sušení. Sušené maso bylo důležité pro pastevce i válečníky.
Při vzácných příležitostech, jako byly svatby, setkání kmenových náčelníků či volba nového vůdce, se pořádaly hostiny. Na nich se servírovalo koňské maso, které bylo považováno za luxusní, ale podávalo se i maso skopové či jehněčí.
Mohlo by vás zajímat
Polévka z pečeného vlka měla dodat sílu
Čingischán se samozřejmě nemusel v jídle omezovat a jídelníček si zpestřoval například medvědími tlapami, které měly zvyšovat odolnost v zimním období. Oslí maso zase údajně potlačovalo deprese a zamezovalo nadýmání.
Vlci byli považováni za silná zvířata, proto se věřilo, že jejich konzumací se síla přenese na lidi. Nejoceňovanější byla vlčí kýta, která se nejprve opekla a pak se z ní vařila polévka ochucená pepřem a kurkumou.
Sjednotitel mongolských kmenů si postupně mohl dovolit lahodná jídla na dobytém čínském území, kde ochutnal nudle a zkusil rýžové víno.
Mohlo by vás zajímat
Masový koláč s „čertovým lejnem“
Nejoblíbenější Čingischánovou pochoutkou ale byl masový koláč s „čertovým lejnem“. A co si pod tím máme představit?
Tzv. čertovo lejno je koření, které známe pod názvem asafoetida nebo ločidlo. Rostlina se podobá petrželi, z jejího kořene vytéká po naříznutí bílá tekutina, která na vzduchu tuhne v hnědou, nepříjemně zapáchající i silně nechutnou hmotu. Usušený kořen ale připomíná intenzivní kombinaci česneku, cibule, římského kmínu a soli.
Jehněčí či skopové maso se nadrobno nasekalo, ochutilo již zmiňovaným kořením, pepřem a koriandrem. Z masa se tvarovaly ploché koláče, které se smažily v rozpáleném tuku.
Čingischán se dožil 65 let, v srpnu 1227 podlehl morové infekci. Jeho potomci ještě několik století po Čingischánově smrti ovládali nástupnické státy, poslední z nich, Krymský chanát, zanikl dokonce až koncem 18. století.
Zdroje informací:
worldhistory.org: Food & Drink in the Mongol Empire
tastinghistory.com: Ròubǐngr (Lil’ Meat Cakes)
kdojeto.superia.cz: Čingischán
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Náš život s celiakií: Sladký dýňový chlebíček chutná u nás doma všem. Ani nepoznáte, že je bezlepkový
Jedním z typických dýňových dezertů je dýňový… Číst více
Likérové špičky: Připravte si oblíbený zákusek na vánoční stůl
Příprava špiček nepatří mezi nejjednodušší recepty na zákusky, ale při troše zručnosti je každá hospodyňka zvládne. Recept se skládá z několika… Číst více
Jak připravit hovězí roštěnou v šesti jednoduchých krocích. Jakou část masa zvolit
Vysoký roštěnec je blíže k hlavě zvířete. Je tučnější, tedy i šťavnatější. Steak z tohoto masa se nazývá Rib Eye nebo také Entrecote. Vysoký roštěnec… Číst více
Retro okénko: Perníčky ruměnky s voňavou polevou obsahují máslo a rum, jsou krásně měkké a nadýchané, na přípravu snadné
Ruměnky neboli rumové perníčky jsou pro mnohé… Číst více
Poleva je korunou mnoha druhů cukroví: Košíčky ochutí výrazná čokoládová, perníčky zase jemná cukrová. A jak je připravit?
Jedním z posledních kroků v předvánočním pečicím… Číst více
Celer bulvový, řapíkatý a listový: Všechny odrůdy vyséváme již v únoru
Celer pomalu klíčí a má dlouhou vegetační dobu, proto jej vyséváme velmi brzy - obvykle již v únoru. Na vrstvu výsevního substrátu vysejeme droboučká… Číst více
Cukrová poleva: Jak připravit polevu na žloutkové věnečky a další moučníky
Polevy jsou jakousi pomyslnou třešničkou na dortu. Pozvednou chuť i vzhled nejen vašich sladkých dobrot, ale také litých buchet a perníků. Připravte… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Náš život s celiakií aneb Co na to máma, když se bezlepkovou stane dcera Áňa. Začátky jako z nepovedené pohádky
Vyřadit ze stravy lepek je v současné době v módě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více