Česká čína: Fenomén, který si podmanil tuzemskou kuchyni. Trik se škrobem dodá masu křupavost a omáčce perfektní chuť
18. 3. 2025 Vaření
Když se v Česku řekne „čína“, málokdo si představí autentické pokrmy z Asie. Spíš si vzpomeneme na českou verzi čínské kuchyně, která je specifická, upravená podle místních chutí a dostupných surovin. Co stojí za úspěchem české číny a jak si ji velmi rychle a snadno připravit?
Asie pro našince
Před revolucí byla možnost ochutnat exotická jídla omezená. První „čínské“ restaurace se u nás začaly objevovat v 60. a 70. letech, často vedené vietnamskými kuchaři. Legendární podniky jako byl ten v pražské Vodičkově ulici nabízely tehdy nevídané pokrmy – smažené nudle, kuřecí maso po asijsku se zeleninou či kachnu na medu. Často však byla tato jídla přizpůsobená českým chutím, například přidáním více omáčky nebo použitím ingrediencí dostupných v tehdejších obchodech.
Mohlo by vás zajímat
Co tvoří českou čínu
Česká čína si vydobyla své podstatné místo v našich kuchyních díky rychlosti přípravy, jednoduchosti a bohaté chuti. Stačí pár surovin – šťavnaté kuřecí, vepřové nebo krůtí maso, barevná směs papriky, cibule a pórku a samozřejmě hustá omáčka ze sójovky a solamylu. Jako příloha nikdy nezklame klasická rýže nebo křupavé smažené nudle.
Kouzlo české číny spočívá v její variabilitě, můžete si ji dopřát ve sladkokyselé verzi, s pikantním nádechem chilli nebo v jemnější podobě se zázvorem. Nejlepší na celém je, že máte jídlo hotové za pár minut. Stačí nakrájet maso, orestovat ho se zeleninou na pánvi nebo v horkovzdušné fritéze, přidat voňavý česnek, sójovou omáčku a solamyl, a máte dokonalou večeři nebo oběd, který chutná jako z oblíbené restaurace.
Jakou zeleninu zvolit
Do „české“ číny se tradičně používá zelenina, která je běžně dostupná a známá v české kuchyni. Základem bývá paprika v různých barvách, která dodá jídlu nejen sladkost, ale i pestrost. Dále se přidává cibule, ať už klasická nebo červená pro jemnější chuť, a mrkev nakrájená na nudličky, která přinese lehkou sladkost a pěknou barvu. Často se používá také pórek, který má jemnější chuť než cibule, a žampiony jako dostupná náhrada za exotické houby.
Pokud chcete čínu připravit v modernější a lehčí variantě, můžete sáhnout po méně obvyklé zelenině. Skvělou volbou je cuketa, která změkne a dobře nasákne omáčku, nebo brokolice, kterou je ideální přidat až na konec, aby zůstala křupavá. Cukrový hrášek zase dodá svěží a lehce sladkou chuť. Místo žampionů lze použít hlívu ústřičnou, pokud chcete experimentovat, můžete zkusit i fenykl, baby špenát nebo mangold.
Česko-čínská klasika
Dnes, v době snadné dostupnosti autentických asijských surovin, se někteří snaží připravovat tradičnější varianty čínských jídel. Přesto česká čína neztrácí své kouzlo, což dokazuje i recept, který na svém instagramovém účtu nabídl uživatel dave_lifestyle._, který ukázal, že skvělá čína počesku se dá připravit rychle a snadno.
Rychlá čína
Na přípravu skvělé české číny budete potřebovat: Na čínu: 2 kuřecí prsa, 1 lžíci bramborového škrobu (solamylu), 2 kapie, 1 pórek, 1 cibuli, sůl a pepř. Na omáčku: 3 lžíce tmavé sójové omáčky, 2 lžíce normální sójové omáčky, 1 lžíci medu (nebo 2 cukru), 2 lžíce sweet-chilli omáčky (nebo kečupu) a 1 lžíci škrobu, rozmíchanou v cca 250 ml vody.
Jak na to?
- Kuřecí prsa nakrájejte na menší nudličky a dejte je do uzavíratelné misky, do níž jste nasypali škrob se špetkou soli a pepře. Misku uzavřete a pořádně s ní zatřepejte, aby se maso hezky obalilo.
- Kapii nakrájejte na nudličky, pórek na kolečka, cibuli na půlkolečka.
- V hlubší pánvi rozpalte olej a pak do ní vložte maso. Orestujte ho a poté přidejte zeleninu. Vše společně restujte a občas promíchejte.
- Když jsou maso i zelenina dostatečně opečené, přidejte obě sójové omáčky a sweet-chilli omáčku a znovu vše promíchejte.
- Přidejte solamyl rozmíchaný ve vodě. Znovu zamíchejte, můžete dokořenit podle chuti. Nakonec činu dochuťte medem, promíchejte a můžete podávat.
- Jako příloha se nejlépe hodí klasická rýže.
Náš tip: Podle našeho video receptu připravíte chutnou čínu z vepřového masa.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více