Jak na dokonale krémovou květákovou polévku: Skvělé chuti pomůže vývar, smetana i špetka muškátového oříšku
14. 3. 2025 Vaření
Květáková polévka patří k oblíbeným zimním polévkám, báječně se ovšem hodí i pro předjaří. Je přesně tou ideální polévkou, jež krásně zahřeje a zasytí v sychravých a chladnějších dnech. Zjemněná smetanou a dochucená muškátovým oříškem chutná skvěle, jsou ale i další možnosti, jak ji vylepšit.
Smažený i jako polévka
Pokud patříte k milovníkům květáku, určitě máte v oblibě i květákovou polévku. Vedle smažených květákových růžiček a květákového mozečku je polévka jednou z nejlepších možností, jak květák zpracovat.
Předností této zeleniny je její jemná, lehce oříšková a nasládla chuť a hlavně její univerzálnost, díky níž ji lze použít do mnoha pokrmů. Snadno také přejímá chutě koření a dalších ingrediencí v pokrmu. Navíc jde o zeleninu, jejíž sezona je prakticky po celý rok, takže je dokonalou ingrediencí do pokrmů i během zimy.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit květákovou polévku?
Květáková polévka je klasikou školních jídelen, v níž se květák často kombinuje s dalšími druhy zeleniny a v polévce se obvykle nechávají kousky. Chcete-li ale udělat luxusnější verzi této polévky, můžete ji pojmout jaký hladký a jemný krém, který zasytí a hodí se i na zahřátí. Pokud jej správně dochutíte, stane se květáková polévka přímo delikatesou.
- Základem je vybrat kvalitní květák, který je pevný a kompaktní. Spodní část hlávky nesmí být měkká. Poznáte jej rovněž podle sněhobílé barvy bez hnědých nebo černých skvrn. Listy by měly by být svěží a neovadlé. A neměl by pochopitelně mít nepříjemnou vůni.
- Samozřejmě můžete květák jen uvařit ve vodě nebo vývaru, lepší chuti ovšem dosáhnete, když jej předem upečete v troubě. Při pečení se totiž zvýrazní oříškové tóny, vařením zůstává květák jemný a krémový. Květák stačí jen rozebrat na růžičky, rozložit je na plech, zakápnout olejem a péct při 180 °C asi 25–30 minut. Pár pečených růžiček si můžete nechat na ozdobu polévky.
- Kromě květáku lze polévku oživit i dalšími druhy zeleniny, třeba pórkem, na zahuštění se hodí brambory, výraznější chuť dodá česnek – ten můžete upéct společně s květákem.
- S chutí květáku se nejlépe snoubí muškátový oříšek, který jí podtrhne chuť a dodá polévce lehce kořeněné aroma. Stačí ho jen špetka. Chcete-li polévku výraznější, můžete přidat mletou papriku (může být i uzená pro kouřový nádech) nebo chilli pro pikantní nádech. Ke květáku se výborně hodí i exotičtější druhy koření, jako je římský kmín či kurkuma. Použít můžete i karí koření nebo směs garam masala.
- Místo vody je samozřejmě lepší použít vývar – nejlépe zeleninový, ale může být i kuřecí.
- Dokonale jemné a krémové chuti dosáhnete přilitím smetany do již rozmixované polévky. Pokud chcete polévku trochu odlehčit, stačí dát jen plnotučné mléko. Další alternativou je smetana kysaná. Pro veganskou veganskou verzi lze použít i různá rostlinná mléka. S karí kořením třeba výborně ladí kokosové mléko.
- Hotovou polévku můžete nakonec ještě zahustit rozšlehanými vajíčky, výborně ji dochutí i strouhaný sýr, třeba parmazán nebo niva.
- Na ozdobu se hodí krutonky z chleba nebo housek, které snadno připravíte podle receptu z našeho staršího článku. Ti, kteří se neobejdou bez masa, mohou polévku ozdobit i dokřupava osmaženou slaninkou.
Recept na vynikající květákový krém
Dostali jste na jemný květákový krém chuť? Tak si jej připravte podle našeho receptu. S pečivem je to ideální a rychlá večeře. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 květák, olej na pečení květáku, 1 l zeleninového vývaru, 1 smetanu ke šlehání, 2–3 lžíce polohrubé mouky, špetku muškátového oříšku, hrst čerstvé zelené petrželky, bílý pepř mletý a sůl.
- Růžičky dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte trochou oleje, osolte a upečte doměkka. Květák vložte do hrnce, zalijte vývarem, přiveďte k varu a ještě chvíli povařte.
- Polovinu smetany rozmíchejte s moukou a za stálého míchání přilijte do polévky. Pak polévku rozmixujte dohladka a dobře promíchejte.
Náš tip: Máte-li v polévce raději kousky zeleniny, můžete si květákovou polévku připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více