Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si připravit domácí mascarpone? Stačí vám na to jen smetana, citronová šťáva a dávka trpělivosti
Zdroj: Toprecepty

Milujete dezerty s mascarpone? Jemný smetanový sýr s krémovopu strukturou ochutí tiramisu i cheesecake. Tuto kalorickou dobrotu si můžete přichystat i sami. A není to ani nijak těžké.

Co je mascarpone a proč si ho připravit doma?

Mascarpone je italský čerstvý sýr s velmi jemnou chutí a krémovou strukturou. V obchodě bývá poměrně drahý, a proto může být domácí výroba nejen zajímavou zkušeností, ale i levnější alternativou. Navíc, pokud si ho vyrobíme doma, máme plnou kontrolu nad surovinami a můžeme si být jistí, že je opravdu čerstvý a bez zbytečných příměsí.

Mascarpone je jemný, smetanový sýr, který se nejčastěji používá do sladkých dezertů, jako je tiramisu, lahodného cheesecake nebo krémových pohárů. Hodí se ale i do některých slaných receptů. 

Domácí příprava mascarpone je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Na co si dát při přípravě domácího mascarpone pozor

Příprava domácího mascarpone vyžaduje nějakou tu dobu na přípravu, ale samotné vaření netrvá dlouho. Nejvíce času zabere chladnutí a odkapávání, s tím je třeba počítat dopředu. Také je důležité dodržet správnou teplotu zahřívání smetany — pokud bude nižší, sýr nezhoustne, pokud vyšší, může se srazit.

Dobrou zprávou ale je, že na výrobu potřebujeme jen dvě běžné suroviny: smetanu ke šlehání a citronovou šťávu.

Jak si vyrobit domácí mascarpone

Mascapone si můžete přichystat ze dvou ingrediencí: 1 litru smetany ke šlehání a 3-4 lžic citronové šťávy.

Jak na to? 

  1. Do hrnce nalijte 1 litr smetany ke šlehání. Tekutinu pomalu zahřívejte a občas ji promíchejte.
  2. Když dosáhne smetana teploty 85-87 °C, nalijte do ní 3 až 4 lžíce citronové šťávy.
  3. Tekutinu míchejte 3 minuty, aniž byste měnili teplotu. Směs začne houstnout.
  4. Vypněte sporák a hrnec nechte 30 minut odstát. Pak si připravte hrnec se sítem a plátýnkem a obsah přes to přelijte.
  5. Hrnec přikryjte potravinovou fólií a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu. Studený hrnec a obsah dejte vychladit do lednice aspoň na 8 hodin.
  6. Vzniklé mascarpone překlopte z plátýnka do mísy.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak dlouho domácí mascarpone vydrží?

Domácí mascarpone je čerstvý výrobek, jeho trvanlivost je kratší než u kupovaného. Doporučuje se spotřebovat do 3 až 4 dnů a uchovávat ho v lednici v uzavřené nádobě. Pokud by mascarpone změnilo vůni, chuť nebo začalo kysnout, už ho raději nepoužívejte.

Náš tip: Mascarpone si můžete připravit i se šlehačkou do podoby lehkého krému podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku