Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lovecký řízek neboli Jägerschnitzel: Podává se s lahodnou houbovou omáčkou a špeclemi, nebo s křupavými hranolky
Zdroj: Wikimedia Commons, By https://www.lieferheld.de - https://www.lieferheld.de/lecker-lexikon/jaegerschnitzel.html, CC BY-SA 4.0

Milovníci řízků zpozorněte. Pokud se vám už klasika trochu omrzela, možná vás nadchne speciální rakouský řízek známý jako Jägerschnitzel. Není to totiž jen tak ledajaký řízek. Podává se přelitý houbovou omáčkou, a i když se to možná nezdá, obě součásti pokrmu se báječně doplňují. 

Řízek s neobvyklou přílohou

Slyšeli jste někdy o Pavlišovském řízku? Tento smažený řízek podávaný s knedlíkem a kysaným zelím mnozí považují za poněkud bizarní pokrm, možná vás tedy překvapí, že v Rakousku, respektive spíš v Německu mají specialitu, která se mu nápadně podobá – alespoň co se netradičního spojení komponentů týče.

Jägerschnitzel je totiž rovněž pokrm sestávající ze smaženého plátku telecího nebo vepřového masa, jenž je v tomto případě doplněný omáčkou s houbami a podává se nejčastěji se špeclemi. Jde o pokrm velmi oblíbený a vedle klasického smaženého řízku jej najdete na jídelním lístku většiny restaurací.

Řízek s houbovou omáčkou

Zvláštní je především německá verze. V Rakousku, ale i v některých částech Německa má totiž Jägerschnitzel podobu přírodního plátku telecího masa, nebo vepřové kotlety opečené na másle. K tomu se pak připravuje omáčka s houbami a rajčaty nebo smetanou.

Na většině území Německa se ovšem podobná výrazná houbová omáčka přelévá přes klasický v trojobalu obalovaný smažený řízek. Netypická pro takový řízek je i příloha, což jsou špecle – vaječné nudle nebo noky typické pro rakouskou i německou kuchyni. Může se ovšem podávat i s hranolky nebo s rýží.

Východoněmecká verze s uzeninou

I v Německu se tímto způsobem připravuje telecí maso, častěji však vepřové. V bývalém Východním Německu pak specialitu upravili ještě víc do levnější verze. Místo masa totiž do strouhanky obalovali speciální měkký salám Jagdwurst.

I na něj patří omáčka – buď houbová nebo rajčatová s kečupem či protlakem, a podává se rovněž s hranolky, špeclemi nebo s těstovinami či šťouchanými brambory. V minulosti pak šlo o oblíbený pokrm východoněmeckých školních jídelen a kantýn.  

Jak na pravý německý Jägerschnitzel?

Máte-li doma ještě nasušené nebo zamražené houby a řízky patří k vašim oblíbeným pokrmům, neváhejte Jägerschnitzel vyzkoušet. Případně do něj můžete použít čerstvé žampiony jako v tomto originálním německém receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 plátky vepřového masa (nejlépe z kýty), cca po 150 g, 3 lžíce mouky, 2 vejce, 100 g strouhanky, přepuštěné máslo na smažení. Na omáčku si připravte: 400 g žampionů (nebo cca 50 g předem namočených sušených lesních hub), 1 cibuli, 50 g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 25 g hladké mouky, 300 ml hovězího vývaru, 200 g smetany na vaření, sůl, pepř, špecle jako přílohu. 

  1. Žampiony nebo lesní houby nakrájejte na plátky a cibuli nadrobno. Na pánvi rozehřejte máslo a nejprve na něm orestujte houby. Přidejte cibuli a také ji orestujte.
  2. Vmíchejte rajčatový protlak, společně osmahněte a zaprašte moukou. Přidejte hovězí vývar a smetanu a omáčku vařte na mírném ohni 10 minut za stálého míchání, dokud nezíská krémovou konzistenci. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku dejte na samostatné talíře. Maso nejprve obalte v mouce, pak je namočte ve vejcích a nakonec je obalte ve strouhance, jako byste dělali klasické řízky.
  4. Na pánvi rozehřejte velké množství přepuštěného másla a řízky smažte 2-3 minuty z každé strany dozlatova. Hotové řízky nechte okapat na ubrousku a podávejte přelité houbovou omáčkou. Jako příloha se hodí špecle nebo hranolky. 

Náš tip: Netradičně obalované řízky navíc doplněné cibulí a slaninou si můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Daringgourmet.com: Jägerschnitzel (Schnitzel with Mushroom Gravy)
Gaumenfreundin.de: Jägerschnitzel nach bestem Rezept – einfach zubereitetWikipedia.org: Jägerschnitzel

Recepty k tomuto článku