Šunka s tvarem přímo do rohlíku: Otestovali jsme horkou novinku a víme, zda stojí za to pro ni vyrazit
15. 3. 2025 Rozhovory a reportáže
Rohlík s máslem a šunkou, svačinka našeho dětství, zažívá možná malou revoluci. Konec krájení nebo ohýbání uzeniny. Český výrobce vytvořil šunku, která je svým tvarem určená přímo „na rohlík“, jak se píše na obalu. Vyrazili jsme do Lidlu prozkoumat, kolik šunka stojí, zda se nákup vyplatí a taky, zda šunka opravdu drží „na rohlíku“.
Všechny tvary šunky
Šunka už se dávno neprodává jen v kulatém nebo hranatém tvaru, například před Vánocemi jsou v Tesco i jinde k dostání šunky ve tvaru kapra, v Makru můžete zase pořídit šunku ve tvaru srdce a k mání bývají i šunky vypadající jako malé prasátko.
Ovšem šunka, která přesně sedne na rohlík, to tady ještě nebylo. Podle výrobců už od teď nehrozí žádné krájení ani překrajování plátků, šunku zkrátka stačí jen vložit do rohlíku a je hotovo. Tvar uzeniny by měl hlavně urychlit přípravu svačin.
Pokud si právě říkáte, že jste dosud nic nekrájeli, ale zkrátka plátek šunky jen ohnuli, tak jsme na tom stejně. Přesto jsme se rozhodli novinku otestovat a zjistit pro vás, kolik stojí, jak chutná, jaké má složení a jak tedy do rohlíku i na něj pasuje.
Mohlo by vás zajímat
Šunka, kam se podíváš
Vyrazili jsme do pražské prodejny Lidl na Žižkově a v záplavě šunek jsme tu „rohlíkovou“ museli trochu hledat. Nakonec se podařilo, byť byla zastrčená do levého rohu, a tak snadno k přehlédnutí. Výrobek české firmy MP Krásno má 100 g a uvnitř najdete 12 plátků šunky.
Cena je lidová. Šunka na rohlík se prodává za 22,90 korun. Horší to je s obsahem masa. Připomeňme, že vepřové šunky se podle vyhlášky o mase a masných výrobcích rozdělují do tří jakostních tříd.
Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 89 % masa, šunka výběrová má nejméně 72 % masa a šunka standardní by měla mít kolem 55 % masa (podrobněji na konci článku).
Šunka na rohlík tak spadá do prostřední kategorie, obsahuje totiž 80 % masa. Tomu odpovídá i nižší cena. Ovšem, jak jsme zjistili, za stejné peníze lze v pražském Lidlu pořídit výrobky kvalitnější.
Za 22,90 Kč zde totiž pořídíte výběrovou šunku s obsahem masa 85 %. Dokonce jsou v regálu obě šunky nedaleko od sebe a obě pod stejnou značkou Pikok. V regálu jiném, kde byly produkty v akci, jsme si všimli šunky nejvyšší jakosti s obsahem masa 96 % a cenou rovněž 22,90 Kč. I tato šunka nese značku Pikok.
V čem tkví tedy výhody rohlíkové šunky? Evidentně jen ve tvaru, který by měl, dle nápisu na obalu, sednout přesně na rohlík. Nevíme sice, proč na rohlík, a ne do rohlíku, ale zkusili jsme obě varianty a šunka drží tam i tam.
Rohlíky jsme pořídili taktéž v Lidlu a doma otestovali chuť klasické české sváči v netradičním formátu.
Jak chutná šunka na rohlík?
Šunka na rohlík nechutná špatně, a pokud jste zvyklí na tuto kategorii, tedy výběrovou, asi vás ničím neurazí. Tvar šunky je opravdu téměř přesně do rohlíku, vyčnívá jen nepatrně.
Na druhé straně si přiznejme, že pokud můžeme mít za stejnou cenu vyšší kvalitu, asi to stojí za trochu té "námahy" s ohnutím plátku uzeniny do pečiva. Výrobek a celý humbuk kolem je tak spíš marketingový tah. Ostatně, utahují si z něj i sami zákazníci na sociálních sítích.
„Tak to je zlé. Tým inovátorů z konkurenčního řetězce zrovna pracoval na rohlíku ve tvaru šunky - a teď tohle. Kapitalismus dovede být neúprosný,“ napsal pod příspěvek o šunce český marketingový expert Martin Jaroš.
„Šunkový salám v Lidlu má sice 90 % masa a stojí 19.90 Kč. Ale je pravda, že je na housku," neodpustila si Petra Žižková.
Další poukazovali na to, že pro milovníky housek žádná speciální šunka není a je to nespravedlivé. Každopádně, novinka nás pobavila, a zda si najde své zákazníky, na to si rádi počkáme. Jak šunka vypadá i jak sedí na rohlíku, na to podívejte v naší galerii:
Fotogalerie - Šunka s tvarem přímo do rohlíku: Otestovali jsme horkou novinku a víme, zda stojí za to pro ni vyrazit
Něco navíc: Jak se liší jakosti vepřových šunek a podle čeho se při výběru orientovat:
- Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 89 % masa, ve složení se nesměji nacházet barviva, škroby ani jiné přidané živočišné či rostlinné bílkoviny. Tyto šunky jsou vyrobené z celé části masa (třeba vepřové kýty), nebo z celých svalů (kuřecích či krůtích prsou).
- Šunka výběrová má nejméně 72 % masa a 13 % čistých svalových bílkovin. Opět musí být vyrobena z celé části masa a bez uměle přidaných bílkovin, barviv a škrobů. Už ale může obsahovat přírodní zahušťovadla jako je třeba karagenan.
- Šunka standard by měla mít kolem 55 % masa a minimálně 10 % čistých svalových bílkovin. Často se vyrábí z odřezků a ve složení jsou povoleny škroby, barviva a jiné přídatné látky.
Zdroje informací:
iDnes.cz: Novinka z Lidlu slibuje revoluci v přípravě svačin. Šunka má tvar přímo do rohlíku
Akademiekvality.cz: Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
Ferpotravina.cz: Jak na šunku v obchodě?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více