Jak na klouzáky neboli chlupaté knedlíky: Dokonale nadýchané budou, když použijete správnou mouku
18. 3. 2025 Vaření
Klouzáky jsou takovou českou verzí slovenských halušek. I ony se totiž připravují ze syrových brambor, jen s tím rozdílem, že se z těsta tvarují velké noky. Jde o oblíbenou přílohu k pečené kachně nebo k vepřovému, ale výborně chutnají i samotné třeba se zelím a posypané smaženou cibulkou.
Knedlíky ze syrových brambor
Klouzáky nebo také chlupaté knedlíky jsou jednou z tradičních příloh české kuchyně, kterou v průběhu let možná trochu zastínily klasické bramborové knedlíky. Od nich je odlišuje jedna věc, a sice to, že se připravují ze syrových brambor podobně jako již zmiňované slovenské halušky.
Syrové brambory dodávají klouzákům jejich specifickou texturu. Právě díky syrovým bramborám se totiž těmto knedlíkům říká chlupaté. Brambory jsou v nich totiž nastrouhané najemno, navíc se na povrchu sráží škrob, takže díky němu a vykukujícím „nitkám“ brambor vypadají knedlíky jako chlupaté.
Mohlo by vás zajímat
Klouzáky, bosáky nebo chlupaté knedlíky?
Právě chlupaté knedlíky je asi nejrozšířenější název, v Podkrkonoší se jim ale říká klouzáky. V Jižních Čechách jsou zase označované jako bosáky, pro ně je ale typické, že se do nich navíc přidávají ještě nastrouhané vařené brambory.
Jinak vám na přípravu klasických klouzáků stačí vlastně jen dvě základní ingredience, a to syrové brambory a mouka, a pochopitelně sůl. Existují ovšem i recepty, v nichž se přidávají rovněž vajíčka, aby těstíčko lépe drželo pohromadě. Nejsou ale vůbec nutná. Setkat se můžete i s chlupatými knedlíky nastavenými na kostičky nakrájenými houskami.
Jakou mouku do chlupatých knedlíků?
Klouzáky mají podobu větších kulatých nebo oválných noků o velikosti 4-5 cm. Aby měly knedlíky tu správnou konzistenci a nebyly příliš tuhé nebo se vám naopak nerozpadly při vaření, je třeba na ně použít vhodné ingredience.
- Mouku lze na klouzáky použít hrubou i hladkou. U hladké ale počítejte, že budou knedlíky trochu tužší. Zase ale méně riskujete, že se vám během vaření rozpadnou. Toto riziko se naopak zvyšuje při použití hrubé mouky. S ní jsou ovšem klouzáky mnohem víc nadýchanější a jemnější. Použít lze i strouhanku, dětskou krupičku nebo dát mouku polohrubou. Je možné i druhy mouky nakombinovat.
- Zásadní je i to, jaké použijete brambory. Nejvhodnější je varný typ C, který obsahuje hodně škrobu. Díky němu právě knedlíky drží pohromadě a není nutné přidávat tolik mouky. Případně lze použít i B nebo B/C. Příliš ale neuspějete s bramborami salátovými nebo s ranými odrůdami, které obsahují hodně vody.
- Pokud je v bramborách hodně vody, je třeba je slít a vymačkat, abyste nemuseli používat zbytečně moc mouky, která vám nočky změní na golfové míčky. Doporučuje se slitou vodou nechat odstát, pak z ní odlít tekutinu a k bramborám přimíchat zpět škrob usazený na dně misky.
- S těstem je třeba pracovat rychle, neboť rychle řídne a pak z něj knedlík vytvoříte jen stěží. Noky odkrajujte a tvarujte pomocí lžíce. Chcete-li mít jistotu, že se knedlíky povedou, uvařte nejprve zkušební knedlík, případně ještě těsto zahustěte a teprve pak uvařte celou várku. Pokud by bylo těsto naopak příliš tuhé, přidejte do něj ještě trochu strouhaných brambor.
- Klouzáky vařte při mírné teplotě, při prudším varu by se rovněž mohly rozpadnout.
- Po uvaření je vhodné přelít klouzáky tukem, aby se neslepily. Je dobré je sníst hned, jinak rychle zmodrají.
Recept na vynikající klouzáky
A jak klouzáky podávat? Kromě toho, že jsou vynikající přílohou k masovým pečínkám. Můžete je podávat i samotné se zelím, hodí se i ke špenátu a třeba v Podkrkonoší je podávají s dušenými houbami. Jak tedy klouzáky uděláte?
Budete potřebovat: 600 g syrových, brambor, 1-2 lžičky soli, 180-200 g polohrubé mouky, sádlo.
- Brambory omyjte, oloupejte, nastrouhejte najemno a slijte z nich vodu. Vymačkejte, vodu nechte odstát a škrob pak vraťte zpátky k bramborám. V tuto chvíli si dejte vařit vodu! Musí být připravená předem, aby těsto dlouho nestálo.
- K bramborám postupně přidávejte mouku a pořádně vymíchávejte těsto. Množství mouky je závislé na vlhkosti brambor. Těsto musí být jen natolik tuhé, aby se noky nerozvařily. Nejlépe je provést zkoušku s jedním nokem - pokud se nerozvaří, mohou se zavařit i ostatní.
- Noky tvarujte lžící namáčenou do vody a vkládejte je do vařící se osolené vody. Když vyplavou, nechte je ještě pár minut vařit, pak je děrovanou naběračkou vyndejte (na zkoušku můžete jeden rozkrojit).
- Hotové klouzáky rovnou dávejte do misky s rozehřátým sádlem a důkladně v něm obalte. Podávejte třeba s dušeným kysaným zelím.
Náš tip: Chlupaté knedlíky bosáky ze syrových a vařených brambor můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více