Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banana bread bez cukru: Vláčný banánový chlebíček voní skořicí a cukr není třeba, stačí jen sladké přezrálé banány
Zdroj: Toprecepty, paniRuzickova

Pokud byste si dali dobrý a sladký moučník, vsaďte na přirozenou chuť ovoce. Upečte si banana bread bez cukru. Využijte do moučníku přezrálý banán, který už nechcete jíst a který báječně poslouží jako sladidlo.

Co je to banana bread a co do něj patří? 

Banana bread, česky často nazývaný banánový chléb, je lahodný moučník, který se původně proslavil v Americe. Přestože jeho název v nás vyvolává pocit, že jde o chleba, ve skutečnosti je to vláčný a sladký dezert pečený ve formě na chlebíček. Skvěle se hodí ke snídani, ke kávě, ale i jako svačinka.

Základní banana bread si můžeme přichystat z několika málo surovin. Hlavní jsou samozřejmě banány, a to dostatečně zralé. Čím zralejší, tím lepší. Ideální banány na chlebík jsou ty přezrálé s hnědými skvrnami. Dále je třeba mouka (pšeničná, celozrnná nebo i bezlepkové varianty, např. ovesná, špaldová), vejce, tuk (máslo, olej, nebo zdravější varianty, např. kokosový olej, ořechové máslo), na nakypření prášek do pečiva nebo soda. Pro ochucení využíváme koření, nejčastěji v podobě skořice, vanilky.

Proč banana bread nepotřebuje cukr

Tradičně se do banana breadu přidává i cukr, ale právě díky banánům ve vysoké zralosti to vůbec není nutné. Hlavním důvodem je přirozená sladkost zralých banánů. Čím jsou banány zralejší, tím více cukrů se v nich vytvoří (škroby se mění na jednoduché cukry). Banány tak fungují jako přirozené sladidlo, které navíc těstu dodá vláčnost.

Pokud použijeme dostatek banánů (obvykle 2-3 větší kusy na formu), není potřeba žádný další cukr.

A co když chceme moučník trochu sladší? Můžeme ho doplnit o další ovoce, a to hlavně sušené ovoce, jako jsou datle, rozinky. Variantou je také med, případně javorový cukr. 

Jak banana bread vylepšit

Banana bread je nesmírně variabilní. Můžeme si ho přizpůsobit podle chuti nebo toho, co máme doma. Obvykle využíváme kousky čokolády, ořechy, ale také třeba lněná či chia semínka, pro exotickou chuť zase kokos. Koření navíc pozmění chuť. Sáhnout můžeme po zázvoru, muškátovém oříšku, kardamomu.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak na banana bread

Využití sladkých ingrediencí záleží na zralosti banánů. Na banánový chlebíček budete potřebovat: 2 vejce, 65 g rozpuštěného kokosového oleje (popř. olivového), 40 g medu nebo javorového sirupu, 35 ml mléka nebo bílého jogurtu, 2-3 středně velké rozmačkané banány, 1 vanilkový cukr, 150 g špaldové mouky (může nahradit i jinou, pokud zrovna nemáte), půl lžičky skořice, 1 prášek do pečiva, půl lžičky soli a 70 g nasekané hořké čokolády. 

Jak na to? Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si chlebíčkovou formu. V misce smíchejte mouku, skořici, kypřící prášek a sůl a dejte ji stranou. Ve větší misce smíchejte vejce, olej, med, vanilkový cukr, mléko a pořádně promíchejte, asi 2 minuty. Přidejte banány rozmačkané vidličkou na talířku, mix sypkých surovin a nasekanou hořkou čokoládu.

Formu na banánový chlebíček buď vymažte a vysypejte moukou, nebo ji vyložte pečicím papírem. Před pečením můžete posypat více skořicí, čokoládou nebo naskládat kousky banánu na povrch těsta. Nakonec vložte do předehřáté trouby a pečte asi 50-55 minut.

Náš tip: Připravte si výborný banana bread podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku