Hovězí kližka na česneku a majoránce: Šťavnaté masíčko plné chuti se na talíři rozpadá, přípravu urychlí papiňák
19. 3. 2025 Vaření
Přemýšlíte, co připravit z hovězí kližky a na guláš nemáte chuť? Vynikajícím řešením je hovězí kližka na česneku a majoránce. V kombinaci s bramborovou kaší jde o skvělé jídlo, které neudělá ostudu ani jako slavnostní nedělní oběd.
Proč právě hovězí kližka
Hovězí kližka patří mezi druhy masa, které si zaslouží zvláštní pozornost. Na první pohled možná nevypadá tak lákavě jako svíčková nebo roštěná, ale pokud ji připravíme správně, odmění se nám šťavnatým, měkkým a chutným masem, které se téměř rozpadá na vidličce. A proč se právě kližka hodí do pokrmu na česneku a majoránce?
Kližka je sval, který musí během života zvířete odvádět spoustu práce – a právě díky tomu je krásně prorostlá jemným tukem a kolagenem. Tyto složky se během dlouhého dušení promění v měkkou, šťavnatou strukturu, která je ideální do pomalu tažených jídel. Česnek a majoránka si navíc s hovězím masem skvěle rozumí – česnek dodá masu výraz, zatímco majoránka mu propůjčí jemnou bylinkovou vůni.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě hovězí kližky
- Prvním krokem je pečlivé odblanění masa. Klíčem k úspěchu je totiž zbavit kližku všech tuhých blan, které by jinak i po dlouhé přípravě zůstaly tvrdé. Poté maso nakrájíme na menší plátky přes vlákna – tak zajistíme, že se maso při dušení rozpadne na jemná sousta.
- Důležitým krokem je správné opečení masa na oleji. To se vyplatí nejen kvůli barvě, ale hlavně kvůli chuti – maso získá karamelizovaný povrch, který v jídle vytvoří základ pro silnou omáčku.
- Při přidávání česneku hlídáme, aby se nepřipálil. Stačí ho přidat až ke konci opékání masa – připálený česnek je hořký a mohl by pokazit celý pokrm.
- Majoránku si rozdělíme na dvě části. První část přidáváme hned na začátku dušení, aby ochutila maso, druhou až ke konci, aby si bylinka uchovala čerstvou vůni a chuť.
Pomalu v troubě, nebo rychle v tlakovém hrnci?
Kližka se tradičně dusí v troubě pod pokličkou při 180 °C, kde se postupně mění v měkké sousto. Tento postup má tu výhodu, že se jídlo připravuje téměř samo a nemusíme stát u sporáku. Trvá to ale zhruba 2,5-3 hodiny. Pokud ale spěcháme, tlakový hrnec je skvělým pomocníkem – přípravu výrazně zkrátí, a přitom maso zůstane měkké a šťavnaté.
Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…

Hovězí kližka na česneku a majoránce
Hovězí kližka je při správné a dlouhé přípravě velmi chutná a šťavnatá. Tentokrát ji připravíme na majoránce a česneku. Maso se dusí v troubě, není tak nutné stát u sporáku. Přípravu můžeme urychlit použitím tlakového hrnce.
Pro pět strávníků potřebujete: 600 g hovězí kližky, 1 paličku česneku, 1 plnou lžíci majoránky, 1 lžíci másla, silný hovězí vývar na podlévání, olej, 0,5 lžičky mletého pepře a sůl.
Jak na to? Kližku odblaňte a nakrájejte ji na menší plátky přes vlákna. Plátky opečte na oleji dohněda a poté k nim přidejte na plátky nakrájený česnek. Opečené maso osolte, opepřete, přidejte třetinu majoránky a podlijte trochou vývaru.
Duste v troubě pod pokličkou při občasném podlévání při teplotě 180 ºC do změknutí. Těsně před koncem dušení maso dochuťte zbývající majoránkou rozemnutou v dlaních, solí a pepřem. Pro zjemnění přidejte plátek másla. Nechte 5 minut přikryté provonět. Podávejte s bramborovou kaší či bramborovým knedlíkem.
Náš tip: Připravte si hovězí kližku na česneku a majoránce podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více