Brokolicová polévka je rychlá na přípravu. Nejlepší je zeleninu oblanšírovat a nevařit dlouho, výsledek překvapí skvělou chutí
20. 3. 2025 Vaření
Brokolicová polévka při správné přípravě vypadá a chutná velmi svěže. Přichystejte si ji tak, aby ji s radostí snědly i vaše děti a ještě si chtěly přidat. Je snadná a dá se i jednoduše vylepšit.
Brokolicová polévka
Brokolicová polévka patří mezi jednoduché polévky, které mohou být naprosto vynikající, ale také úplně obyčejné. Klíčem k její skvělé chuti je nejen volba správných surovin, ale hlavně způsob, jakým brokolici upravíme. Zjistěte, jak dosáhnout toho, aby brokolicová polévka měla krásně svěží barvu, jemnou chuť a zároveň si zachovala maximum živin.
Jak vybrat brokolici
Kvalitní brokolice je tmavě zelená, s pevnými růžicemi. Nažloutlá brokolice je známkou přezrálosti a polévka z ní nebude mít tak svěží chuť ani barvu. Čerstvá brokolice také voní příjemně zeleně, nikoli zatuchle.
Mohlo by vás zajímat
Jak brokolici připravit, aby neztratila barvu a chuť
Nejčastější chybou při přípravě brokolicové polévky je dlouhé vaření brokolice. Barva pak bývá vybledlejší a ani chuť pak není tak dobrá. Pokud chceme, aby polévka vypadala dobře, měla jasně zelenou barvu a jemnou chuť, vaříme brokolici co nejkratší dobu.
Kdy přidat brokolici do polévky
Brokolici je lepší vařit zvlášť, stačí pár minut ve vroucí tekutině – tím si zachová svou strukturu i chuť.
Růžičky brokolice vaříme asi 5 minut, když je chceme měkké a zároveň svěží.
Když vaříme i košťál, je třeba o něco delší var (celkem zhruba 8–10 minut), vhodné je ho nakrájet na menší kousky. Variantou je to, že košťál uvaříme zvlášť a růžičky přidáme až ke konci vaření.
Ideální úpravou je blanšírování. Provádí se to tak, že brokolici krátce povaříme ve vroucí vodě (cca 3–4 minuty) a ihned ji přemístíme do misky s ledovou vodou, aby se zelenina prudce zchladila. Brokolice si tak zachová krásnou barvu a živiny, které by jinak dlouhým vařením mizely.
Jak zachovat přirozenou chuť brokolice
Pokud chceme, aby polévka chutnala po brokolici, nesmíme ji "přebít" dalšími ingrediencemi. Proto opatrně s česnekem a kořením. Brokolice má jemnou chuť, kterou můžeme ztratit.
Do základu se často využívá cibule nebo pórek, ale v malém množství a na mírném ohni. Díky tomu ingredience zesládnou, ne zhořknou.
Krémovou strukturu můžeme vytvořit trochou smetany nebo bramborem, ale brokolice by vždy měla hrát hlavní roli.
Mixovaná polévka, nebo s kousky
Rozhodnutí, zda chceme polévku zcela hladkou, nebo s malými kousky brokolice, ovlivní i způsob vaření: pro hladký krém je dobré uvařit brokolici doměkka, ale hlídáme, aby neztratila barvu. Když chceme v polévce kousky, je vhodné růžičky brokolice vyndat před mixováním, a následně je vrátíme zpět.
Vypadá jako malý zelený strom, má specifickou chuť i vůni a děti ji zrovna dvakrát nemilují. Zato dietáři by se bez ní neobešli. Brokolice je zelenina, jejíž přínos pro zdraví lidstvo zná poměrně…

Jak uvařit brokolicovou polévku se sýrem a smetanou
Pro šest strávníků potřebujete: 1 celou brokolici, 1 střední mrkev (nemusí být), 1,5 litru zeleninového vývaru, 200 ml smetany na vaření, 1 větší bramboru, 2 stroužky česneku, 1-2 tavené sýry (smetanové), sůl, mletý pepř a hladkou mouku na zahuštění (dle potřeby).
Jak na to? Brokolici očistěte, nakrájejte (pokud chcete v polévce ozdobné růžičky, počítejte s tím před mixováním) a dejte vařit spolu s oloupanou bramborou nakrájenou na kostky do zeleninového vývaru. Můžete přidat i nastrouhanou mrkev. Vařte do změknutí, poté rozmixujte. Podle potřeby polévku lehce zahustěte moukou a dejte do ní rozpustit tavené sýry.
Za občasného míchání provařte, dochuťte solí, pepřem a rozetřeným česnekem. Ke konci varu zjemněte smetanou. Můžete podávat ozdobené zakysanou smetanou s rozpečenou bagetou potřenou česnekovým máslem. Využít můžete i krutonky.
Náš tip: Připravte si hebkou krémovou brokolicovou polévku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více